Οι αιτήσεις για το τρέχον έτος που αφορούν μεταφορά της φορολογικής κατοικίας για το φορολογικό έτος 2020, παραλαμβάνονται ακόμα και αν δεν συνοδεύονται από τα πρωτότυπα δικαιολογητικά κατά το χρόνο υποβολής της, εφόσον υποβάλλεται υπεύθυνη δήλωση με την οποία ο φορολογούμενος δηλώνει ότι πληροί τις προϋποθέσεις και ότι αδυνατεί να τα προσκομίσει με τον προβλεπόμενο τρόπο, και κατά τα διεθνή νόμιμα, λόγω του ότι οι αντίστοιχες υπηρεσίες βρίσκονται σε αναστολή ή περιορισμό της λειτουργίας τους λόγω των συνεπειών της πανδημίας του COVID-19..

Ο φορολογούμενος υποχρεούται να προσκομίσει τα δικαιολογητικά προς συμπλήρωση του φακέλου του σε εύλογο χρόνο και το αργότερο μέχρι και 30 Νοεμβρίου 2020.

Συγκεκριμένα το ΦΕΚ B 4215 που εκδόθηκε 29.09.2020 ορίζει, ειδικά για το πρώτο έτος εφαρμογής:

για τις αιτήσεις υπαγωγής στον εναλλακτικό τρόπο φορολόγησης που προκύπτει στην αλλοδαπή, οι οποίες θα υποβληθούν εντός του έτους 2020, η προθεσμία υποβολή της σχετικής αίτησης και των συνυποβαλλόμενων δικαιολογητικών, ορίζεται μέχρι τις 30.9.2020.

Αιτήσεις που υποβάλλονται μετά τις 30.9.2020, γίνονται δεκτές και εξετάζονται προκειμένου για την υπαγωγή του φορολογούμενου στον εναλλακτικό τρόπο φορολόγησης του εισοδήματος που προκύπτει στην αλλοδαπή για το επόμενο φορολογικό έτος.

Η Δ.Ο.Υ. Κατοίκων Εξωτερικού και Εναλλακτικής Φορολόγησης Φορολογικών Κατοίκων Ημεδαπής, εξετάζει τις ως άνω αιτήσεις και εκδίδει απόφαση έως την 27η Οκτωβρίου 2020, με την οποία την εγκρίνει ή την απορρίπτει, αναλόγως της συνδρομής ή μη των προϋποθέσεων.

Για όσα φυσικά πρόσωπα πληρούν τις προϋποθέσεις αλλά έχουν ήδη μεταφέρει τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα εντός του φορολογικού έτους 2019, η δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2019 υποβάλλεται μέχρι και την 31η Οκτωβρίου 2020.

Στην περίπτωση αυτή, ο φόρος 7% καταβάλλεται εφάπαξ εντός (30) ημερών από την έγκριση της αίτησης του φορολογουμένου, δηλαδή μέχρι την 26η Νοεμβρίου 2020.

Η διαδικασία άνοιξε με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών Απόστολου Βεσυρόπουλου και του Διοικητού της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Τις αιτήσεις θα δέχεται η ΔΟΥ Κατοίκων Εξωτερικού «και Εναλλακτικής Φορολόγησης Φορολογικών Κατοίκων Ημεδαπής», όπως πλέον θα ονομάζεται.

Ειδικά για το 2020, που είναι πρώτο έτος εφαρμογής, η προθεσμία για αιτήσεις ξεκινά και … λήγει σήμερα, 30 Σεπτεμβρίου! Αυτό τουλάχιστον αναφέρεται στην απόφαση Α.1217/2020. Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, οι ενδιαφερόμενοι συνταξιούχοι έχουν ήδη κινηθεί μετά την παρουσίαση του νομοσχεδίου τον Ιούλιο και ουσιαστικά οι θέσεις των υποψηφίων «έχουν κλειδώσει» πριν καν τρέξει η προθεσμία.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.