Παράλληλα αναλύονται τα νέα προγράμματα «Εξοικονομώ-Ανακαινίζω» αλλά και οι αλλαγές στο φοιτητικό στεγαστικό επίδομα οι οποίες θα ισχύσουν αναδρομικά και για τους δικαιούχους του ακαδημαϊκού έτους 2021-2022.

Διευκρινίσεις και περαιτέρω επεξήγηση του προγράμματος «Σπίτι μου» για τη στεγαστική πολιτική της κυβέρνησης με «αιχμή» τα στεγαστικά δάνεια για νέους έως 39 ετών με επιτόκιο 1% έδωσε την Παρασκευή το υπουργείο Εργασίας ανακοινώνοντας και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής του.

Στις 19 ερωτήσεις και απαντήσεις περιγράφονται οι στοχεύσεις του προγράμματος, επεξηγούνται τα οφέλη για τους νέους με τα νέα στεγαστικά δάνεια, δίνονται διευκρινίσεις για το όριο ηλικίας των 39 ετών και τα 150.000 ευρώ «ταβάνι» για το ύψος των δανείων.

Παράλληλα αναλύονται τα νέα προγράμματα «Εξοικονομώ-Ανακαινίζω» αλλά και οι αλλαγές στο φοιτητικό στεγαστικό επίδομα οι οποίες θα ισχύσουν αναδρομικά και για τους δικαιούχους του ακαδημαϊκού έτους 2021-2022.

1. Θεωρείτε ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν είναι επαρκή για την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος;

Αν εξαιρέσουμε κατά κύριο λόγο το επίδομα στέγασης, η πραγματικότητα είναι ότι η χώρα δεν είχε ως τώρα συνεκτική στεγαστική πολιτική. Η στρατηγική που θέτουμε τώρα σε εφαρμογή περιλαμβάνει μέτρα που αξιοποιούν εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους και δίνει έμφαση στους νέους και τα νέα ζευγάρια. Ο λόγος για τον οποίο επελέγη αυτή η πολιτική είναι ότι οι νέοι αντιμετωπίζουν εντονότερο πρόβλημα, δυσκολεύονται να φύγουν από την πατρική στέγη και έχουν επίσης δυσκολία πρόσβασης στο τραπεζικό σύστημα για λήψη στεγαστικού δανείου. Εν πάση περιπτώσει, το κράτος κάνει μια νέα αρχή στη στεγαστική πολιτική εξαντλώντας τις δυνατότητες που υπάρχουν προς το παρόν για το συγκεκριμένο ζήτημα. Τίποτα όμως δεν αποκλείει ότι στο μέλλον δεν θα προστεθούν επιπλέον δράσεις.

2. Και τι περιμένετε να αλλάξει με αυτό το πρόγραμμα;

Διευκολύνονται βασικά τα νέα ζευγάρια για να έχουν μια πρόσβαση σε προσιτή και ποιοτική στέγη. Δίνεται ακόμα μεγαλύτερη σημασία, πέρα από το στεγαστικό επίδομα, σε όσους ιδιαίτερα νέους έχουν χαμηλό εισόδημα και αυξημένες ανάγκες. Προστίθενται άλλοι 136.000 ωφελούμενοι οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν ιδιόκτητη στέγη με χαμηλότοκα (ή άτοκα) στεγαστικά δάνεια ή να μισθώσουν κατοικίες με χαμηλά ενοίκια. Στηρίζονται έτσι στο ξεκίνημα της ζωής τους οι νέοι και οι οικογένειές τους και με αυτόν τον τρόπο γίνεται μια ακόμα προσπάθεια για την αντιμετώπιση του δημογραφικού.

Η αξιοποίηση αδρανούς ιδιωτικής και δημόσιας περιουσίας έχει προφανή οικονομικά και κοινωνικά οφέλη για τους δικαιούχους των προγραμμάτων, τους ιδιοκτήτες των ακινήτων (ιδιώτες και Δημόσιο/ΔΥΠΑ), την οικοδομική και γενικότερη επιχειρηματική δραστηριότητα.

Επιπλέον, υποστηρίζονται και οι ιδιοκτήτες παλαιών ακινήτων που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να ανακαινίσουν τα σπίτια τους, τα οποία με τον τρόπο αυτό θα επιστρέψουν στην αγορά.

3. Πότε θα ξεκινήσει η εφαρμογή των μέτρων; Χρειάζεται να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο για να εφαρμοστούν;

Καραγιάννης Ανδρέας

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.