ΕΜΒΟΛΙΟ ΓΡΙΠΗ: Δείτε κατά πόσο είναι αποτελεσματικό το εμβόλιο γρίπης και πως μπορούμε να προφυλαχθούμε από τη γρίπη και τον Η1Ν1. Το αντιγριπικό εμβόλιο είναι ένας πολύ έξυπνος τρόπος μείωσης της πιθανότητας εμφάνισης της νόσου στον πληθυσμό, γι αυτόν τον λόγο, πρέπει να τονίσουμε την αναγκαιότητά του. Το βασικότερο μέλημά μας θα πρέπει να είναι η αποφυγήτου να παρασυρθούμε από μύθους που κατά καιρούς ακούγονται σχετικά με αυτό.

Η γρίπη είναι μία δυνητικά θανατηφόρος νόσος με εύκολη μετάδοση που εξαπλώνεται ταχέως , επηρεάζοντας το 5-15% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ από τον Οκτώβριο του 2017 έως τον Μάιο του 2018 καταγράφηκαν στην Ελλάδα, 111 σοβαρά κρούσματα γρίπης (Η1Ν1) από τα οποία 107 νοσηλεύτηκαν σε ΜΕΘ και 42 έχασαν την ζωή τους, ενα μέρος από αυτα τα κρούσματα έλαβαν τόπο και στη Θεσσαλονίκη.

Η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης συνήθως αρχίζει να αυξάνεται κατά τον Ιανουάριο, ενώ κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο- Μάρτιο.

Το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν τους μήνες έξαρσης της νόσου, δεδομένου ότι απαιτούνται περίπου 2 εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης.

Ο Νοέμβριος είναι ο καταλληλότερος μήνας.

Συνίσταται σε όλα τα άτομα ηλικίας μεγαλύτερης των 6 μηνών και περιλαμβάνει μόνο μία δόση. Αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο είναι οι ασθενείς, οι ηλικιωμένοι και τα νεογνά.

Ωστόσο, καλό θα είναι να αναφέρουμε και κάποια στοιχεία, έτσι ώστε να μπουν ορισμένα πράγματα στην θέση τους.

Το εμβόλιο και η γρίπη

Το εμβόλιο της γρίπης δεν είναι τέλειο, αλλά σίγουρα θα είστε σε πλεονεκτική θέση εφόσον το κάνετε.

Το εμβόλιο μπορεί να φτάσει έως και 70 % αποτελεσματικότητας σε μία χρονιά, ωστόσο εάν είμαστε άτυχοι το ποσοστό μπορεί να είναι χαμηλότερο.

Για παράδειγμα, πριν από τρία χρόνια το ποσοστό ήταν μόνο 23 %, όμως το σύνηθες ποσοστό κυμαίνεται στο 50 %. Θα αναρωτηθεί κανείς γιατί δεν έχει 100 % αποτελεσματικότητα όπως άλλα εμβόλια;

Πρώτον, δεν υπάρχει ενιαία εποχική γρίπη και λόγω της μετάλλαξης του ιού , κάθε χρόνο χρειαζόμαστε μιας νέας σύνθεσης εμβόλιο.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες πρέπει να αποφασίσουν την άνοιξη την σύνθεση του εκάστοτε εμβολίου γρίπης , έτσι ώστε να υπάρχει αρκετός χρόνος για την παρασκευή του.

Δεύτερον, δεν ανταποκρίνονται όλοι οι άνθρωποι με τον ίδιο τρόπο στο εμβόλιο και αυτό οφείλεται σε άλλους παράγοντες υγείας του κάθε οργανισμού.

Σε κάθε περίπτωση όμως, πρέπει να αναλογιστούμε πως η αποτελεσματικότητα σε ποσοστό 50 % είναι πολύ καλύτερο ποσοστό συγκριτικά με το 0% που επιλέγει μεγάλη μερίδα του πληθυσμού λόγω φόβου και άγνοιας ενώ βλέπουν συμπτώματα.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 5 (1 ψήφος)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.