ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΧΡΙΔΟΣ – Στην δικαιοδοσία της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος βρίσκονται πλέον οι τέσσερις Επισκοπές οι οποίες ανήκαν μέχρι πρότινος στο Πατριαρχείο Σερβίας.

Η Ιερά Σύνοδος της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος συνεδρίασε την Τρίτη 20 Ιουνίου 2023 και προχώρησε στην επικύρωση όλων όσων είχαν αποφασιστεί από την Εκκλησία της Σερβίας πριν από ένα μήνα, για την παραχώρηση των Επισκόπων που εντασσόταν στη δική της δικαιοδοσία.

Συγκεκριμένα, ο Μητροπολίτης Ιωάννης (πρώην επικεφαλής της Αρχιεπισκοπής Αχρίδας), ορίστηκε πλέον ως Μητροπολίτης Κρούσεβο και Ντεμιρχισάρ.

Να σημειωθεί πως πριν την αναγνώριση, ο μητροπολίτης Ιωάννης, από το 2005 που ανέλαβε τα καθήκοντα του καταδικάστηκε σε πολλά χρόνια φυλάκιση για υποκίνηση θρησκευτικού μίσους και για υπεξαίρεση 57.000 ευρώ! Έμεινε φυλακή 265 μέρες και αποφυλακίστηκε τόσο με παρεμβάσεις από την Αθήνα όσο και της Μόσχας. Με την αναγνώριση των σχισματικών όμως από τη Σερβία με το όνομα «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία-Αρχιεπισκοπή Αχρίδος», ο Ιωάννης έμεινε μετέωρος.

Ο κ. Ιωακείμ ανέλαβε την Επισκοπή Ντελιάντροβο-Ίλιντεν, ο κ. Μάρκος την Επισκοπή Δελτσεβο-Καμένιτσα, και ο κ. Δαυίβ διορίστηκε Επίσκοπος Ντρεμβίτ.

Υπενθυμίζεται πως τον Μάιο, το Πατριαρχείο Σερβίας αποφάσισε να παραχωρήσει στην Αρχιεπισκοπή Αχρίδος τους ιερείς που εντασσόταν στην υπό την δική του δικαιοδοσία «Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αχρίδας», προχωρώντας έτσι σε μια συμβολική κίνηση και περαιτέρω διευθέτηση των διοικητικών ζητημάτων μεταξύ των δυο Εκκλησιών.

Για τον σκοπό αυτό, αποφασίστηκε η χορήγηση της κανονικής απαλλαγής στην Ιεραρχία της Αυτοκέφαλης Αρχιεπισκοπής Αχρίδας και την ένταξη της στη Σύνοδο της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος με επικεφαλής τον κ. Στέφανο.

Υπενθυμίζεται πως η Αρχιεπισκοπή Αχρίδος και Μητρόπολη Σκοπίων δημιουργήθηκε από το Πατριαρχείο Σερβίας όταν η Ιερά Σύνοδος της σχισματικής τότε Εκκλησίας των Σκοπίων απέρριψε τη συμφωνία του Νις του 2002, στην οποία το Βελιγράδι έδινε πλήρη ελευθερία στα Σκόπια, ενώ αυτά ήθελαν αυτοκεφαλία.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.