Ο καταδικασμένος σε θάνατο για τη δολοφονία ενός 8χρονου κοριτσιού άνδρας, θανατώθηκε την Τετάρτη 8 Ιουνίου, στη δεύτερη κατά σειρά εκτέλεση της πολιτείας της Αριζόνα, από τότε που οι Αρχές επανάφεραν την θανατική ποινή τον Μάιο μετά από οκτώ χρόνια παύσης.

Ο 66χρονος Φρανκ Ατγουντ (Frank Atwood), πέθανε αφού του χορηγήθηκε θανατηφόρος ένεση στις κρατικές φυλακές της Φλόρενς για την δολοφονία της Βίκι Χόσκινσον (Vicki Hoskinson), το πτώμα της οποίας βρέθηκε στην έρημο, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο γενικός εισαγγελέας της πολιτείας Μαρκ Μπρνόβιτς (Mark Brnovich).

Η Βίκι ήταν εξαφανισμένη για μήνες, απ’ όταν έφυγε από το σπίτι της στην Τουσόν, για να στείλει μια κάρτα στο κοντινότερο ταχυδρομείο.

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ άνοιξε το δρόμο για την εκτέλεση του Ατγουντ το πρωί της Τετάρτης, αφού απέρριψε την τελευταία έφεση των δικηγόρων του. Ο 66χρονος άφησε την τελευταία του πνοή στις 10:16 π.μ., δήλωσε ο Μπρνόβιτς.

Ο δεύτερος κρατούμενος της Αριζόνα που θανατώνεται
Ο Ατγουντ ήταν ο δεύτερος κρατούμενος της Αριζόνα που οδηγείται στον θάνατο σε λιγότερο από ένα μήνα. Προηγήθηκε η εκτέλεση ενός ακόμη θανατοποινίτη, τον προηγούμενο μήνα, πάλι με θανατηφόρο ένεση.

Οι πολέμιοι της θανατικής ποινής ανησυχούν ότι η Αριζόνα θα ξεκινήσει να εκτελεί με τη σειρά κρατουμένους που βρίσκονται στοιβαγμένοι στην πτέρυγα με τους θανατοποινίτες, αλλά οι Αρχές αρνούνται να προβούν σε οποιαδήποτε δήλωση σχετικά με το θέμα αυτό. Μέχρι στιγμής δεν έχει προγραμματιστεί κάποια άλλη εκτέλεση στην πολιτεία, η οποία έχει καταδικάσει 111 ανθρώπους σε θάνατο, ένας εκ των οποίων ήταν και ο Ατγουντ.

Ο Ατγουντ συνοδευόταν κατά τη διαδικασία προετοιμασίας για την εκτέλεση από έναν ιερέα, δήλωσαν οι μάρτυρες σε συνέντευξη Τύπου. Είχε δηλώσει αθώος, αλλά δεν είπε ούτε λέξη για την δολοφονία στα τελευταία του λόγια.

Οι μάρτυρες είπαν ότι ευχαρίστησε τον ιερέα “που ήρθε σήμερα και με καθοδήγησε στην Πίστη” και πρόσθεσε: “Προσεύχομαι ο Κύριος να δείξει έλεος σε όλους μας αλλά και σε μένα”.

Υπενθυμίζεται ότι ο 66χρονος είχε βαφτιστεί Χριστιανός Ορθόδοξος πριν από περίπου δύο δεκαετίες.

Σύμφωνα με τους μάρτυρες η διαδικασία της εκτέλεσης κύλησε ομαλά.

Παρούσα στην εκτέλεση ήταν και η μητέρα του κοριτσιού, η οποία δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά τον θάνατο του Ατγουντ ότι “η Βίκι ήταν ένα κορίτσι γεμάτο ζωντάνια με ένα χαρακτηριστικό γέλιο και ένα χαμόγελο που έλιωνε την καρδιά σου”.

Οι αρχές δήλωσαν ότι ο Ατγουντ απήγαγε τη Βίκι, η σορός της οποίας ανακαλύφθηκε σε έρημο βορειοδυτικά της Tucson σχεδόν επτά μήνες μετά την εξαφάνισή της. Οι ιατροδικαστές δεν μπόρεσαν να προσδιορίσουν τα αίτια θανάτου από την εργαστηριακή έρευνα, σύμφωνα με τα δικαστικά αρχεία.

Η ιστορία του Ελληνορθόδοξου θανατοποινίτη
Ο Φρανκ Άτγουντ, ο οποίος κατηχήθηκε και βαπτίστηκε Ορθόδοξος λαμβάνοντας το όνομα Αντώνιος, γνωρίστηκε αρχικά μέσα από την φυλακή με τον Μητροπολίτη Λεμεσού κ. Αθανάσιο με τον οποίο και αλληλογραφούσε θέλοντας να γνωριστεί με την Ορθόδοξη πίστη και διδασκαλία.

Σύμφωνα με το Ράδιο Κρήτη 101.5FM, πριν λίγα χρόνια ανέπτυξε αλληλογραφία με τον Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο ο οποίος πριν λίγες ημέρες αποκάλυψε στην Pemtpousia TV, περιεχόμενο των Επιστολών που του είχε στείλει ο Αντώνιος.

Λίγες ημέρες πριν την εκτέλεση της θανατικής ποινής ο Αντώνιος από την φυλακή όπου βρισκόταν από το 1984 έκανε την παρακάτω δήλωση:

“Σας ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δίνετε να απευθυνθώ σε σας. Ονομάζομαι Φρανκ Άτγουντ και πρόκειται να εκτελεστώ από την Πολιτεία της Αριζόνας στις 10:00 π.μ., της 8ης Ιουνίου 2022. Είμαι καταδικασμένος να πεθάνω για ένα έγκλημα που δεν διέπραξα, αλλά θα αφήσω τα στοιχεία που υποστηρίζουν οι εμπειρογνώμονες και τα επιχειρήματα που προβάλλουν οι δικηγόροι μου, να μιλήσουν για την αθωότητά μου.

Επειδή αυτή είναι η τελευταία μου ευκαιρία να απευθυνθώ σε οποιαδήποτε ομάδα, είναι πρόθεσή μου να μιλήσω από την καρδιά μου όσο πιο ειλικρινά και αληθινά μπορώ.
Επειδή ανήκω στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία, έχω απόλυτη εμπιστοσύνη και πίστη στην πραγματικότητα ότι η ψυχή μου θα ζήσει αιώνια στον Παράδεισο με τον Κύριο Ιησού Χριστό, τον οποίο γνώρισα, υπακούω και αγαπώ. Επιτέλους θα ελευθερωθώ από τους γήινους δεσμούς που έχουν σακατέψει το σώμα μου και μου προκαλούν βασανιστικό πόνο. Και δεν θα ζω πια σε έναν κόσμο στον οποίο οι άλλοι υποφέρουν από την ίδια μου την ύπαρξη.

Στην οικογένεια τής Vicki Lynn Hoskinson, μπορώ να πω ειλικρινά ότι, ενώ ξέρω ότι δεν θα πιστέψετε ποτέ ότι δεν την απήγαγα… δεν το έκανα! Αυτό, ωστόσο, δεν αλλάζει το γεγονός ότι ο πόνος σας είναι όσο πιο αληθινός μπορεί να είναι με οτιδήποτε άλλο σε αυτή τη ζωή, και η βαθιά προσευχή μου είναι ότι ο θάνατός μου θα δώσει σε εσάς και στους δικούς σας κάποια μορφή ανακούφισης και τέλος στην ατελείωτη δυστυχία και το μαρτύριό σας.

Θα φύγω από αυτόν τον κόσμο με ευγνωμοσύνη και αγάπη στην καρδιά μου για κάποιους πολύ ιδιαίτερους ανθρώπους. Στην, για τριάντα χρόνια αγαπημένη σύζυγό μου, την Σάρα, που με συντρόφευσε σε καλές και χειρότερες εποχές, την αφοσιωμένη σύντροφό μου στην ελληνορθόδοξη πίστη, την αγάπη της ζωής μου και την καλύτερή μου φίλη… Σε αγαπώ και σε ευχαριστώ.

Επίσης, στον πνευματικό μου πατέρα Γέροντα Παΐσιο, που με ποίμαινε με αγάπη τις τελευταίες δεκαετίες προς υπακοή στις εντολές του Χριστού, στην κάθαρση και στον φωτισμό. Γεροντά μου, η αγάπη μου για σένα υπερβαίνει κάθε έκφραση.
Επίσης στην Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία και πολλά Μοναστήρια σε όλη την Κύπρο, την Ελλάδα και τις Η.Π.Α., οι συνεχείς προσευχές σας με στήριξαν και μέχρι την τελευταία μου πνοή θα συνεχίσω τις προσευχές μου για εσάς και επικαλούμαι τις προσευχές σας να με βοηθήσουν όταν θα περάσω τα τελώνια.

Ιδιαίτερη αναφορά στον πρωτουργό της επιστροφής μου στον Οίκο (στην Εκκλησία), Μητροπολίτη Αθανάσιο, τον διαφωτιστή μου, στον Μητροπολίτη Ιερόθεο, επίσης στον Γέροντα Νικόδημο, στον π. Φιλάρετο και στον μοναχό Σωφρόνιο.

Πρέπει επίσης να αναφέρω τους φίλους μου και την νομική μου ομάδα. Τον Σαμ, τον Έβαν, τον Τζο, τον Ντέιβιντ και την Έιμι, που αποτελούν την ακούραστη εκπροσώπησή μου ενάντια στον μηχανισμό του θανάτου της κοινωνίας. Η υποστήριξή σας ήταν καταπληκτική και εκτιμήθηκε βαθιά.

Φίλοι μου Νίκο και Πάνο, εύχομαι ο Θεός να ευλογεί πλούσια την καλοσύνη σας, σας ευχαριστώ! Τέλος, μερικοί υποστηρικτές, όπως ο Michael Zoosman, με το ” L’Chaim, Jews Against the Death Penalty” και ο Abe Bonowitz, με το “Death Penalty Action”. Μπράβο εκ μέρους μου και εκ μέρους των θανατοποινιτών της Αμερικής για τον ατελείωτο αγώνα σας. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω την Ελένη και τον Επίσκοπο Επιφάνιο.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ζητήσω όλη η ανθρωπότητα να προσευχηθεί στον Χριστό να μας ελεήσει, να μας δώσε το έλεος που χρειαζόμαστε απεγνωσμένα λόγω της τραγικής μας έλλειψης προσευχής και μετάνοιας. Σας ευχαριστώ που μου επιτρέψατε να σας απευθυνθώ σήμερα. Κύριε Ιησού Χριστέ, ελέησόν με.”

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.