Η ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Ντένβερ κ. Κωνσταντίνου έλαβε χώρα στις 22 Ιουνίου 2024 στον Καθεδρικό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Ντένβερ.

Πατριαρχικός εκπρόσωπος ήταν ο Μητροπολίτης Νύσσης κ. Γρηγόριος από την Αμερικανική Καρπαθορωσικής Ορθόδοξη Επισκοπή Βορείου Αμερικής. Οι ιεράρχες που παρακολούθησαν την τελετή ήταν οι εξής: ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος, Έξαρχος του Οικουμενικού Πατριάρχη, ο Μητροπολίτης Σικάγου Ναθαναήλ, Τοποτηρητής της Μητρόπολης Ντένβερ, ο Μητροπολίτης Πίτσμπουργκ κ. Σάββας, ο Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης κ. Απόστολος, ο Επίσκοπος Ναζιανζού κ. Αθηναγόρας, ο Πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής Επίσκοπος Διοκλείας κ. Νεκτάριος, ο Επίσκοπος της Αρχιεπισκοπής του Πατριαρχείου Αντιοχείας κ. Θωμάς, ο Επίσκοπος της Ρουμανικής Ορθόδοξης Επισκοπής Αμερικής κ. Αντρέι, ο Καρδινάλιος Τζέιμς Φράνσις Στάφορντ, ο Επίτιμος Αρχιεπίσκοπος του Ντένβερ, ο Επίσκοπος Πίτερ Ήτον, Επίσκοπος της Επισκοπικής Εκκλησίας της Νοτιοανατολικής Φλόριντα, ο Πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Ντένβερ π. Λούις Χριστόπουλος, Πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Νέας Ιερσέης Αρχιμανδρίτης π. Νεκτάριος Κότρος, η οικογένεια του νέου Μητροπολίτη, καθώς και πλήθος κληρικών και πιστών από όλη τη χώρα.

Μετά από εισήγηση της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, η Αγία και Ιερά Σύνοδος, υπό την προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, εξέλεξε τον τότε Επίσκοπο Σασίμων κ. Κωνσταντίνο Μητροπολίτη Ντένβερ στις 17 Μαΐου 2024. Ο κ. Κωνσταντίνος διαδέχτηκε τον Μητροπολίτη Ησαΐα, ο οποίος πρόσφατα συνταξιοδοτήθηκε, αφότου είχε υπηρετήσει την Μητρόπολη από το 1982, ιδίως ως Μητροπολίτης από το 2002.

Την τελετή ενθρόνισης παρακολούθησαν εκατοντάδες που αναφώνησαν, «Άξιος!» και ευχήθηκαν στον νέο Μητροπολίτη να έχει μια πολυετή και καρποφόρα διακονία.

Απευθυνόμενος στον Μητροπολίτη, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ελπιδοφόρος σημείωσε: «Ηγείσαι της μεγαλύτερης Μητρόπολης όσον αφορά την έκτασή της, αλλά και της μικρότερης Μητρόπολης όσον αφορά τον αριθμό των πιστών. Είναι μια πρόκληση. Ωστόσο, γνωρίζω ότι είσαι ικανότατος και θα την αντιμετωπίσεις με αποτελεσματικότητα. Βρίσκεσαι στην υπηρεσία της Μητρόπολης εδώ από τον Οκτώβριο του 2022. Χάρη στα φυσικά σου χαρίσματα όσο και την εμπειρία σου ως επίσκοπος θα είσαι στον σωστό δρόμο όσο θα πορεύεσαι ως επικεφαλής του ποιμνίου σου. Και να θυμάστε ότι ο ποιμενάρχης βρίσκεται στο πίσω μέρος του κοπαδιού, για να καθοδηγεί όλο το ποίμνιό του μέχρι να είναι σώο και ασφαλές. Μην τους εγκαταλείψεις. Να παραμείνεις μαζί τους. Στις νίκες και στις ήττες τους. Στις χαρές και στις λύπες τους. Να είσαι ο ποιμένας τους και να τους καθοδηγείς σωστά στους απόκρημνους δρόμους του Κυρίου, επειδή η αλήθεια είναι πάντα πιο δύσκολη από το ψέμα, η συμπόνια πιο επίπονη από την παραίτηση και η αγάπη πιο απαιτητική από το μίσος».

Αυτή είναι η διακονία ενός αληθινού ποιμένα, ενός ποιμένα που είναι πρόθυμος να θυσιάσει ακόμη και τη ζωή του για το ποίμνιό του. Θα έχεις πάντα την αδιάκοπη στήριξή μας και την αγάπη μας, μαζί με την υποστήριξη όλων των αδελφών σας στην Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο».

Κατά την ενθρόνισή του, ο Μητροπολίτης είπε: «Σεβασμιώτατε, σας ευχαριστώ, από τα βάθη της καρδιάς μου για τα ενθαρρυντικά σας λόγια, καθώς και για την επιμονή, την αγάπη και τη φροντίδα σας για μένα. Εκ μέρους μου, αλλά και ολόκληρης της Ιεράς Μητρόπολης Ντένβερ, θα σας μνημονεύσουμε στις προσευχές μας καθώς εορτάζετε σήμερα πέντε χρόνια από την ενθρόνισή σας. Άξιος! Είθε ο Κύριός μας να σας καθοδηγεί σε ό,τι κι αν κάνετε».

Με το πέρας της τελετής ενθρόνισης, παρατέθηκε γεύμα στην Αίθουσα του Καθεδρικού Ναού.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.