ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ ΑΝΔΡΟΣ: Η Ιερά Μονή της Αγίας Μαρίνας με το αγίασμα και την θαυματουργική εικόνα της Αγίας βρίσκεται στην περιοχή των Αποικίων, βόρεια της Χώρας. Η Μονή εορτάζει την 17 Ιουλίου στην μνήμη της Αγίας.

Η ίδρυση της χρονολογείται το 1325 μ.Χ όταν η Αγία Μαρίνα παρουσιάζεται θαυματουργικά σε ένα γέροντα ασκητή με οδηγίες για την θέση της κρυμένης εκόνας της στη σχισμή ενός βράχου. Ο γέροντας με την οικονομική αρωγή του αυτοκράτορα Εμμανουήλ Β΄ Κομνηνού ιδρύει την Ιερά Μονή της Αγίας Μαρίνας στην Άνδρο.

Στη διάρκεια του 16ου αιώνα η Μονή Αγίας Μαρίνας δέχεται επιδρομές πειρατών με συνέπεια να καεί 3 φορές και παρακμάσει. Το 1743 η αίγλη της έχει χαθεί και στεγάζει μόνο 5 υπερήλικες μοναχούς.

Με συνεχόμενα θαύματα και οράματα ο Ιερώνυμος Σωφρόνιος φτάνει στην Μονή και την ανακαινίζει εκποιώντας όλη του την περιουσία στην Πελοπόννησο. Το 1746 μετατρέπει το μοναστήρι σε γυναικεία μονή.

Το 1883 η Ιερά Μονή Αγίας Μαρίνας αναγκάζεται να κλείσει και μετατρέπεται σε στάβλο κατόπιν διατάγματος των Βαυαρών αντιβασιλέων.

Η εικόνα σώζεται σε αναγκαστική δημοπρασία από της οικογένεια Εμπειρίκου. Παραμένει για 146 χρόνια στο στην Παναγία της Χώρας.

Αγία Μαρίνα – Άνδρος: Συγκλονίζουν τα θαύματα
Το 1975 Μητροπολίτης Δωρόθεος, διαβαίνοντας τα ερείπια τη Μονής παρακαλεί τον διάκονο του να την αναστηλώσει.

Ο πρώην Αγιορείτης μοναχός Κυπριανός αρνείται. Το ίδιο βράδυ όμως εμφανίζεται η Αγία σε όραμα λέγοντας του ότι πρέπει να επιστρέψει η ίδια και οι αδελφές την να κατοικήσουν στην Μονή. Από την επόμενη κιόλας μέρα αρχίζει η σύγχρονη αναστήλωση για τη Μονή Αγίας Μαρίνας στην Άνδρο.

Μετά από επίμονη προσπάθεια του Κυπριανού η εικόνα επιστρέφει από την Χώρα της Άνδρου στη μονή το 1976. Παράληλα, ο μοναχός εντοπίζει και το αγίασμα που του υπέδειξε η Αγία Μαρίνα σε όραμα στον ύπνο του.

Τις τελευταίες δεκαετίαες η Αγία Μαρίνα έχει πραγματοποίησει πολλά θαύματα, άλλα ευρέως γνωστά και άλλα όχι.
Η Μονή Αγίας Μαρίνας στην Άνδρο εορτάζει στις 17 Ιουλίου προσελκύωντας πολύ μεγάλο αριθμό προσκυνητών.

@ekklisiaonline

Αγία Μαρινα Ανδρος βοηθεια μας#μαρινα

♬ πρωτότυπος ήχος – Εκκλησία Online

Φανούρης Ευστράτιος
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.