Φρέντι Μπελέρης: Το όνομα του Φρέντι Μπελέρη βρίσκεται εν τέλει ανάμεσα στους 42 υποψηφίους της ΝΔ για τις ευρωεκλογές, και έτσι ο εκλεγμένος δήμαρχος Χειμάρρας…

-που παραμένει στη φυλακή έχοντας καταδικαστεί από την αλβανική Δικαιοσύνη για απόπειρα εξαγοράς ψήφων- θα συμπεριληφθεί στο «γαλάζιο» ευρωψηφοδέλτιο του Ιουνίου.

Η απόφαση για την υποψηφιότητα Μπελέρη κάθε άλλο παρά εύκολη ήταν. Εδώ και αρκετό διάστημα ο πρωθυπουργός άκουγε τους στενούς του συνεργάτες να του καταθέτουν τα υπέρ και τα κατά της συγκεκριμένης υποψηφιότητας. Μέχρι πρόσφατα οι πληροφορίες ήθελαν το όνομα του Έλληνα ομογενούς να μένει εκτός του ευρωψηφοδελτίου, ωστόσο στο παραπέντε πάρθηκε η απόφαση ο Φρέντι Μπελέρης να είναι υποψήφιος, κυρίως λόγω των συμβολισμών που περικλείονται γύρω από το πρόσωπό του.

Ποιος είναι ο Φρέντι Μπελέρης
Ο Μπελέρης γεννήθηκε στη Χειμάρρα το 1972, όπου και ολοκλήρωσε την πρωτοβάθμια (8τάξιο στο Μιχαήλι) και δευτεροβάθμια εκπαίδευση στα Σπήλια, αποφοιτώντας το 1990. Την ίδια χρονιά, όπως χιλιάδες Βορειοηπειρώτες, πήρε τον δρόμο για την Ελλάδα, όπου αρχικά εγκαταστάθηκε στη Ζάκυνθο και μετά, το 1994, στην Αθήνα.

Η ενασχόλησή του με τα κοινά άρχισε από τη Ζάκυνθο, όπου εξελέγη μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Χειμαρριωτών Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων. Το πρώτο εξάμηνο του 1994 βρέθηκε στην Κύπρο, όπου παρακολούθησε σεμινάρια ελληνικής γλώσσας και θερμοϋδραυλικών εγκαταστάσεων, τα οποία διοργάνωνε τότε ο Παγκύπριος Φορέας Βοήθειας Βορειοηπειρωτών. Για κάποια χρόνια εργάστηκε ως υδραυλικός και δημιούργησε στην Ελλάδα τη δική του επιχείρηση.

Με την επιστροφή του στην Αθήνα, δραστηριοποιήθηκε στην Ένωση Χειμαρριωτών και στην ΕΝΒΗ, όπου συμμετείχε στα Διοικητικά Συμβούλια τους. Το 2005 εισήχθη στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, ενώ την ίδια εποχή παράλληλα δραστηριοποιήθηκε και στο «Βορειοηπειρωτικό Φόρουμ», του οποίου διετέλεσε αντιπρόεδρος έως την αναστολή της λειτουργίας του.

Από το 2006 έως το 2008 διετέλεσε γενικός γραμματέας της Ένωσης Χειμαρριωτών και από το 2008 έως το 2011 πρόεδρος, με έντονη δράση για την υπεράσπιση των δικαίων του Ελληνισμού της Χειμάρρας. Από το 2001 έχει ενεργό ρόλο στην οργάνωση των Βορειοηπειρωτών στην Ελλάδα, για τη μετάβασή τους στην Αλβανία, για να συμμετέχουν στις εκεί εκλογές, υπερψηφίζοντας τους συνδυασμούς της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και του ΚΕΑΔ. Από το 2009 είναι μέλος του Γενικού Συμβουλίου της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, και τον Αύγουστο του 2014, με την επιστροφή του δηλαδή στη Χειμάρρα, δραστηριοποιήθηκε στο Τοπικό της Παράρτημα, στο οποίο και εξελέγη πρόεδρος τον Νοέμβριο, ενώ τον Φεβρουάριο του 2015 εξελέγη αντιπρόεδρος του Γενικού Συμβουλίου της Δ.Ε.Ε.Ε.Μ. ΟΜΟΝΟΙΑ.

H νίκη στις εκλογές, η φυλάκιση και η υποψηφιότητα με τη ΝΔ
Τον Μάιο 2023, δύο ημέρες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές, στις οποίες ήταν υποψήφιος δήμαρχος Χειμάρρας, ο Μπελέρης συνελήφθη με την κατηγορία της εξαγοράς ψήφων. Το δικαστήριο της Αυλώνας, όπου παραπέμφθηκε από τον περιφερειακό εισαγγελέα, δήλωσε αναρμόδιο για την υπόθεση και την παρέπεμψε στην Ειδική Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, με τον Μπελέρη να παραμένει προφυλακισμένος. Ωστόσο, στις 14 Μαΐου εκλέχθηκε δήμαρχος Χειμάρρας, με τον ίδιο στη φυλακή υπό την προσωρινή κράτηση.

Στις 5 Μαρτίου 2024 το ειδικό δικαστήριο SPAK έκρινε ένοχο τον εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας και τον συνεργάτη του Παντελή Κοκαβέση. Το δικαστήριο επέβαλε ποινή φυλάκισης δύο χρόνων με κράτηση για τον Φρέντι Μπελέρη και στον Παντελή Κοκαβέση 18 μήνες με τριετή αναστολή. Κάτοικοι της Χειμάρρας υποστηρίζουν πως η απόφαση ήταν προδιαγεγραμμένη, με μοναδικό στόχο να μην ορκιστεί δήμαρχος ο Φρέντι Μπελέρης.

Είναι χαρακτηριστικό πως τον Μάιο 2023 ο Ιλί Μανιάνι, υπουργός Δικαιοσύνης της Αλβανίας κατά την περίοδο 2015-2017, κατήγγειλε την κυβέρνηση του Έντι Ράμα για τη σύλληψη του Μπελέρη, κάνοντας λόγο για «φιάσκο» και «παρέμβαση στις ελεύθερες εκλογές».

Τελικά, παρά τους ενδοιασμούς που υπήρχαν λόγω των διπλωματικών ιδιαιτεροτήτων της περίπτωσής του, ο Φρέντι Μπελέρης συμπεριλήφθηκε στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ, με τους παρευρισκόμενους στη χθεσινή εκδήλωση στο Ωδείο Αθηνών να ξεσπούν σε χειροκροτήματα στο άκουσμα του ονόματός του.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.