Σε εκπομπή ανέφερε πως καθίσταται πασιφανές και πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η λεγόμενη «αυτοκεφαλία» της Εκκλησίας της Ουκρανίας, τείνει να εξελιχθεί σε μία εκκλησιαστική κρίση, η οποία θα χαράξει με απρόβλεπτες συνέπειες όχι μόνο σε πανορθόδοξο επίπεδο αλλά και σε ενδοεκκλησιαστικές κρίσεις εντός δηλ. των συνόδων των κατά τόπους Εκκλησιών.

Ανεπηρέαστη από την εξέλιξη των γεγονότων δεν θα μπορούσε να μείνει η Κύπρος αφού ως γνωστό η προσωπική αυτή καθ’ εαυτή απόφαση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου όπως συμπεριλάβει τον λεγόμενο «Μητροπολίτη Ουκρανίας Επιφάνιο» όχι μόνο άνευ της συμφώνου γνώμης της συνόδου αλλά και μετά από ρητή απαγόρευση της Συνόδου στην συνεδρία της 9ης Σεπτεμβρίου, στα υπό μνημόνευση Δίπτυχα πυροδότησε αντιδράσεις οι οποίες και δικαιολογημένα θέτουν ως βάση την παραβίαση εκ μέρους του Μακαριωτάτου του συστήματος διοίκησης της Εκκλησίας δηλ. του συνοδικού.

Πρόσθεσε πως φίσταται δημιουργία ενός ήπιου σχίσματος στους κόλπους της Εκκλησίας της Κύπρου, το οποίο οφείλεται εξολοκλήρου στην αγνόηση της αποφάσεως της Συνόδου για μη αναγνώριση του Επιφανίου ως Μητροπολίτου Κιέβου εκ μέρους του Μακαριωτάτου.

Τόνισε ότι η αντίδραση του αυτή δεν έχει χαρακτήρα προσωπικό αλλά σέβεται και εκτιμά τόσο τον Παναγιώτατο και Οικουμενικό Πατριάρχη όσο και τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, διαφωνεί όμως ως προς την νομοκανονική διαχείρηση του τρόπου αποδόσεως της Εκκλησίας της Ουκρανίας.

Τέλος σημείωσε ότι η μοναδική λύση στη δημιουργηθείσα αυτή κρίση στους κόλπους της Εκκλησίας της Κύπρου είναι η ανάκληση της μνημόνευσης του «Μητροπολίτου Επιφανίου» ως Προκαθημένου της Εκκλησίας της Ουκρανίας και η έκτακτη σύγκληση της Ιεράς Συνόδου προς εξέταση εκ νέου του θέματος.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.