Σε έντονα συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε το Σαββάτο 8 Φεβρουαρίου, στην Πέρθη, η ενθρόνιση του Αρχιμανδρίτου κ. Θαλασσίου Βουλτσίδη ως Ηγουμένου της Ιεράς Μονής του Αγίου Ιωάννου του Βουνού.

Ο νέος Ηγούμενος της Μονής έλαβε το όνομα Ιερώνυμος, προς τιμήν του Αγίου Ιερωνύμου του Σιμωνοπετρίτου, ο οποίος μάλιστα εορτάζει την 9η Μαΐου, ημέρα της εκλογής του Σεβασμιωτάτου κ. Μακαρίου ως Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας.

Ο Αρχιεπίσκοπος ενεχείρισε στον Πανοσιολογιώτο κ. Ιερώνυμο τον ηγουμενικό σταυρό και την ηγουμενική ράβδο, και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα ανταποκριθεί στις προσδοκίες της τοπικής Εκκλησίας, συμβάλλοντας με το έργο του στην προαγωγή του υψηλού θεσμού του μοναχισμού. «Η αγάπη που σε διακρίνει, η λεπτότητα και η ευαισθησία σου, η σωφροσύνη και η σύνεση που κατά κοινή ομολογία χαρακτηρίζουν την προσωπικότητά σου, αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις για την ανάληψη του υψηλού διακονήματος της Ηγουμενίας», διέκρινε. «Κι εσύ, με τη χάρη του Θεού, αυτές τις προϋποθέσεις τις έχεις στον μέγιστο βαθμό», συμπλήρωσε.

Μεταφέροντας τις πατρικές συμβουλές του, παρότρυνε τον νέο Ηγούμενο να θέσει ως βάση της διακονίας του την αγάπη. «Η αγάπη για μια μοναχική αδελφότητα δεν αποτελεί μια ψιλή θεωρία», υπογράμμισε, «αλλά την αρχή και το τέλος της πνευματικής ζωής». «Όταν υπάρχει αγάπη», προσέθεσε, «όλα γίνονται εύκολα, για όλα βρίσκονται λύσεις. Χωρίς αυτήν όμως ο αγώνας μας είναι ατελής και δεν αποφέρει ποτέ πνευματικούς καρπούς».

«Με την αθόρυβη και γλυκιά αγάπη προσεγγίζουμε και θεραπεύουμε κάθε ανθρώπινη ύπαρξη, αλλά κυρίως κάθε μοναχική καρδιά», τόνισε σε άλλο σημείο, για να επισημάνει: «Το ξέρεις, αγαπητέ μου Ιερώνυμε, ότι οι μοναχοί είναι υπερευαίσθητα όντα. Γι’ αυτό θα σε παρακαλέσω να μην τονίζεις σε κάποιον μοναχό την αδυναμία του και τα ελαττώματά του. Μόνο καλό λόγο να έχεις να πεις για τους πατέρες. Όταν βλέπεις τα λάθη των μοναχών, να μιλάς λίγο και να αγαπάς πολύ. Γιατί όταν συμπεριφερόμαστε σε κάποιον σκληρό και ανάλγητο άνθρωπο όπως του αξίζει, τότε τον κάνουμε χειρότερο. Όταν όμως του συμπεριφερόμαστε με καλό τρόπο και αγάπη, μπορούμε να τον κάνουμε καλύτερο».

Προς επίρρωση των παραπάνω, ο Σεβασμιώτατος υπενθύμισε ότι αυτόν τον πολύ πνευματικό και αγαπητικό τρόπο ζωής, δίδαξε με το παράδειγμά του και ο Άγιος Ιερώνυμος ο Σιμονοπετρίτης, του οποίου το όνομα φέρει πλέον ο νέος Ηγούμενος της Ιεράς Μονής του Αγίου Ιωάννου του Βουνού. «Ο σύγχρονος αυτός Άγιος της Εκκλησίας μας», εξήγησε, «διετέλεσε Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας. Συκοφαντήθηκε από συμμοναστές του για οικονομική κακοδιαχείριση και με απόφαση της Κοινότητας του Αγίου Όρους εξορίστηκε στη Μονή Κουτλουμουσίου. Ο ίδιος ποτέ δε φανέρωσε τον πραγματικό καταχραστή, παρότι τον γνώριζε. Προσευχόταν και έδειχνε υπομονή και πίστη στον Θεό, αλλά και αγάπη στον πλησίον του, παρότι τον είχαν αδικήσει».

Τούτων δοθέντων, ο Αρχιεπίσκοπος κ. Μακάριος παραίνεσε τον νέο Ηγούμενο να θέσει ως πρότυπο στη ζωή και στη διακονία του τον Άγιο Ιερώνυμο τον Σιμονοπετρίτη, βεβαιώνοντάς τον ότι «η αγαπώσα καρδιά σου και τα φιλεύσπλαχνα αισθήματά σου θα σε βοηθήσουν να διακονήσεις επιτυχώς ως Ηγούμενος της Ιεράς Μονής του Αγίου Ιωάννου του Βουνού».

Του επισήμανε ακόμη ότι αρωγοί στο έργο που αναλαμβάνει, θα είναι οι Θεοφιλέστατοι Επίσκοποι Μελόης κ. Αιμιλιανός και Κυανέων κ. Ελπίδιος. Όπως σημείωσε, «ο μεν πρώτος θα σε καθοδηγεί όταν το έχεις ανάγκη, αφού ως άμεσος προκάτοχός σου γνωρίζει τα θέματα της Μονής και της Αδελφότητος. Ο δε δεύτερος, ως Αρχιεπισκοπικός Επίτροπος Πέρθης, θα έχει τη μέριμνα και θα σου συμπαραστέκεται αγαπητικώς σε κάθε αναφυόμενο πρόβλημα της καθημερινότητας».

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.