Τα κρατικά δάνεια έχουν άτοκη περίοδο χάριτος έως 31 Δεκεμβρίου 2021. Μέχρι τότε οι επιχειρηματίες δεν υποχρεούνται να επιστρέψουν τμήμα κεφαλαίου ή τόκων, ενώ, μετά την παρέλευση της περιόδου χάριτος, το οφειλόμενο ποσό αποπληρώνεται σε 40 ισόποσες τοκοχρεολυτικές μηνιαίες δόσεις, με χαμηλό επιτόκιο, 0,83%.

Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται τον Μάρτιο.

Ωστόσο προς το παρόν τίποτα δεν έχει αποφασιστεί οριστικά και κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών σημειώνουν ότι είναι πρόωρο να αναλαμβάνονται δεσμεύσεις, δεδομένου ότι είναι σε πλήρη εξέλιξη η πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα και έχει ήδη ξεφύγει από τις προβλέψεις ο προϋπολογισμός.

Σε κάθε περίπτωση, η πρόθεση του υπουργείο Οικονομικών είναι να γίνουν οι περικοπές με συγκεκριμένα κριτήρια και όχι οριζόντια.

«Κούρεμα» στους πρώτους κύκλους της Επιστρεπτέας Προκαταβολής

Aνοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να μην επιστρέφει μέρος των τριών πρώτων κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στο «Κόντρα» σημείωσε ότι «την κατάλληλη στιγμή θα λάβουμε τις κατάλληλες αποφάσεις».

Σύμφωνα με πληροφορίες το ποσοστό που θα καταστεί μη επιστρεπτέο, σχεδιάζεται να φτάνει σε ποσοστό έως και 50% της ενίσχυσης.

Οι επιχειρήσεις αυτές δεν είχαν αρχικά δυνατότητα ένταξης στον 5ο κύκλο της «επιστρεπτέας προκαταβολής» εξαιτίας λόγω του χαμηλού τζίρου που εμφάνιζαν την πρώτη περίοδο της επιχειρηματικής δραστηριοποίησής τους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δίνει «πράσινο φως» στη διαδικασία μετατροπής των χορηγήσεων κρατικών δανείων σε επιδοτήσεις. Το μέτρο αυτό, ανοίγει το δρόμο για μετατροπή της «επιστρεπτέας προκαταβολής» σε «μη επιστρεπτέα προκαταβολή». Παράλληλα, η Κομισιόν εγκρίνει την αύξηση στο όριο των κρατικών ενισχύσεων.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.