Σχέσεις μεταξύ της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ουκρανίας και της εν Ουκρανία Ρωσικής Εκκλησίας ουσιαστικά δεν υπάρχουν. Δεν υπάρχει διάθεση για αυτό εκ μέρους του επικεφαλής της Ουκρανικής Εκκλησίας Πατριαρχείου Μόσχας Μητροπολίτη Ονούφριου. Αυτό δήλωσε σε συνέντευξή του στο δίκτυο «РБК-Україна» ο Προκαθήμενος της Ουκρανικής Εκκλησίας, Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος.

«Όσον αφορά τις σχέσεις με το Πατριαρχείο Μόσχας ως τέτοιες, είναι πρακτικά ανύπαρκτες, με τον Μητροπολίτη Ονούφριο διασταυρωνόμαστε μόνο σε επίσημες εκδηλώσεις, χαιρετιόμαστε, αλλά δεν υπάρχει επικοινωνία για το θέμα της ενοποίησης», είπε. Όπως τόνισε, η έλλειψη επικοινωνίας οφείλεται στην έλλειψη διάθεσης για αυτήν εκ μέρους της Ρωσικής Εκκλησίας και προσωπικά του ίδιου του Ονούφριου.

Στην ίδια συνέντευξη, ο Μητροπολίτης Επιφάνιος χαρακτήρισε τη Ρωσική Εκκλησία ως «ουσιαστικά το τελευταίο προπύργιο του Πούτιν στην Ουκρανία, καθώς ο Πούτιν χάνει την Ουκρανία, αυτή κινείται προς την Ευρώπη, προς το ΝΑΤΟ και βλέπουμε αυτή τη στιγμή υστερία εκ μέρους της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Η Ρωσική Εκκλησία παίζει σημαντικό ρόλο για την επιτιθέμενη χώρα (σ.σ. τη Ρωσία) και για αυτό προσπαθούν να την διαφυλάξουν στη μορφή που υπάρχει σήμερα» τόνισε.

Σύμφωνα με τα λόγια του, μετά την Ενωτική Σύνοδο η Ουκρανία έγινε Κανονική δικαιοδοσία της Ουκρανικής Εκκλησίας. «Και το Πατριαρχείο Μόσχας, το οποίο αποκαλεί εαυτόν ως “ουκρανική ορθόδοξη Εκκλησία” καθεαυτή είναι αντι-Κανονική στην Ουκρανία. Επιπλέον, σύμφωνα με τη νομοθεσία οφείλουν να μετονομαστούν» ανέφερε ο Μητροπολίτης Επιφάνιος.

Πνευματικό Μέτωπο Ουκρανίας

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.