Στα νότια του χωριού Βουρνικάς, στη θέση Ροδάκι, πάνω από τον κόλπο της Βασιλικής, σώζεται μια από τις πιο ενδιαφέρουσες μονές του νησιού. Χτίστηκε ή μάλλον ανακαινίσθηκε το 1654 από τον ιερομόναχο Μητροφάνη Χαμοσφακίδη.

Οικοδομήθηκε πάνω στα θεμέλια αρχαίου αγροτικού ιερού, δωρικού ρυθμού, το οποίο ήταν αφιερωμένο σε παγανιστική θεότητα, ίσως τη Δήμητρα, θεά της γεωργίας και της γονιμότητας. Η πρόληψη που συνδέει το προσκύνημα στη Μονή με την απόκτηση παιδιών από άτεκνα ζευγάρια –και μάλιστα αρσενικών- ίσως απηχεί κάποια αρχαία δοξασία. Σώζονται ίχνη του αρχαίου ναού, όπως δωρικά κιονόκρανα και μέρος του πλακόστρωτου δαπέδου.

Γύρω στα τέλη του 18ου αι. το μοναστήρι περιήλθε ως μετόχι στη Μονή Ασωμάτου Μιχαήλ Βαυκερής.

Στον ανατολικό τοίχο του καθολικού, στο Ιερό Βήμα, σώζονται σε καλή κατάσταση τμήματα των τοιχογραφιών, δείγματα εξαίρετης τεχνοτροπίας, με φανερή τη λεπτή, καλαίσθητη τέχνη τους.

Ο ναός ανακαινίστηκε πρόσφατα, λειτουργείται τακτικά και διατηρείται πλέον σε αρκετά καλή κατάσταση. Γιορτάζει στις 8 Μαΐου. Στη διάρκεια της Μ. Εβδομάδας τελούνται κάποιες ακολουθίες εκεί, καθώς επίσης και στην περίοδο του 15αυγούστου.

Υπεύθυνος: Πρεσβύτερος Δημήτριος Χούσος, εφημέριος Βουρνικά (τηλ.: 26450 39252 – 6973293703. )

Κάνουμε γνωστό στους ευλαβείς προσκυνητές της Ιεράς Μονής Αγίου Ιωάννου Θεολόγου στο «Ροδάκι» Βουρνικά ότι, οι Ιερές Ακολουθίες του Εσπερινού, του Όρθρου, της Θείας Λειτουργίας και της Ιεράς Παρακλήσεως του Αγίου, θα τελεσθούν κεκλεισμένων των θυρών, σύμφωνα με τις οδηγίες της Εγκυκλίου της Ιεράς Συνόδου και την κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας.

Το καθολικό της Ιεράς Μονής θα είναι ανοιχτό για τους πιστούς για ατομική προσευχή, (σύμφωνα πάντα με την Εγκύκλιο της Ι. Συνόδου και την ΚΥΑ), κατά το κάτωθι πρόγραμμα:

ΠΕΜΠΤΗ 7 Μαΐου 2020: 6.00 μ.μ. έως 8.00 μ.μ.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: 8 Μαΐου 2020 : 9.30 π.μ έως 7 μ.μ.

Παρακαλείσθε όπως τηρήσετε επιμελώς το πρόγραμμα και ακολουθείτε τις οδηγίες των αρμοδίων υπευθύνων, Επιτρόπων και Νεωκόρων, για την ομαλή διεξαγωγή της Ιεράς Πανηγύρεως.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.