«Ενημερώνουμε όλους τους κληρικούς, τις μονές και τους πιστούς, ότι η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία θα εφαρμόσει αυτές τις συστάσεις, όπως έχει ήδη κάνει στις χώρες της Σερβικής διασποράς, αλλά και σε άλλες περιοχές όπου έχουν ληφθεί ανάλογα μέτρα προστασίας πριν από λίγες ημέρες. Η Εκκλησία δεν πρόκειται να διακόψει την τέλεση της Θείας Λειτουργίας ούτε θα πάψει να προσφέρει την Θεία Κοινωνία στους πιστούς, διότι αυτό είναι ένα ζήτημα που δεν μπορεί να συζητηθεί: είναι η βάση της πίστης μας στον Θεό. Συγκεκριμένα, αυτό σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια των ακολουθιών στην εκκλησία, θα υπάρχει ένας ιερέας (ή ιερείς) με έναν διάκονο, έναν ψάλτη και έναν νεωκόρο (σύμφωνα με την ανάγκη και την περίσταση).

Προτρέπουμε τους πιστούς, ηλικίας 65 ετών και άνω, καθώς και τους νεότερους σε ασθενέστερη κατάσταση υγείας και με χαμηλότερη ανοσία, να αποφεύγουν να εκκλησιάζονται τις προσεχείς ημέρες και εβδομάδες και να θέτουν τον εαυτό τους και άλλους σε κίνδυνο.

Επαναλαμβάνουμε: ο κίνδυνος δεν είναι στην Θεία Κοινωνία (αντιθέτως, την λαμβάνουμε, μεταξύ άλλων, «για την ίαση ψυχής και σώματος»), αλλά ο πραγματικός κίνδυνος του ιού, που δεν σχετίζεται με τη Θεία Κοινωνία, οφείλεται στην πρόσφατη εξάπλωσή της παντού, και η επικείμενη περίοδος θεωρείται τόσο από τους Κινέζους όσο και από τους δικούς μας ειδικούς ως η πιο κρίσιμη, και βλέπουμε την εντατικοποίηση της απομόνωσης ως τον μοναδικό τρόπο να την εμποδίσουμε να εξαπλωθεί, και να αποφευχθεί η τραγική εμπειρία στην Ιταλία και σε ορισμένες άλλες χώρες.

Στους πιστούς μας δίνουμε την πατρική, ποιμαντικά υπεύθυνη και στοργική ευλογία να παρακολουθούν τις ακολουθίες μέσω τηλεοπτικών μεταδόσεων και/ή μέσω διαδικτύου, μέσω των ιστοσελίδων των εκκλησιών, και να προγραμματίζουν εγκαίρως να κοινωνήσουν σε συνεννόηση με τους ιερείς των ενοριών τους.

Όλα τα άλλα μυστήρια, ιδιαίτερα το Ιερό Μυστήριο της Βάπτισης, πρέπει να αναβληθούν για μεταγενέστερη ημερομηνία όταν η κατάσταση θα έχει εξομαλυνθεί, αλλά σε επείγουσα ανάγκη, πρέπει να τελούνται σύμφωνα με τα μέτρα που έχουν λήφθει λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης. Οι κηδείες πρέπει να τελούνται με όσο το δυνατόν λιγότερα άτομα.»

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 5 (1 ψήφος)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.