ΣΟΥΛΙ: Έρχονται στο φως τα λιθόστρωτα μονοπάτια του ιστορικού Σουλίου. Του π. Ηλία Μάκου. Από την Περιφέρεια Ηπείρου, σε συνεργασία με την Αρχαιολογική Υπηρεσία, γίνονται εργασίες ανάδειξης των λιθόστρωτων μονοπατιών του ιστορικού Σουλίου.

Τώρα τα περισσότερα είναι καλυμμένα με χώμα ή βλάστηση, αλλά καθαρίζονται και έρχονται στο φως.

Είναι μια εξαιρετική πρωτοβουλία, που όταν ολοκληρωθεί, εκτός από τουριστική σημασία, θα έχει και μεγάλη ιστορική αξία.

Και αυτό, γιατί τα λιθόστρωτα αυτά μονοπάτια θα αποτελούν ένα διασωσμένο κομμάτι και μια ζωντανή θύμηση της καθημερινότητας των ηρώων.

Λιθόστρωτο μονοπάτι σούλι

μονοπάτι σούλι 2021

Και θα θυμίζουν, εκτός όλων των άλλων, ότι για την πατρίδα τους οι Σουλιώτες ανέδειξαν τις δυνάμεις του καλού και τις αντέταξαν γενναία απέναντι στις δυνάμεις του κακού.

Μια σειρά παρεμβάσεων το τελευταίο διάστημα στο ιστορικό Σούλι, σε συνδυασμό με τη σύνδεσή του με την Εγνατία οδό, μέσω του κόμβου του Ελευθεροχωρίου, αλλά και ο προγραμματισμός έργων για το άμεσο μέλλον, δείχνουν ότι ο εγκαταλελειμμένος μέχρι τώρα ιστορικός τόπος, δεν πρόκειται να σβήσει.

Λιθόστρωτο μονοπάτι σούλι 2021

Αποκατάσταση μονοπάτι σούλι 2021

Και πως τα πολεμικά κατορθώματα και η θυσία των Σουλιωτών θα εμπνέουν πάντοτε την αγάπη για την αιώνια Ελλάδα και το θαυμασμό για μια χούφτα πολεμιστών, που όρθωσαν το ανάστημά τους απέναντι σε αναρίθμητα στρατεύματα.

Αν και έχουν περάσει τόσοι αιώνες, στα λιθόστρωτα μονοπάτια του Σουλίου, όπου σεργιάνιζαν οι μπαρουτοκαπνισμένοι πολεμιστές, θα αντιλαλούν τα λόγια των Σουλιωτών προς τον Αλή πασά:

Η πατρίδα μας είναι άπειρα γλυκύτερη από από τα άσπρα του ουρανού κι όλους τους ευτυχισμένους τόπους, όπου υπόσχεσαι να μας δώσεις.

Σ’ αυτά τα μονοπάτια δεν περπάτησαν αγράμματοι, ορεσίβιοι, τραχείς αγωνιστές, αλλά Πρωτοέλληνες, Πρωτοήρωες, για τους οποίους αξίζουν ύμνοι δόξας και αρετής, καθώς έφτασαν να γίνουν πολεμικοί ημίθεοι της φυλής.

πάτερ Ηλίας Μάκος

Διαβάστε επίσης την έκκληση για αποκατάσταση των ζημιών απευθύνουν οι μοναχές στο ιστορικό Μοναστήρι του Ζαλόγγου.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 5 (3 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.