Σήμερα, Σάββατο 18 Μαϊου 2024, στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Δουβλίνου, πραγματοποιήθηκε η ενθρόνιση του πρώτου Μητροπολίτου Ιρλανδίας κ. Ιακώβου.

Υπενθυμίζεται ότι η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στην συνεδρία της, την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2024, υπό την προεδρία του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, προέβη στην ίδρυση της Ιεράς Μητροπόλεως Ιρλανδίας. Στη συνέχεια εξέλεξε τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ζηνουπόλεως κ. Ιάκωβο Μητροπολίτη της νεοσύστατης Μητροπόλεως.

Στην ενθρόνιση τον Οικουμενικό Πατριάρχη εκπροσώπησε ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μ. Βρετανίας κ. Νικήτας, ο οποίος και εισηγήθηκε την αποκοπή της Ιρλανδίας από την Αρχιεπισκοπή Θυατείρων και την δημιουργία ξεχωριστής Μητροπόλεως.

Παρέστησαν, επίσης, ο Σεβ. Μητροπολίτης Κολωνείας κ. Αθανάσιος και ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Κλαυδιουπόλεως κ. Ιάκωβος, ο οποίος και ομίλησε με την ευλογία του Αρχιεπισκόπου Θυατείρων κ. Νικήτα.

Ο νέος Μητροπολίτης εκφώνησε τον ενθρονιστήριο λόγο του στα ελληνικά και αγγλικά.

Ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μ. Βρετανίας κ. Νικήτας δήλωσε την αμέριστη στήριξή του στον νέο ιεράρχη του Θρόνου.

Στην ενθρόνιση παρέστησαν ακόμα: εκπρόσωπος της Ρωμαιοακαθολικής Εκκλησίας, εκπρόσωποι αρχών, κληρικοί και πολλοί πιστοί της χώρας, αλλά και από το εξωτερικό. Έψαλε ο εξ Ελλάδος πρωτοψάλτης Γεώργιος Ντόβολος.

Ακολούθησε εορταστικό γεύμα, κατά τα διάρκεια του οποίου μίλησαν ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων κ. Νικήτας και ο νέος Μητροπολίτης Ιρλανδίας κ. Ιάκωβος. Για το γεύμα μερίμνησε η Ελληνική Κοινότητα της Ιρλανδίας.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.