Τα παιχνίδια του Ερντογάν με την Ορθοδοξία δεν είναι τωρινά. Στο ελληνικό ΥΠΕΞ η ίδια πάντα δικαιολογία. Ο Ερντογάν, μόνον, απλώς ντοπάρει το κοινό του. Για τους ρεαλιστές που έχουν μάτια και βλέπουν η ακριβής περιγραφή είναι: μας έχουν πάρει και το… αντερί οι Τούρκοι. Το ένδυμα κάτω από το εξώρασο, για τους λιγότερο μυημένους στα εκκλησιαστικά.

Η Αγία Σοφιά έγινε τζαμί. Η Μονή της Χώρας ομοίως. Ο αρχιδιάκονος του Πατριάρχη έχει εγκλωβιστεί στην Ελλάδα χωρίς άδεια παραμονής. Κατά τ άλλα όλα καλά.

Εμμονές και παραδοχές
Μπορεί ορισμένοι να διαφωνούν μαζί του σε πολλά. Να συμφωνήσουμε ωστόσο σε ένα πράγμα: ο μόνος από τους ιεράρχες -του οικουμενικού θρόνου- που αντέδρασε σε διεθνές επίπεδο για τη Μονή της Χώρας ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος. Όλοι οι άλλοι απλώς … κρύφτηκαν. Άντε οι μητροπολίτες της Πόλης να κρατάνε αποστάσεις. Κατανοητό σε έναν βαθμό. Ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων Νικήτας από την ασφάλεια του Λονδίνο γιατί σιώπησε; Ο φίλος του Θυατείρων, δικηγόρος Σάκης Κεχαγιόγλου, γιατί δεν τον συμβουλεύει;

Οι Μητροπολίτες Σουηδίας, Βελγίου κ.λ.π. γιατί δεν βγήκαν δημόσια απέναντι στην απόφαση για τη Μονή της Χώρας; Ορισμένοι υποστηρίζουν πως η διακριτικότητα έναντι στους Τούρκους οφείλεται – για μερικούς- στην ανάγκη τους να εξασφαλίσουν τουρκική υπηκοότητα για τις μελλοντικές τους φιλοδοξίες.

Τομές και … παπαδική διπλωματία
Πέντε χρόνια συμπλήρωσαν από την εκλογή στις θέσεις τους οι Αρχιεπίσκοποι Αμερικής, Θυατείρων και Αυστραλίας. Αναζητώ τις τομές που έκαναν αυτοί οι τρεις ιεράρχες.

Ο Αμερικής κράτησε ανοικτή τη Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού από χρεοκοπία. Παρέδωσε το αμερικάνικο γιοφύρι της Άρτας (τον Ναό του Αγίου Νικολάου στο Μανχάταν). Έσωσε το συνταξιοδοτικό ταμείο των κληρικών των ΗΠΑ. Το μανατζμεντ που λένε και στην Αμερική «το έχει».

Αυτό που του λείπει είναι η … παπαδική διπλωματία. Έχει άποψη, τη στηρίζει μέχρι τέλους και γι’ αυτό και κάνει και εχθρούς. Εχθρούς που σηκώνουν θέματα πολλές φορές αστεία. Όπως γιατί δεν ήταν πολύ αυστηρός κατά του Ερντογάν στις αντιδράσεις του για τη Μονή της Χώρας!

Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας Μακάριος, από την άλλη, μέσα στην πενταετία έφτιαξε Επαρχιακή Σύνοδο. Μια τομή που έκανε στην Εκκλησία που ηγείται.

Ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων, με εξαίρεση την αναγόρευση του Σάκη Κεχαγιόγλου σε άρχοντα, δεν έχει να επιδείξει κάποιο άλλο θεάρεστο έργο.

Στήριξη στο Φανάρι
Η περίοδος δεν είναι εύκολη για το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Λίγο η… αβρότητα της ελληνικής κυβέρνησης που εκμεταλλεύεται ο Ερντογάν, λίγο οι κόντρες Γεραπετρίτη-Παπαδοπούλου και τα ανακατέματα στο διπλωματικό σώμα που προκαλούν προβλήματα, σφίγγουν τον κλοιό στον Πατριάρχη.

Καλό είναι οι Ιεράρχες του Φαναρίου να τον πλαισιώσουν, να τον στηρίξουν και να αφήσουν την παπαδική διπλωματία για την ώρα που πρέπει.

“Μελχισεδέκ”

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.