Ο ναός της Αγίας Ειρήνης βρίσκεται στον Κάμπο Ικαρίας και είναι από τους αρχαιότερους ναούς του Αιγαίου, στη θέση που ήταν χτισμένη η αρχαία Οινόη μέχρι το 15ο αιώνα που καταστράφηκε από πειρατικές επιδρομές. Ήταν εν ενεργεία Ναός έως τον σεισμό της 30ης Οκτωβρίου 2020.

Έχει χτιστεί πάνω σε ερείπια παλαιοχριστιανικής Βασιλικής ,τμήματα της οποίας διακρίνονται μέχρι και σήμερα. Πρόκειται για χτίσμα του 11ου αιώνα Βυζαντινού σταυροειδούς ρυθμού με νάρθηκα (πρόναο) και στο εσωτερικό του Ιερού υπάρχει πεντάβαθμο σύνθρονο . Άντεξε επί εκατονταετίες ,πέρασαν πειρατές , Γενουάτες, Τούρκοι, έμεινε εγκαταλελειμμένος επί τέσσερις αιώνες και έγινε εν ενεργεία λατρευτικός χώρος το 1890 έως τον σεισμό του Οκτωβρίου 2020.

Δυστυχώς με τον σεισμό έχουν σημειωθεί σοβαρές ζημιές στον πρόναο και σε μικρό μέρος του κυρίως Ναού. Μετά από αυτοψία των μηχανικών του Υπουργείου Πολιτισμού και της αρχαιολογικής υπηρεσίας Σάμου ο Ναός κρίθηκε επισκευάσιμος .

Έχω την τιμή σαν Ιερέας να διακονώ αυτόν τον Ναό επί εικοσαετίας, μνημεία σαν και αυτό είναι ο πολιτισμός μας, είναι η ιστορία μας.

Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να μας κοινοποιήσετε για το χρονοδιάγραμμα αποκατάστασης του Ναού .

Μετά τιμής

Ιερέας Καρναβάς Αλέξανδρος

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.