Στην κατεύθυνση της κυβερνητικής «εντολής» για πίστωση της προκαταβολής του τσεκ το ταχύτερο και ει δυνατό από τις 20 Οκτωβρίου, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του προηγούµενου φύλλου της Αgrenda φαίνεται πως κινείται και ο διοικητικός και υπηρεσιακός µηχανισµός του Οργανισµού Πληρωµών.

Επιβεβαίωση ΟΠΕΚΕΠΕ για προκαταβολή τσεκ μέχρι 20 Οκτωβρίου, νωρίτερα οι εκκρεμότητες του 2021

Αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις του αντιπροέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ Κυριάκου Μπαµπασίδη στο βουλευτή Ροδόπης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και συντοπίτη του Ιλχάν Αχµέτ, ο οποίος διαµήνυσε ότι «η πρώτη δόση της ενιαίας ενίσχυσης θα καταβληθεί στις 20 Οκτωβρίου, και οι υπόλοιπες, όπως γίνεται πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις, τον ∆εκέµβριο».

Στην ίδια συνάντηση, παρουσία και του προέδρου του φορέα Ευάγγελου Σηµανδράκου, τέθηκε και το θέµα της αποδέσµευσης των πληρωµών για αγρότες που εκκρεµούσαν από το 2014 και οι οποίες -όπως διαβεβαίωσαν οι επιτελείς της ∆οµοκού- θα γίνουν έως και τα τέλη ∆εκεµβρίου του τρέχοντος έτους. Πρόκειται για παραγωγούς που δεν είχαν πληρωθεί λόγω διοικητικών λαθών, µε αποτέλεσµα το σύστηµα να παραµένει κλειστό γι’ αυτούς. Για όσους από τους παραπάνω παραγωγούς έχουν προβεί σε διοικητικές πράξεις διόρθωσης των λαθών στα κατά τόπους παραρτήµατα του ΟΠΕΚΕΠΕ, ειπώθηκε αρµοδίως ότι θα καταστεί εφικτή η πληρωµή τους το επόµενο διάστηµα.

Εν τω µεταξύ και πριν την προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης, ποσού που υπολογίζεται περί τα 700 εκατ. ευρώ, οι αρµόδιοι του ΟΠΕΚΕΠΕ θα προχωρήσουν σε µια πληρωµή εξόφληση των όποιων εκκρεµοτήτων της περσινής χρονιάς. Μάλιστα ο πρόεδρος του Οργανισµού Πληρωµών πριν λίγες µέρες είχε ξεκαθαρίσει στον βουλευτή Ν∆ Λάρισας Χρήστο Κέλλα ότι «µέχρι τα µέσα Οκτωβρίου θα έχουν τακτοποιηθεί όλες οι εκκρεµότητες πληρωµών του 2021 που αφορούν εκκαθαρίσεις από διασταυρωτικούς ελέγχους, τα ποσά που προβλέπονται από εγκεκριµένες διοικητικές πράξεις καθώς και τα υπόλοιπα της δηµοσιονοµικής πειθαρχίας».

Τέλος, µέσα στην επόµενη εβδοµάδα, βάσει του ευρωπαϊκού κανονισµού, θα πρέπει να έχει τακτοποιηθεί και η στρεµµατική ενίσχυση από το αποθεµατικό κρίσης της ΕΕ ποσού 26,3 εκατ. ευρώ, αφού η ∆ιεύθυνση Πληρωµών του ΟΠΕΚΕΠΕ πρέπει µέχρι τις 26 Σεπτεµβρίου να προβεί α) στην έκδοση εντολής πληρωµής και β) στην αποστολή µαγνητικού αρχείου στα χρηµατοπιστωτικά ιδρύµατα για την πίστωση των ατοµικών τραπεζικών λογαριασµών των δικαιούχων.

Για την πληρωμή των 1.379 Νέων Αγροτών των οποίων εκκρεμούσε η πληρωμή της πρώτης δόσης, ενημέρωσε σχετικά ο Οργανισμός Πληρωμών, το μεσημέρι της 27ης Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, μετά την ολοκλήρωση των προβλεπόμενων ελέγχων από τις αρμόδιες υπηρεσίες των Περιφερειών Αττικής, Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων, 1.379 δικαιούχοι θα πληρωθούν συνολικά 35.729.750 ευρώ.

Ανά περιφέρεια, πραγματοποιήθηκαν οι εξής πληρωμές:

Στην Περιφέρεια Αττικής σε 131 δικαιούχους καταβλήθηκαν 3.330.250 ευρώ
Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου σε 1.099 δικαιούχους καταβλήθηκαν 28.399.000 ευρώ
Στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων σε 149 δικαιούχους καταβλήθηκαν 4.000.500 ευρώ

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας πληρωμής της πρώτης δόσης, πλέον παίρνουν σειρά οι εν δυνάµει δικαιούχοι και οι δικαιωµένοι από τις ενστάσεις. Το ζήτηµα είναι η ταχύτητα µε την οποία θα πραγµατοποιηθεί η αξιολόγηση, ενώ σύµφωνα µε το ρεπορτάζ, αναµένεται ξανά οι 8 περιφέρειες που πλήρωσαν πρώτες την α’ δόση, να προηγηθούν στην πληρωµή. Το ρεαλιστικό σενάριο είναι να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία µέχρι τα µέσα του Οκτωβρίου ώστε να µπορέσουν µετά να γίνουν οι πιστώσεις. ∆εν είναι βέβαια απαραίτητο να γίνουν ταυτόχρονα, καθώς ίσως, προηγηθούν είτε οι πληρωµές των δικαιωµένων ενστάσεων είτε οι αιτήσεις των εν δυνάµει δικαιούχων. Στις υπόλοιπες 5 Περιφέρειες οι σχετικές πληρωµές, αναµένεται να ολοκληρωθούν έως το Νοέµβριο. Κοντά στα 100 εκατ. ευρώ υπολογίζεται το ποσό που «χρωστά» ακόµη το πρόγραµµα Νέων Αγροτών.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.