ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ: Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου εορτάζεται από την Εκκλησία μας στις 25 Μαρτίου. Η εκκλησία μας γιορτάζει το χαρμόσυνο μήνυμα της θείας ενσάρκωσης, που με τόσο σαφή τρόπο μας το παρουσιάζει ο ευαγγελιστής Λουκάς στο Ευαγγέλιο του (κεφ. Α’ στίχ. 26-38). Σήμερα ανήγγειλε ο αρχάγγελος Γαβριήλ στην Παρθένο Μαρία ότι θα γεννήσει τον Σωτήρα.

Ευαγγελισμός της Θεοτόκου

Την ήμερα αυτή, Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, ο θεόσταλτος αρχάγγελος Γαβριήλ παρουσιάζεται στην Παρθένο Μαρία, στη Ναζαρέτ και της ανήγγειλε ότι θα γεννήσει το Σωτήρα του κόσμου, τον Ιησού Χριστό.

Και Όταν η Παρθένος αναρωτήθηκε πώς ήταν δυνατό να συλλάβει χωρίς άνδρα, ο αρχάγγελος της απάντησε ότι «το Άγιο Πνεύμα θα έλθει σε σένα και η δύναμη του Υψίστου θα σε επισκιάσει» Τότε η σεμνή κόρη, η Παρθένος Μαρία, του απάντησε ταπεινά. «Ιδού λοιπόν, η δούλη του Κυρίου.

Ας γίνει το θέλημα Εκείνου». και καθώς ο Γαβριήλ εξαφανίστηκε από μπροστά της, συντελέστηκε το μεγαλύτερο μυστήριο της ανθρωπότητας. με τρόπο υπερφυσικό, η Παρθένος συνέλαβε στην άχραντη κοιλιά της, τον Υιό και Λόγο του Θεού.

ΗΠΑ: Η Ορθόδοξη Εκκλησία (Ενορία Τιμίου Σταυρού) γιορτάζει 50 χρόνια Προσκοπισμού

Εκείνον πού με την εκούσια θυσία του επάνω στο Σταυρό, έσωσε το ανθρώπινο γένος από τον αιώνιο θάνατο και την καταστροφή στην οποία είχε οδηγηθεί μετά την πτώση των πρωτοπλάστων από τον παράδεισο και την εμφάνιση της αμαρτίας στον κόσμο.

Ευαγγελισμός της Θεοτόκου – Έθιμα

Σύμφωνα με τις λαϊκές δοξασίες την εορτή του Ευαγγελισμού πρέπει να έχετε μετρητά, καθώς και να φέρετε μαζί σας ψαροκόκαλο. Και μην βγαίνετε πεινασμένοι από το σπίτι.

Η λαϊκή παράδοση έχει δημιουργήσει μια σειρά από ενέργειες γι’ αυτή την μαγική μέρα.

Αλλά πάνω απ ‘όλα θα πρέπει να έχετε καλή διάθεση.

Σύμφωνα με την παράδοση, την άνοιξη την ανακοινώνει ο κούκος, λαλώντας για πρώτη φορά, ενώ όπως είναι η μέρα της 25ης Μαρτίου, έτσι θα συνεχιστεί και όλος ο χρόνος. Εάν όλα αυτά είναι αλήθεια, μπορείτε μόνοι σας να διαπιστώσετε.

Η φολκλορική γιορτή Μπλάγκοβετς γιορτάζεται στις 25 Μαρτίου.

Την ίδια μέρα η Ορθόδοξη Εκκλησία γιορτάζει τον Ευαγγελισμό.

Παρά την ομοιότητα στα ονόματα στα βουλγαρικά, οι δύο γιορτές έχουν εντελώς διαφορετικές σημασίες.

O Αρχάγγελος Γαβριήλ είναι ο άγγελος, που εμφανίστηκε στην Παναγία και της έδωσε την χαρμόσυνη είδηση ότι θα γεννήσει Γιό του Θεού.

Πριν τη καθιέρωση του σοσιαλιστικού καθεστώτος, την ημέρα του Ευαγγελισμού γιορτάζεται και η Ημέρα της Μητέρας.

Σήμερα, δεκαετίες μετά τις δημοκρατικές αλλαγές του 1989, αυτή η παράδοση αποκαταστάθηκε.

Αλλά πολλοί άνθρωποι συνεχίζουν να γιορτάζουν και την 8η Μαρτίου ως Ημέρα της Μητέρας.

Οι ρίζες της λαϊκής γιορτής του Ευαγγελισμού χάνονται πολύ πίσω στο χρόνο – στην προχριστιανική εποχή και ειδωλολατρική τελετουργία, διατηρούμενη και εμπλουτισμένη ανά τα χρόνια.

Τα έθιμα

Βρίσκεται κοντά στην αστρονομική άνοιξη, που συνδυάζει διάφορες τελετουργίες που αποσκοπούν την υποδοχή της νέας αρχής.

Ο Ευαγγελισμός πάντα είναι κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής, αλλά αυτή την μέρα το ψάρι επιτρέπεται στο τραπέζι.

Στην λαογραφία μας το ψάρι επίσης υπάρχει – ο καθένας έπρεπε να φάει από το εορταστικό πιάτο και μετά να καθαρίσει τα δόντια του με ψαροκόκαλο – για υγεία και τύχη.

Στη λαϊκή εκείνης της ημέρας, για πρώτη φορά ο κούκος προαναγγέλλει ότι ο χειμώνας έχει φύγει και το καλοκαίρι είναι κοντά. Είναι θετικό το γεγονός ότι την ημέρα αυτή είναι καλό να ακούσεις τον κούκο, με κέρμα στην τσέπη ή με κομμάτι ψωμί.

Ο κούκος προαναγγέλλει επίσης, ότι όλα ξυπνούν από τον χειμερινό τους ύπνο και εμφανίζονται οι μυθολογικές κοπέλες νεράιδες.

Την ημέρα αυτή η αρκούδα ξυπνάει από τη χειμερινή νάρκη, τα φίδια και οι σαύρες βγαίνουν από τις φωλιές τους. Σε ορισμένα μέρη, προστατεύουν τα σπίτια και τις αυλές τους απ’ αυτά με αναμμένα κουρέλια.

Οι μελισσοκόμοι ανοίγουν τις κυψέλες τους να πάνε τις μέλισσες έξω για να είναι γλυκό το μέλι

Σε ορισμένα μέρη της χώρας τα μικρά κορίτσια κυλάνε στρόγγυλα ψωμιά στα λιβάδια – να είναι ευχάριστη η γεωργική εργασία το καλοκαίρι.

 

 

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 4.2 (5 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.