Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 8 Νοεμβρίου σύμφωνα με το εορτολόγιο: Σύναξις των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ και των λοιπών Ασωμάτων και Ουράνιων Αγγελικών Ταγμάτων

Εορτολόγιο-Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 8 Νοεμβρίου: Άγγελος, Αγγελής, Αγγελική, Άντζελα, Άτζελα, Άντζυ, Αγγέλα, Αγγέλλω, Αγγελίνα,Γαβριήλ, Γαβρίλος, Γαβρίλης, Γαβριέλα, Γαβρίλα, Γαβριηλίτσα, Γαβριλίτσα, Αραβέλα,Μιχαήλ, Μισέλ, Μιχάλης, Μιχαλός, Μιχελής, Μιχαέλα, Μιχαέλλα, Μιχαήλα, Μιχαηλίτσα, Μιχαλίτσα,Σεραφείμ, Σεραφειμία, Σεραφείμα, Σεραφίνα, Σεραφειμή, Σεραφειμούλα, Σεραφειμίτσα,Ευστρατία,Μεταξία, Μεταξένια, Μεταξούλα, Ταξούλα, Ραφαήλ, Ραφαήλος, Ραφαέλος, Ραφαέλα, Ραφαέλλα, Ραφαήλα, Ραφαηλία, Σταμάτης, Σταμάτιος, Στάμος, Σταμούλης, Σταμέλος, Σταμέλης, Σταμελάς, Σταματία, Μάτα, Ματούλα, Ματίνα, Σταματίνα, Σταμάτα, Σταμέλα, Σταμούλα, Σταματή, Μάτω, Σταματέλλα,Στρατηγός, Στρατής, Στρατηγούλα,Ταξιάρχης, Ταξιαρχούλα

Στις 8 Νοεμβρίου η ορθόδοξη χριστιανική εκκλησία εορτάζει την «σύναξη των αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ και των λοιπών ασωμάτων και ουράνιων αγγελικών ταγμάτων», ενώ η ελληνική πολεμική αεροπορία εορτάζει τον αρχάγγελο Μιχαήλ, που είναι ο θεόσταλτος προστάτης της.

Άγιοι Άγγελοι είναι πνευματικά και ασώματα όντα, δεν έχουν δηλαδή σώμα όπως οι άνθρωποι. Οι Άγγελοι υμνούν και δοξάζουν το μεγαλείο του Θεού, προστατεύουν τους ανθρώπους (φύλακας άγγελος) και μεταφέρουν μηνύματα του Θεού ή εκτελούν κάποια αποστολή που τους αναθέτει ο Κύριος.

Οι Άγγελοι του Θεού διακρίνονται σε 9 Τάγματα, τα οποία αποτελούν τρεις Ταξιαρχίες.

  • α) Σεραφείμ, Χερουβείμ, Θρόνοι
  • β) Κυριότητες, Δυνάμεις, Εξουσίες
  • γ) Αρχές, Αρχάγγελοι, Άγγελοι.

 

Στην Παλαιά και στην Καινή Διαθήκη υπάρχουν πολλές εμφανίσεις των Αγγέλων. Οι πιο γνωστοί είναι οι Αρχάγγελοι : ο Γαβριήλ («ο Θεός είναι η Δύναμή μου»), ο Μιχαήλ («τις ως ο Θεός ημών;»), ο Ραφαήλ («ο Θεός θεραπεύει») και ο Ουριήλ («το Φως ή το Πυρ του Θεού»).

Ο Μιχαήλ και ο Γαβριήλ είναι οι πιο γνωστοί από τους αρχαγγέλους και Ταξιάρχες. Ο Μιχαήλ θεωρείται φύλακας άγγελος του ιουδαϊκού λαού και του Νέου Ισραήλ, δηλαδή του χριστιανισμού. Κατά την αποστασία του Σατανά, όταν ο Μιχαήλ είδε την πτώση του, κάλεσε τις ουράνιες δυνάμεις και αφού αναφώνησε το «πρόσχωμεν», ύμνησε με τους άλλους αγγέλους τον Θεό. Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, ο αρχάγγελος Μιχαήλ είναι ο ψυχοπομπός άγγελος, αυτός που παίρνει τις ψυχές των ανθρώπων.

Ο αρχάγγελος Γαβριήλ αναφέρεται στην Παλαιά Διαθήκη να αναγγέλλει τον χρόνο του ερχομού του Μεσσία, ενώ στην Καινή Διαθήκη το όνομά του αναφέρεται μόνο στο Ευαγγέλιο του Λουκά, να προλέγει στον Ζαχαρία τη γέννηση του Ιωάννη του Πρόδρομου, να αναγγέλλει στην Παρθένο Μαρία τη γέννηση του Χριστού από αυτήν και να αποστέλλει τους ποιμένες τη νύχτα της γέννησης του Χριστού στη Βηθλεέμ, για να δουν και να προσκυνήσουν τον γεννηθέντα σωτήρα του κόσμου.

 

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.