ΣΚΟΠΙΑΝΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ: Το Οικουμενικό Πατριαρχείο (ΟΠ) κι η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία (ΣΟΕ) με συνοδικές αποφάσεις τους (στις 9 και 16 Μαΐου αντίστοιχα) έκαναν γνωστή την απόφασή τους να βάλουν τέλος στο σχίσμα που εδώ και περίπου μισό αιώνα υπήρχε λόγω της αντικανονικής ύπαρξης (από το 1967) της λεγόμενης «Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας».

Πράγματι, τόσο το ΟΠ όσο κι η ΣΟΕ αποκατέστησαν την ευχαριστιακή κοινωνία με την Εκκλησία της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας (ΕΒΜ) και την επανέφεραν από μια σχισματική κατάσταση στην εκκλησιαστική κανονικότητα.

Το ΟΠ ενήργησε επί τη βάσει του δικαιώματός του να δέχεται έκκλητες προσφυγές (βλ. κανόνες 9 και 17 της Δ’ Οικουμενικής Συνόδου). Έτσι, αποδέχτηκε το αίτημα που του υπέβαλε η ιεραρχία της ΕΒΜ και αποκατέστησε την ευχαριστιακή κοινωνία μαζί της. Αντιστοίχως, η ΣΟΕ προχώρησε στην εξομάλυνση των σχέσεών της με τη ΕΒΜ, προφανώς μετά την αποδοχή από την τελευταία, έπειτα από διμερείς συζητήσεις, του εκκλησιαστικού καθεστώτος του 1959, δηλαδή της αυτονομίας που της είχε τότε χορηγήσει η ΣΟΕ.

Επιπλέον, το ΟΠ δήλωσε ότι η ΕΒΜ δεν θα έχει ως τίτλο τον όρο «Μακεδονία» ή οποιοδήποτε άλλο παράγωγό αυτού (όπως συμφωνήθηκε εγγράφως κι από την ΕΒΜ). Αντιθέτως η ΣΟΕ δεν έθεσε το παραπάνω ως προϋπόθεση για τη ρύθμιση των σχέσεών της με την ΕΒΜ.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.