Σήμερα, Δευτέρα 26 Ιουλίου, θα γιόρταζε, όμως τώρα δεν υπάρχει επί της γης για να την τιμήσουν οι πιστοί αλλά παραχωμένη κάτω από το χώμα, στο σημείο που επιλέχθηκε να κατασκευαστεί τμήμα του αεροδρομίου Καστελίου. Το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής συνδέεται με μια από τις πιο θλιβερές πράξεις του δράματος που ονομάζεται αεροδρόμιο Καστελίου.

Το πεύκο, που είδαν να έχει απομείνει καταγής μόνο λίγα κλαδιά του, έφθανε, όπως είπε, τα είκοσι μέτρα και πάνω του είχαν τοποθετήσει την καμπάνα του ναού.

Πολύ παλιά, στη θέση όπου βρίσκονταν το ξωκλήσι, υπήρχαν τα ερείπια του αρχικού κτίσματος της Αγίας Παρασκευής. Δεν ξέρουμε πότε κτίστηκε πρώτη φορά ναός στο σημείο τούτο παρά μόνο πως οι κάτοικοι κάποια στιγμή αποφάσισαν να ζωντανέψουν τα ερείπια κτίζοντας επάνω τους, ξανά, μια εκκλησία την οποία αφιέρωσαν στην ίδια Αγία για την οποία είχαν μνήμες στον τόπο αυτό.

Η ανοικοδόμηση του νεώτερου ναού ξεκίνησε από τον εφημέριο της Αρμάχας, Αντώνιο Βασιλάκη, το 1956, σε έκταση που βρισκόταν στην ιδιοκτησία του. Για κάποιο λόγο και πριν ολοκληρωθεί η ανέγερση του οι εργασίες σταμάτησαν. Επανεκκίνησαν αρκετά χρόνια αργότερα από την Ενορία Ρουσοχωρίων, επί των ημερών του εφημέριου Εμμανουήλ Μακράκη.

Τα εγκαίνια της έγιναν με λαμπρότητα, τον Ιούνιο του 1981, από τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κυρό Τιμόθεο.Ο Ρουσοχωρίτης Παράσχος Αντωνάκος μερίμνησε για την κάλυψη όλων των εξόδων εκείνης της ημέρας παραθέτοντας στη συνέχεια γεύμα προς τιμήν του Αρχιεπισκόπου.

Το εκκλησάκι ήταν λιτό, με ένα απλό ξύλινο τέμπλο και δεσποτικές εικόνες φτιαγμένες το 1978.

Ακολουθούν περισσότερες φωτογραφίες του αθλίου θεάματος του «μπαζώματος» της Αγίας Παρασκευής:

Φώτο: cretanmagazine.gr / Ploumakis Manolis

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.