Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε η ετήσια εκδήλωση – συνεστίαση των μελών, οικογενειών και φίλων της Χριστιανικής Κίνησης Ανδρών Παλαιομετόχου Λευκωσίας, η οποία συμπληρώνει εφέτος 26 χρόνια δυναμικής, ευδόκιμης πορείας και πνευματικής δράσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κίνηση αυτή συστάθηκε το 1994 με τις ευλογίες του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Α΄ και του τέως Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Μαχαιρά και νυν Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανασίου. Από το 2006 λειτουργεί με τις ευλογίες του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Β΄ και μετά την επανασύσταση το 2007 της Ιεράς Μητροπόλεως Ταμασού και Ορεινής τελεί κάτω από τις ευλογίες του Πανιερωτάτου Μητροπολίτη κ. Ησαΐα, οοποίος στηρίζει με κάθε μέσο τις δραστηριότητες της.

Μέσα στο πλαίσιο της πολύπλευρης και πολυθεματικής δράσης της, τιςδιοργανώσεις κατηχητικών κύκλων, ομιλιών, λατρευτικών συνάξεων και φιλανθρωπικών εκδηλώσεων, οργανώνει και αθλοθετεί κάθε χρόνο, σε συνεργασία με τα σχολεία της Κοινότητας (Δημοτικά & Περιφερειακό Λύκειο Παλαιομετόχου), διαγωνισμούς συγγραφής κειμένων με διάφορα θέματα κοινωνικού ενδιαφέροντος.

Η ετήσια αυτή εκπαιδευτική δραστηριότητα είναι αφιερωμένη στη μνήμη των δύο πρόωρα αποθανόντων, ενάρετων πολιτικών και οραματιστών, των Υπουργών Παιδείας Άκη Κλεάνθους και Άμυνας Τάσου Μητσόπουλου. Ο διαγωνισμός για φέτος, με αφορμή την συμπλήρωση 65 χρόνων από την έναρξη του Απελευθερωτικού Αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959, είχε ως θέμα: «Η θυσία των ηρώων της κοινότητάς μας, Μιχαήλ Κουτσόφτα και Ανδρέα Παναγίδη».

Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος, στον χαιρετισμό του, που διάβασε ο Διευθυντής Μέσης Εκπαίδευσης κ. Κυπριανός Λούης, αφού αναφέρθηκε στην «έντονη και πολυσχιδή δραστηριότητα» της Κίνησης, σημείωσε, ακολούθως, ότι «αναδεικνύεται και καθιερώνεται, όχι μόνο στην κοινότητα του Παλαιομετόχου, αλλά και ευρύτερα, ως σημαντικός πολιτισμικός παράγοντας».

Η όλη εκδήλωση άρχισε με την ομιλία – καλωσόρισμα από τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Χριστιανικής Κίνησης Ανδρών Παλιομετόχου Δρ. Παναγιώτη Νικολαΐδη, ο οποίος έκανε σύντομη αναφορά στην ίδρυση, στους σκοπούς και τους στόχους της Κίνησης και παρουσίασε την εφετινή κοινωνική, εθνική, φιλανθρωπική, πολιτιστική, εκπαιδευτική, πνευματική και γενικότερα πολυεπίπεδη δράση της.

Το πρόγραμμα, περιλάμβανε μεταξύ άλλων, Χαιρετισμούς από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β΄, τον Μητροπολίτη Ταμασού Ησαΐα, τον πνευματικό καθοδηγητή της Κίνησης πρωτοπρεσβύτερο π. Μιχαήλ Ευθυμίου και τον επί χρόνια φίλο της Κίνησης Βουλευτή Νίκο Τορναρίτη. Ακολούθησαν τραγούδια από μαθητές και μαθήτριες του Περιφερειακού Λυκείου Παλαιομετόχου “Μιχαήλ Κουτσόφτα και Ανδρέα Παναγίδη”, υπό τη διεύθυνση της καθηγήτριας Μουσικής κ. Γκουλνόρ.

Στην συνέχεια η Κίνηση τίμησε, εκτιμώντας και αναγνωρίζοντας την προσφορά τους, τις οικογένειες των Ηρώων Μιχαήλ Κουτσόφτα και Ανδρέα Παναγίδη, την οικογένεια του μακαριστού μέλους της Εκκλησιαστικής Επιτροπής “Παναγίας Οδηγήτριας” Παλαιομετόχου Κωστάκη Χριστοφίδη και τον τέως Διευθυντή
του Περιφερειακού Λυκείου Παλαιομετόχου κ. Πρωτοπαπά, για την αγαστή και παραγωγική τους συνεργασία.

Αξιομνημόνευτη είναι και η ιδιαίτερη συγκίνηση την οποία πρόσφερε στην εκδήλωση η διήγηση, από την κόρη του Ήρωα Ανδρέα Παναγίδη, Αυγή Παναγίδη, των τελευταίων και πολύ ξεχωριστών στιγμών του Ήρωα λίγο πριν ανέβη στο ικρίωμα της αγχόνης, θυσιαζόμενος για τα ιδανικά της πατρίδας και της ελευθερίας.

Η όλη εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την βράβευση των μαθητών, νικητών και νικητριών του διαγωνισμού συγγραφής κειμένου/έκθεσης με θέμα: «Η θυσία των ηρώων της κοινότητάς μας, Μιχαήλ Κουτσόφτα και Ανδρέα Παναγίδη» και τον σύντομο λόγο του κ. Ανδρέα Μιχαήλ, κύριου χορηγού της εκδήλωσης.

Λουκάς Α. Παναγιώτου

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.