Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να πληροφορήσει το χριστεπώνυμο πλήρωμά της ότι, ύστερα από συντονισμένες προσπάθειες σε Αυστραλία και Ελλάδα, επιστρέφει στη φυσική του θέση ένα εκ των πολυτίμων κειμηλίων της, η εικόνα του Αγίου Αποστόλου Ανδρέου, που χρονολογείται από τον 18ο αιώνα.

Στη δικαστική διεκδίκηση της εικόνας που κατέληξε στη δικαίωσή της, υποχρεώθηκε η Ι. Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας κατόπιν της επιμόνου αρνήσεως του κ. Νικόλαου Καλλιούρη (ανεψιού του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Στυλιανού) να την επιστρέψει εκουσίως στο Consolidated Trust, μετά την παράνομη απόσπαση και οικειοποίησή της, που προέβη κατά την αναχώρησή του από την Αυστραλία, ύστερα από την εκδημία του θείου του.

Παρά τις συνεχείς οχλήσεις της Ι. Αρχιεπισκοπής και των εκτελεστών της διαθήκης του μακαριστού Αρχιεπισκόπου προς τον κ. Καλλιούρη, ώστε να υπάρξει διαφανής διαχείριση σε πλαίσιο σεβασμού και τιμής του φορέα τον οποίο υπηρέτησε επί σειρά ετών ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας, αλλά και της ίδιας της Ομογένειας, ο κ. Καλλιούρης αρνήθηκε κάθε συνεργασία και κυρίως αρνήθηκε την επιστροφή του αφαιρεθέντος κειμηλίου.

Έφτασε δε στο σημείο να καταμηνύσει στα Ελληνικά Δικαστήρια τους εκτελεστές της διαθήκης, τον πληρεξούσιο δικηγόρο τους, αλλά και τον ίδιο τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Μακάριο, για δήθεν απόπειρα εκβίασής του και συκοφαντικής δυσφήμισής του.

Ασφαλώς, η Ελληνική Δικαιοσύνη απέρριψε την προσπάθεια υπεκφυγής κι αντιπερισπασμού που επέλεξε ο κ. Καλλιούρης, απορρίπτοντας ως αβάσιμες τις καταγγελίες του κι αρχειοθετώντας τις εγκλήσεις-μηνύσεις του.

Έτσι εκδόθηκαν οι υπ’ αριθμ. 412/2021 και 2797/2021 απορριπτικές Διατάξεις της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και επί προσφυγής κατά της τελευταίας, εκδόθηκε η υπ’ αριθμ. ΠΡΦ21-547/7-1-2022 επίσης απορριπτική Διάταξη της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών.

Ταυτόχρονα, το Ανώτατο Δικαστήριο της Νέας Νότιας Ουαλίας στο οποίο προσέφυγε το Consolidated Trust της Ι. Αρχιεπισκοπής, υπερασπιζόμενο τη βούληση του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Στυλιανού να παραμείνει η εικόνα στη Θεολογική Σχολή, απεφάνθη υπέρ του αιτήματος της Εκκλησίας και διέταξε την επιστροφή του ιερού κειμηλίου στην Αυστραλία. Είναι άξιον αναφοράς πως αν και το Δικαστήριο ήταν προγραμματισμένο να εξετάσει την υπόθεση στις 22-11-2022, προ της ενάρξεως της κύριας δικαστικής διαδικασίας και υπό το βάρος των αποδεικτικών στοιχείων που κατατέθηκαν, ο κ. Καλλιούρης δέχθηκε να βγουν οι αποφάσεις του Δικαστηρίου εις βάρος του, προκειμένου να απαλλαγεί από τις χρηματικές αποζημιώσεις που θα έπρεπε να καταβάλει εν συνεχεία.

Υπό τις συνθήκες αυτές, το Δικαστήριο αποφάσισε και όρισε τα εξής (ανεπίσημη μετάφραση):

• Έκρινε την υπόθεση και αποφάσισε υπέρ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.

• Διακηρύττει ότι η εικόνα αποτελεί περιουσιακό στοιχείο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας.

• Διατάσσει την εντός 28 ημερών παράδοση του κειμηλίου του 18ου αιώνος, σε εκπρόσωπο της Αρχιεπισκοπής, στην Αθήνα, στην ίδια κατάσταση όπως ήταν όταν ο εναγόμενος την αφαίρεσε από τις εγκαταστάσεις της Αρχιεπισκοπής στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας.

• Καμία εντολή σχετικά με δαπάνες.

Να αναφερθεί ότι το δικαστήριο σημείωσε την υπερασπιστική θέση του κ. Καλλιούρη (the defendant’s position) ότι «έλαβε την εικόνα ως δώρο, καλή τη πίστει, από τον θείο του Αρχιεπίσκοπο Στυλιανό», αλλά την απέρριψε (without any admissions).

Ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος και τα μέλη του Consolidated Truest αισθάνονται την ανάγκη να ευχαριστήσουν τον δικηγόρο που ανέλαβε και έφερε εις πέρας την υπόθεση, κ. Γεώργιο Αντωνόπουλο, καθώς και τους συνεργάτες του.

Η ευτυχής έκβαση της ανωτέρω υποθέσεως γεννά αισθήματα χαράς και ικανοποιήσεως σε όλο το πλήρωμα της τοπικής μας Εκκλησίας, σηματοδοτεί δε προσωπική δικαίωση για τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπό μας κ.κ. Μακάριο, ο οποίος από της αφίξεώς του στην Αυστραλία εργάζεται αδιασάλευτα για την προάσπιση των δικαίων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και της Ελληνικής Ομογένειας, συγκρουόμενος με ιδιοτελή συμφέροντα και ανθιστάμενος σθεναρά σε κάθε είδους πιέσεις και, άμεσες ή έμμεσες, εκβιαστικές τακτικές, οι οποίες δεν μπορεί να γίνονται δεκτές για κανέναν λόγο.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.