Ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Στεφάνου στο Παρίσι - Η μεγάλη δωρεά του ευεργέτη Δ. Σκυλίτση.

Ο Καθεδρικός Ναός Αγίου Στεφάνου ( Cathédrale grecque Saint-Étienne de Paris) είναι ελληνορθόδοξος ναός, κτισμένος στη πόλη του Παρισιού. Βρίσκεται στην οδό Ζωρζ Μπιζέ 7, στο 16ο διαμέρισμα του Παρισίου. Η εκκλησία κατασκευάστηκε από το 1890 έως το 1895 και είναι Νεοβυζαντινού ρυθμού. Αποτελεί έδρα της Ελληνορθόδοξης Μητροπόλεως Γαλλίας, η οποία υπάγεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και ανήκει στο Ελληνικό κράτος. Η εκκλησία εγκαινιάστηκε στις 22 Δεκεμβρίου 1895. Η εκκλησία του Αγίου Στεφάνου (Saint-Etienne) χτίστηκε με εντολή του Δημήτριου Σκυλίτση, γιο του Χιώτη Ζαννή Στ. Σκυλίτση ιδρυτή σημαντικού εμπορικού οίκου στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Δημήτρης Σκυλίτσης ήταν επικεφαλής ενός ισχυρού τραπεζικού οίκου στο Λονδίνο. Είχε ξεκινήσει την καριέρα του στο Παρίσι και δώρισε αυτήν την εκκλησία προς την ελληνική κυβέρνηση, “υπό τον όρο ότι θα αφιερωθεί στη λατρεία της ελληνικής ορθόδοξης θρησκείας και θα τεθεί στη διάθεση της ελληνικής αποικίας του Παρισιού” . Οι εσωτερικοί τοίχοι της εκκλησίας διακοσμήθηκαν από τον Γάλλο αρχιτέκτονα Charles Lameire ενώ το τέμπλο του Ναού ανέλαβε ο Γερμανός ζωγράφος Ludwig Thiersch. Η εκκλησία του Αγίου Στεφάνου, η πρώτη πέτρα της οποίας είχε τοποθετηθεί το 1890, εγκαινιάστηκε την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 1895, «υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Ηρακλείου, κ. Γερμανού, μπροστά σε ένα μεγάλο πλήθος απαρτιζόμενο από διπλωματικούς εκπροσώπους της Ελλάδας και της Ρωσίας, γνωστούς Έλληνες της πατοικίας και φίλους του Ελληνισμού. Το 1936, στον Ναό του Αγίου Στεφάνου έγινε η κηδεία του Ελευθερίου Βενιζέλου και η σορός του μεταφέρθηκε στην Ελλάδα. Το 1962 εκεί παντρεύτηκε η Εντίθ Πιαφ τον Έλληνα Θεοφάνη Λαμπουκά (Theo Sarapo). Το 1977 στον Άγιο Στέφανο έγινε η κηδεία της Μαρίας Κάλλας. Το κτίριο είχε χαρακτηριστεί ως ιστορικό μνημείο με διάταγμα της 26ης Ιουνίου 1995.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σουΣχόλια (1)
 1. Antonios Mourtzis 2 χρόνια πριν

  Καλημέρα σας,

  Χρόνια Πολλά, καλή χρονία σε εσάς και στις οικογένειες σας

  Σας παρακαλούμε θα θέλαμε να μας ενημερώσετε για το ποια διαδικασία χρειάζεται να ακολουθήσουμε ώστε να παντρευτούμε στην εκκλησία σας στις αρχές Απριλίου 2022

  Αναμένω με ανυπομονησία ενημέρωση σας

  Με εκτίμηση

  Μουρτζης Αντωνιος

  ΑπάντησηΆκυρο

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.