Με ιδιαίτερη λαμπρότητα, περισσή ευλογία και την παρουσία πλήθους πιστών της πολυπληθούς Ενορίας της Αγίας Παρασκευής Λαμίας, τελέσθηκε την Κυριακή της Τυρινής 1 Μαρτίου, η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Μεγαλοπρεπή Ναό της Αγίας στη Λαμία.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, χοροστάτησε στον Όρθρο και ακολούθως πλαισιούμενος από τον Προϊστάμενο του Ναού Αιδεσμολ. Πρωτ. π. Αθανάσιο Κυρίτση, Ιδιαίτερο Γραμματέα του, τον Εφημέριο του Ναού Αιδεσιμολ. Πρωτ. π. Αθανάσιο Σκαρμούτσο, Υπεύθυνο του Γραφείου Γάμων της Ιεράς Μητροπόλεως, τον Αρχιδιάκονο π. Ευστάθιο Κατόπη και τον Ιεροδιάκονο π. Νικόλαο Πολυζώη, προηξήρχε της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας.

Τους ιερούς ύμνους απέδωσαν θαυμάσια Βυζαντινοί χοροί, αποτελούμενοι από νέους Ιεροψάλτες, υπό την καθοδήγηση του Πρωτοψάλτου του Ναού κ. Θωμά Αρχανιώτη και του λαμπαδαρίου κ. Χρήστου Τσιλιμάγκου.

Οι Ιερές ακολουθίες μετεδόθησαν απευθείας μέσω του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως μας (89,4Fm).

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος, ωμίλησε για την τελευταία Κυριακή του Τριωδίου και την προετοιμασία των πιστών για την Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή, αναλύοντας την τελευταία φράση του Ευαγγελικού αναγνώσματος: «ὅπου γάρ ἐστιν ὁ θησαυρὸς ὑμῶν, ἐκεῖ ἔσται καὶ ἡ καρδία ὑμῶν» Ματθ. (6. 21) και με εμπνευσμένους λόγους, έθεσε το ερώτημα: ποιος είναι ο θησαυρός της καρδιάς μας;

Χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος σημείωσε:«Βρισκόμαστε στο κατώφλι της Αγίας και Mεγάλης Τεσσαρακοστής. Εισερχόμαστε σε μία νέα περίοδο, σε μία όμορφη περίοδο της πνευματικής μας ζωής. Σε μία περίοδο, η οποία χαρακτηρίζεται από νηστεία, από άσκηση, από περισυλλογή, αλλά όχι από στέρηση, όχι από απαγόρευση, όχι από περιορισμό.

Η ασκητική της εκκλησίας μας δεν είναι μία στέρηση ζωής, αλλά μία πρόταση ζωής, είναι μία πρόσκληση και μία πρόκληση στο να εισέλθουμε σε ένα άλλο τρόπο σκέψης, σε ένα άλλο τρόπο ζωής, στον οποίον θα ενατενίζουμε τα πράγματα αυτού του κόσμου, σε ένα άλλο τρόπο να βλέπουμε τον εαυτό μας, να τοποθετηθούμε μέσα στον κόσμο και μέσα στη ζωή.

Και ποιος είναι αυτός ο τρόπος; Και γιατί η Εκκλησία μας, μέσα από την εμπειρία της στο χρόνο μας προσκαλεί σε αυτή τη στάση ζωής;

Η Αγία μας Εκκλησία ξέρει καλύτερα από κάθε άλλον, ότι αυτό που έχει ανάγκη περισσότερο άνθρωπος από κάθε τι στη ζωή του, είναι να βρει τον πραγματικό του εαυτό.

Τι είναι τελικά σπουδαίο στη ζωή μας; Τι είναι για μας προτεραιότητα;

Αυτό έρχεται και προβάλλει σήμερα η Αγία μας Εκκλησία και έτσι τελειώνει το Ευαγγελικό ανάγνωσμα: «όπου είναι ο θησαυρός σας εκεί είναι και η καρδιά σας».

Το ερώτημα λοιπόν που θέτει η Εκκλησία μας, που θέτει ο Χριστός, αλλά που πρέπει και εμείς να θέσουμε στον εαυτό μας και στην καρδιά μας είναι: Ποιος είναι ο θησαυρός σου; Είναι τα λεφτά, ο πλούτος, η ομορφιά, η δύναμη, η κυριαρχία, ο θαυμασμός των ανθρώπων, να περνάς απλώς καλά; Τι έχει τελικά αξία για την ύπαρξη σου;

Για να μπορέσουμε πραγματικά να βρούμε τον πραγματικό θησαυρό, η Εκκλησία μας μα θέτει δύο προϋποθέσει. Η πρώτη προϋπόθεση είναι η συγχώρεση, είναι να χωρέσει στο χώρο της καρδιάς μας ο άλλος άνθρωπος να μπορούμε να συνυπάρχουμε με τον άλλο άνθρωπο και η δεύτερη προϋπόθεση είναι η αγάπη.

Ποιος είναι ο θησαυρός σου τελικά άνθρωπε του σήμερα;

Η αγάπη, η ανοιχτωσιά, η φιλοξενία, η φιλία. Η ζωή περνά αδελφοί μου και στο τέλος μένει μόνο η αγάπη. Είναι ευκαιρία και όραμα να αναζητήσουμε τον πραγματικό θησαυρό μέσα μας, την πραγματική ζωή, το πραγματικό νόημα της ζωής.

Η νηστεία, η προσευχή, η περισυλλογή, η ασκητική μέθοδος και οδός της Εκκλησίας μας είναι η ευκαιρία για να ψάξει ο καθένας μας τον εαυτό του. Και αυτό το ψάξιμο ενίοτε έχει πολύ πόνο, διότι αν σκεφτείς ποιον αγάπησες και ποιος σε αγάπησε, μπορεί να πονέσεις από τις διαπιστώσεις.

Αλλά αυτός ο πόνος είναι η γνώση της αλήθειας σου, της προσωπικής μας αλήθειας, η οποία μπορεί να μας απελευθερώσει και να μας ανοίξει άλλους δρόμους στη ζωή μας.

Αυτή λοιπόν η ευκαιρία ανοίγεται μπροστά μας, την Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή, η ευκαιρία για έναν άλλο δρόμο για έναν δρόμο πιο ουσιαστική ζωής.

Εύχομαι ολόψυχα και ολοκάρδια, αυτό το δρόμο να επιλέξουμε. Να μη μείνουμε τυφλωμένοι και μεθυσμένου από τα φθαρτά πράγματα αυτού του κόσμου, αλλά να αρχίσουμε να ψάχνουμε για τον εαυτό μας και να του χαρίσουμε αυτά που του αξίζουν, τα ουσιώδη, αυτά που είναι γεμάτα αγάπη και νόημα ζωής. Αμήν»

Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος εις ένδειξιν τιμής στην Ενορία προεχείρισε Αναγνώστη της καθ’ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως τον Ιεροψάλτη κ. Δημήτριο Κρέτση, Πνευματικό τέκνο της Ενορίας και της Μητροπόλεως, ο οποίος υπηρετεί την Στρατιωτική του θητεία και ο οποίος διακρίνεται για τον ζήλο του στα Ιερά γράμματα, την ευσέβεια και τον σεβασμό του.

Άπαντες οι πιστοί με πολύ χαρά αναφώνησαν το Άξιος στο νέο Αναγνώστη της Μητροπόλεως μας, ενώ ο Σεβασμιώτατος ευχόμενος σημείωσε:

«Ήθελα να κάνω ένα πνευματικό δώρο ακόμη στην Ενορία, ως έκφραση αγάπης μου προς τους πατέρες του Ναού, οι οποίοι διακονούν στην κεντρική διοίκηση της Μητροπόλεως και ως περαιτέρω αναβάθμιση της Ενορίας, μετά και το πρώτο δώρο μου προς εσάς, με την τοποθέτηση του Αρχιδιακόνου μας π. Ευσταθίου Κατόπη στο Ναό, για να τονώσουμε έτι περισσότερο το πνευματικό, λειτουργικό και ποιμαντικό έργο, το οποίο επιτελείται εδώ».

Ο Προϊστάμενος του Ναού, π. Αθανάσιος Κυρίτσης με αισθήματα υικού σεβασμού και αγάπης προεσεφώνησε τον Σεβασμιώτατο, καλωσορίζοντας τον εκ μέρους όλων στο Ναό και χαρακτηριστικά σημείωσε:«Βρισκόματε μόλις μία ημέρα πριν την είσοδό μας εις την Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή και δε μπορώ παρά ευλογημένη και ενισχυτική να χαρακτηρίσω την σημερινή σας παρουσία Σεβασμιώτατε, στην Ενορία της Αγίας Παρασκευής Νέας Άμπλιανης Λαμίας.

Δεν είναι λοιπόν τυχαίο, αφού τυχαίο στη ζωή κάθε χριστιανού, που εμπιστεύεται απόλυτα την θεία πρόνοια και το θείο θέλημα, δεν είναι τίποτε, το ότι τελέσατε σήμερα το μυστήριο των μυστηρίων, την Θεία Λειτουργία στην Ενορία μας ευλογώντας, διδάσκοντας και στηρίζοντας όλους εμάς στο μέγα πέλαγος της νηστείας, αλλά και γενικά στον πνευματικό αγώνα κληρικών και λαϊκών, ο οποίος ανοίγεται μπροστά μας από αύριο.

Φαίνεται δύσκολος και σκληρός ο αγώνας, δε χρειάζεται όμως κατήφεια, γογγυσμός και απελπισία, στην προσπάθεια μας αυτή, αλλά αγαθή διάθεση και εσωτερική χαρά, διότι το σημερινό Ευαγγελικό ανάγνωσμα μάς έδωσε το πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορούμε να κινηθούμε, ώστε να δρέψουμε πλούσιους πνευματικούς καρπούς αλλά και θησαυρούς.

«αφῆτε τοῖς ἀνθρώποις τὰ παραπτώματα ΄», συγχωρητικότητα, «όταν νηστεύητε, μὴ γίνεσθε ὥσπερ οἱ ὑποκριταὶ σκυθρωποί» νηστεία και ευθύτητα χαρακτήρος, και τέλος «μὴ θησαυρίζετε θησαυροὺς ἐπὶ τῆς γῆς αλλ΄ εν τω ουρανώ».

Μας τα αναλύσατε Σεβασμιώτατε θεολογικά και εμπεριστατωμένα κατά την διακονία του κηρύγματος του Θείου Λόγου.

Η σημερινή Θεία Λειτουργία είναι η δεύτερη που τελείτε στον Ιερό μας Ναό, καθ΄ ότι προηγήθηκε κατά τον μήνα Δεκέμβριο, μετά την ενθρόνισή σας, το Α΄ Ιερατικό Συνέδριο της Μητροπόλεως μας, σήμερα όμως, ευλογείτε και αγιάζετε το πλήρωμα της Ενορίας μας. Μιας Ενορίας με Χριστιανούς ζωντανούς, ενεργούς και με παλμό.

Η ελαχιστότητά μου ως προϊσταμένος, ο συνεφημέριός μου π. Αθανάσιος Σκαρμούτσος, αλλά και ο νεοτοποθετηθείς Αρχιδιάκονος π. Ευστάθιος Κατόπης σας διαβεβαιώνουμε, ότι καταβάλουμε και θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια, ώστε η Εκκλησία αυτή να στέκεται ως απάνεμο λιμάνι σε όλους όσους δοκιμάζονται σκληρά από τα μανιασμένα κύματα της ζωής. Μιας Ενορίας που πάντοτε θα σέβεται, θα τιμά και θα μεγαλύνει την αρχιερωσύνη σας.

Τούτο μας επιβάλλουν οι ρίζες μας και οι καταβολές μας! Αυτά διδαχτήκαμε από τους προπάτορές μας, αλλά και από τους πνευματικούς μας πατέρες, οι οποίοι σμίλεψαν την ορθοδοξία και την παράδοση στην αθάνατη ψυχή μας.

Πάντοτε Σεβασμιώτατε με σεβασμό, τιμή και αγάπη θα ασπαζόμαστε την τιμία δεξιά σας καθ΄ όλη την διάρκεια της ποιμαντορίας σας εις την ιστορική Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδος, όπου σας ανέδειξε η Χάρις του Τριαδικού μας Θεού. Θα είμαστε στο πλευρό σας ως συνεργάτες, δουλεύοντας αόκνως για το καλό της τοπικής μας Εκκλησίας, που τόσο αγαπούμε.

Πλέον αποτελείτε κι εσείς έναν κρίκο της αποστολικής δια¬δο¬χής στο θώκο της Φθιωτικής Εκκλησίας και διαδέχεστε έναν άξιο, χαρισματικό, και δυναμικό ιεράρχη, τον μακαριστό κυρό Νικόλαο Πρωτοπαπά, ο οποίος άφησε ανεξίτηλο το αποτύπωμά του πρωτίστως στις ψυχές μας, αλλά και στον περικαλλή μας ναό, τελώντας όχι μόνο τον εγκαινισμό του Ναού αλλά και του παρεκκλησίου, το οποίο βρίσκεται στο Πνευματικό μας Κέντρο, αφιερωμένο στον τοπικό μας Άγιο, Ιερομάρτυρα Γρηγόριο, επίσκοπο Νέων Πατρών, την δημιουργία Κέντρου Αγάπης για το συσσίτιο αναξιοπαθούντων αδελφών, την κατασκευή βαπτηστηρίου για ενήλικες κι άλλα πολλά. Κι εδώ πάλι, όπως καλά γνωρίζετε, στην ενορία μας, κατά την πανήγυρη της Αγίας Παρασκευής και συμπληρώνοντας 46 χρόνια ιερωσύνης τέλεσε την τελευταία του Θεία Λειτουργία, αποχαιρετώντας έτσι το επίγειο θυσιαστήριο και αναχωρώντας διά το επουράνιο. Πολλοί εξ΄ ημών θα την ενθυμούμαστε εσαεί!

Από καρδιάς ευχόμαστε και σε σας Σεβασμιώτατε, να αφήσετε το αποτύπωμα σας χαραγμένο βαθιά στη καρδιά του λογικού ποιμνίου της Μητροπόλεώς μας προς δόξαν Θεού. Εις αγαθήν ανάμνησιν της σημερινής σας παρουσίας, παρακαλούμε δεχθείτε ένα Αρχιερατικό Επιγονάτιο, το οποίο φέρει την παράσταση της προστάδιδός μας Αγίας Παρασκευής.

Δεχθείτε το ως ένα δώρο καλωσορίσματος από τους ιερείς, το Εκκλησιαστικό μας Συμβούλιο, τα μέλη του Φιλοπτώχου, τις εθελόντριες μαγείρισες του Κέντρου Αγάπης και όλους τους Ενορίτες μας με την ευχή ο Πανάγαθος Θεός να σας χαριτώνει στο πολυεύθυνο και πολυσχιδές έργο σας. Τα έτη σας πολλά και ευλογημένα. Α Ξ Ι Ο Σ!».

Ο Σεβασμιώτατος με εμφανή τη συγκίνηση, ευχαρίστησε τον π. Αθανάσιο για τα εγκάρδια λόγια του και ανακοίνωσε στους πιστούς την κοίμηση του μακαριστού Πρωτοπρεσβυτέρου π. Αγγέλου Αγγελή, του και κτίτορος του Ναού, ο οποίος θυσιαστικά και με πολύ αγάπη διηκόνισε την Ενορία και το ευσεβές πλήρωμά της επί 46 και πλέον συναπτά έτη.

Μετά την ολοκλήρωση της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, εκ μέρους του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ναού, προσεφέρθη πλούσια δοχή στο Ισόγειο Ενοριακό Πνευματικό Κέντρο.

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, μεταξύ των πολλών πιστών, παρέστησαν, ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδος κ. Ηλίας Κυρμανίδης και ο Δήμαρχος Λαμιέων κ. Ευθύμιος Καραΐσκος.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.