Δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω από τη θέση του για δύο κράτη, ανέφερε χθες ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ στο μήνυμα του για τη σημερινή επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Επέρριψε την ευθύνη της μη επίτευξης λύσης το Κυπριακό στην ελληνοκυπριακή πλευρά, η οποία κρύβεται όπως είπε, πίσω από το Ψήφισμα 186 που εκδόθηκε στις 4 Μαρτίου 1964 που αναγνωρίζει μόνο την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επανέλαβε επίσης τη θέση ότι η Ομοσπονδία δεν είναι εφικτή στην Κύπρο και ότι το Βαρώσι αποτελεί έδαφος του παράνομου καθεστώτος των κατεχομένων.

Ο Ερσίν Τατάρ, συνεχίζοντας στο ίδιο προκλητικό ύψος, ανέφερε ότι με την τουρκική «επιχείρηση ειρήνης» στις 20 Ιουλίου 1974, ο τουρκοκυπριακός «λαός» οδηγήθηκε στο φως, στην ελευθερία και στην ανεξαρτησία. Το μήνυμα του του κατοχικού ηγέτη μεταδόθηκε χθες το μεσημέρι από τον παράνομο «Μπαϊράκ».

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο κ. Τατάρ ισχυρίστηκε και πάλι ότι ο κύριος υπεύθυνος για το Κυπριακό είναι το δίδυμο Ελληνοκύπριοι – Ελλάδα, που επιδιώκει το όνειρο της ένωσης από το 1821 και μετέτρεψε την Κύπρο σε λίμνη αίματος.

«Αν δεν είχε πραγματοποιηθεί η ειρηνευτική επιχείρηση της 20ής Ιουλίου, θα βιωνόταν στην Κύπρο μια δεύτερη τραγωδία όμοια με της Κρήτης, δεν θα έμενε ζωντανός ούτε και ένας Τούρκος στην Κύπρο και η Κύπρος θα μετατρεπόταν σε ελληνικό νησί όπως η Κρήτη» είπε. Θα δολοφονούνταν εκ μέρους των πραξικοπηματιών όλοι οι Ελληνοκύπριοι που αντιτίθεντο στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, δεν θα κατέρρεε η χούντα στην Αθήνα και δεν θα ερχόταν η Δημοκρατία στην Ελλάδα, πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ξεκίνησαν οι εορτασμοί στα κατεχόμενα για την εισβολή

Το μεγαλύτερο κέρδος τους από την εισβολή, συνέχισε, είναι η «τδβκ», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος, λέγοντας ότι δεν ήταν εύκολο να αποκτήσουν «χωριστή πατρίδα και χωριστό κράτος».

«Όταν ο λαός μας αποκλείστηκε με τη βία των όπλων από την Κυπριακή Δημοκρατία στην οποία είναι ιδρυτικός εταίρος, υπήρξε η επιθυμία να μετατραπεί σε μειονότητα, στερούμενος και όλων των διοικητικών του λειτουργιών» είπε, ενώ συνέχισε, λέγοντας ότι «ο ενός αιώνα αγώνας μας για ελευθερία επιστεγάστηκε με την ανακήρυξη της τδβκ στις 15 Νοεμβρίου 1983. Και όλα αυτά τα οφείλουμε στην επική αντίσταση του λαού μας, τη μητέρα πατρίδα Τουρκία και την ειρηνευτική επιχείρηση».

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις, ο Ερσίν Τατάρ ανέφερε ότι ενώ το δίδυμο Ελληνοκύπριοι-Ελλάδα προσπαθούσε να κάνει τον τουρκοκυπριακό «λαό» μειονότητα, αρνούμενο την κυριαρχική του ισότητα στις διαπραγματεύσεις για λύση στη βάση της ομοσπονδίας, ένας άλλος στόχος του ήταν ο αφανισμός του ψευδοκράτους, της κυριαρχίας με την επιβολή του ‘μηδέν στρατός-μηδέν εγγυήσεις’.

«Όταν δούμε τις δηλώσεις της ελληνοκυπριακής ηγεσίας ότι ‘οι Τουρκοκύπριοι που είναι μειονότητα δεν μπορούν να συμμετάσχουν με ίσο τρόπο στη διοίκηση, οι μειονότητες δεν έχουν κυριαρχικό δικαίωμα’, και όσα συμβαίνουν σήμερα στην Ουκρανία, βλέπουμε για άλλη μια φορά πόσο σημαντικές είναι οι εγγυήσεις της μητέρας πατρίδας Τουρκίας και η παρουσία του τουρκικού στρατού στην Κύπρο» είπε.

«Δεν είναι εφικτή λύση ομοσπονδίας»

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, ο Ερσίν Τατάρ επανέλαβε την θέση ότι «άρχισε μια νέα περίοδος», μετά την κατάρρευση της διαδικασίας που άρχισε το 1977 και διήρκεσε επί μακρόν με ορισμένα διαλείμματα. «Ειδικά το δημοψήφισμα του Σχεδίου Ανάν και όσα συνέβησαν στο Κραν Μοντανά το 2017 έδειξαν άλλη μια φορά ότι δεν είναι εφικτή μια λύση στη βάση της ομοσπονδίας. Η ελληνοκυπριακή πλευρά, όπως πάντα, απορρίπτοντας την κεκτημένη ισότητά μας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και στις συνομιλίες στο Κραν Μοντανά, είχε απαιτήσει επίμονα ‘μηδέν στρατό, μηδέν εγγυήσεις’ και μια μορφή λύσης που θα μετεξελισσόταν σε ενιαίο κράτος υπό ελληνοκυπριακή επικυριαρχία. Δεν ήταν ποτέ δυνατόν να αποδεχτούμε αυτή την επιβολή» είπε.

Υποστήριξε δε ότι ο τουρκοκυπριακός «λαός» εκλέγοντάς τον το 2020 εστερνίστηκε το δικό του όραμα για τη μορφή λύσης, την οποία υπέβαλλε στην άτυπη πενταμερή διάσκεψη στη Γενεύη και αυτό αποτέλεσε την αρχή μιας νέας περιόδου.

Ο Ερσίν Τατάρ ανέφερε ότι δεν θα κάνει βήμα πίσω ούτε θα παραιτηθεί από την πρότασή του για λύση στη βάση των κεκτημένων κυριαρχικών ίσων δικαιωμάτων «όποιο και αν είναι το τίμημα». Ανέφερε ακόμα ότι δεν έλαβε απάντηση για τις έξι προτάσεις που υπέβαλε προς την ε/κ πλευρά.

400 Ελληνοκύπριοι αποτάθηκαν στην Επιτροπή

Για το Βαρώσι, ο Ερσίν Τατάρ ανέφερε ότι πέρυσι πέρασαν στο δεύτερο στάδιο του ανοίγματος με τον αποχαρακτηρισμό της περιοχής 3,5% στην περιφραγμένη από στρατιωτική ζώνη, επανέλαβε ότι το Βαρώσι είναι «μέρος της τδβκ», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος, και υποστήριξε ότι είναι «ένα εξαιρετικά σημαντικό άνοιγμα που θα καταστήσει δυνατή την επιστροφή των παλιών κατοίκων οι οποίοι δεν μπορούσαν να πάνε στις περιουσίες τους εδώ και χρόνια και των περιουσιών των δικαιούχων. Σκοπός μας είναι να ξεπεραστούν οι αδικίες».

Υποστηρίζοντας ότι παρ’ όλα τα εμπόδια που παρεμβάλλει η «ελληνοκυπριακή διοίκηση», κατά την έκφρασή του, και τις πιέσεις που ασκεί, πέραν των 400 Ελληνοκυπρίων αποτάθηκαν στην «Επιτροπή Ακίνητης Ιδιοκτησίας» και πέραν των 500 χιλιάδων ατόμων επισκέφτηκαν το Βαρώσι, παρά τις συνθήκες πανδημίας που επικρατούν.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.