Η Μεγάλη Παρασκευή είναι μέρα απόλυτου πένθους για όλη την Χριστιανοσύνη, απόλυτης αργίας και νηστείας, η μέρα που γίνεται η κορύφωση του Θείου Δράματος, όπου κορυφώνονται τα Πάθη του Χριστού και γίνεται η Σταύρωση του Χριστού το ξημέρωμα τις ίδιας μέρας.

Την Ενάτη Ωρα της ημέρας λέει το «Τετέλεσται». Η θεία ψυχή Του κατεβαίνει στον Άδη. Το «Πρωτευαγγέλιο», η πρώτη χαρμόσυνη υπόσχεση του Θεού στους πεσμένους Προπάτορες, αρχίζει να εκπληρώνεται.

Λίγο μετά τις 11:00 το πρωί της Μ. Παρασκευής, στον κατάμεστο από πιστούς Μητροπολιτικό Ναό της Χίου, μέσα σε κλίμα κατάνυξης, ο Μητροπολίτης Χίου Μάρκος, παρέλαβε από τον Σταυρό το σώμα του Εσταυρωμένου, τυλίγοντάς το στο λευκό σεντόνι και τοποθετώντας το στον επιτάφιο που ήταν κεντημένο το τροπάριο της ημέρας:

«Ο ευσχήμων Ιωσήφ από του ξύλου καθελών το άχραντόν σου Σώμα, σινδόνι καθαρά ειλήσας και αρώμασιν, εν μνήματι καινώ κηδεύσας απέθετο».

Υπό τον ήχο των πένθιμων καμπανών ο Μητροπολίτης Χίου αναφέρθηκε στο νόημα της ημέρας, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η Μητρόπολη Χίου, υπό την ιστορική σκιά της επετείου των 200 ετών από τις σφαγές της Χίου, αποφάσισε η φετινή Ανάσταση να τελεστεί στην μαρτυρική Ιερά Μονή του Αγίου Μηνά, στο σημείο δηλαδή όπου πριν 200 χρόνια εκατοντάδες Χριστιανή, το βράδυ της Ανάστασης σφαγιάστηκαν υπό των Τούρκων.

Επιπλέον παρότρυνε τους πιστούς του νησιού να προσκυνήσουν το Ιστορικό Λάβαρο της Μονής της Αγίας Λαύρας, στο οποίο ορκίστηκαν οι ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης και το οποίο θα βρίσκεται στη Χίο από το απόγευμα της Δευτέρας του Πάσχα μέχρι και το βράδυ της Τρίτης της Διακαινησίμου.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.