Με κάθε μεγαλοπρέπεια και εθνική υπερηφάνεια εορτάστηκε η 109η επέτειος από την απελευθέρωση της πόλης του Σιδηροκάστρου.

Επίκεντρο των λατρευτικών εκδηλώσεων, όπως κάθε χρόνο, ήταν ο Ιερός Ναός της Ευαγγελιστρίας Σιδηροκάστρου, όπου τελέστηκε την παραμονή της εορτής ο Εσπερινός και ανήμερα της 27ης Ιουνίου η πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σιδηροκάστρου κ. Μακάριο εκπροσώπησε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Προκόπιος Κρίβος, Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας, ο οποίος προεξήρχε κατά την Θεία Λειτουργία πλαισιωμένος από τους Ιερείς των ενοριών του Σιδηροκάστρου και τους Διακόνους της Ιεράς Μητροπόλεως.

Παρέστησαν ο Βουλευτής Σερρών κ. Ελευθέριος Αβραμάκης ως Εκπρόσωπος της Βουλής, ο Βουλευτής Σερρών κ. Αναστάσιος Χατζηβασιλείου, ο Αντιπεριφερειάρχης Σερρών κ. Παναγιώτης Σπυρόπουλος, ο Δήμαρχος Σιντικής κ. Φώτιος Δομουχτσίδης, η Πρόεδρος της Τοπικής Ενότητας Σιδηροκάστρου κ. Αθανασία Αγγελίδου, Εκπρόσωποι του Στρατού, ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Σιδηροκάστρου, ο Διοικητής του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Σιδηροκάστρου, Εκπρόσωποι των τοπικών Φορέων και Συλλόγων και οι Σημαιοφόροι με τους παραστάτες των σχολικών μονάδων.

Μετά την Θεία Λειτουργία τελέστηκε το καθιερωμένο Μνημόσυνο του μακαριστού Μητροπολίτου Σιδηροκάστρου κυρού Κωνσταντίνου (Ασημιάδη), ο οποίος βασανίστηκε και δολοφονήθηκε με βάναυσο τρόπο από τους Βουλγάρους το 1913 και η προτομή του κοσμεί το μνημείο πεσόντων της πόλης.

Ακολούθησε η Επίσημη Δοξολογία και η εκφώνηση του Πανηγυρικού της ημέρας από τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Νικόλαο Ιντζέ και τον Δήμαρχο Σιντικής κ. Φώτιο Δομουχτσίδη.

Μετά την Επιμνημόσυνη Δέηση στο μνημείο πεσόντων της πόλεως, ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων από τους Επισήμους, το προσκλητήριο νεκρών και η καθιερωμένη παρέλαση των αντιπροσωπειών των Σχολείων και των Συλλόγων με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου υπό την διεύθυνση του Σάββα Κωφίδη.

Αξίζει να αναφερθεί η πρωτότυπη και ιδιαίτερη πρωτοβουλία του Συλλόγου Μικρασιατών Σιδηροκάστρου να παραδώσει στον Δήμαρχο Σιντικής το επετειακό λάβαρο της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος για να κοσμεί το Δημοτικό Μέγαρο τη φετινή χρονιά που είναι αφιερωμένη στη Μικρασιατική Καταστροφή με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 ετών από το μαρτυρικό 1922.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.