Εορτολόγιο-Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 29 Νοεμβρίου: Άγιος Παράμονος και οι Τριακόσιοι Εβδομήντα Μάρτυρες που μαρτύρησαν μαζί μ' αυτόν. Βρισκόμαστε στα μέσα του 3ου αιώνα μ.Χ. Οι διωγμοί κατά των χριστιανών συνεχίζονται. Τα χειρόγραφα  αναφέρουν ότι κατά την περίοδο αυτή Αυτοκράτορας ήταν ο Δέκιος (249-251) και διοικητής του ανατολικού τμήματός της ήταν  ο Ακυλίνος , με έδρα την Νικομήδεια. (Το όνομα του Ακυλίνου συναντάται και στο μαρτύριο του Αγίου Τρύφωνος, της ίδιας εποχής). Στη Νικομήδεια, μερικές δεκάδες χιλιόμετρα ανατολικά από το σημείο, όπου ιδρύθηκε μετά από λίγα χρόνια η Κωνσταντινούπολη από τον Μέγα Κωνσταντίνο, συνελήφθησαν 370 πολίτες με την κατηγορία ότι ήταν χριστιανοί.

Εορτολόγιο-Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 29 Νοεμβρίου: Φαίδρα, Φαιδρούλα, Φαιδρίνα, Φιλούμενος, Φίλος, Φιλουμένη, Φιλομίνα, Φιλομίλα, Φιλομίλη, Φίλη

Ο Ακυλίνος εκείνες τις ημέρες βρισκόταν για θεραπευτικά λουτρά στις ιαματικές πηγές της Βισαλτίας. Διέταξε λοιπόν να του φέρουν στο μέρος του παραθερισμού του τους 370 χριστιανούς. Οι 370 πολίτες οδηγήθηκαν λοιπόν στη Βισαλτία. Προσωρινά μάλιστα μέχρι να τους συναντήσει ο Ακυλίνος φυλακίσθηκαν σε έναν ναό της Ίσιδας που υπήρχε κοντά στις θερμές πηγές. Ενώπιον του Ακυλίνου λοιπόν οι 370 χριστιανοί πιέστηκαν να προσφέρουν θυσία στα είδωλα. Αυτοί έχοντας βαθιά πίστη στον Χριστό το αρνήθηκαν με παρρησία και αποκεφαλίσθηκαν μέχρι και τον τελευταίο.

Σε αυτό το τραγικό γεγονός της εκτέλεσης 370 αθώων θυμάτων αντέδρασε ένας εντόπιος πιστός χριστιανός, ο Παράμονος. Σαν είδε την εκατόμβη των μαρτυρικών σωμάτων ο δίκαιος Παράμονος φώναξε στο διοικητή: «Πόσο μεγάλη ασέβεια βλέπουν τα μάτια μου! Να σφαχθούν με τον άθλιο αυτό τρόπο τόσοι δίκαιοι άνθρωποι και επιπλέον ξένοι, σαν να ήταν άλογα ζώα!»

Ο Ακυλίνος ακούγοντας τα λόγια αυτά διέταξε να τον συλλάβουν. Καθώς οδηγούνταν στον διοικητή υπέστη πολλές βιαιότητες από τους μαινόμενους παρευρισκόμενους στρατιώτες, οι οποίοι με τα απάνθρωπα μαρτύρια που υπέβαλαν στον μάρτυρα ήθελαν να ευαρεστήσουν τον άρχοντά τους. Κάποιοι στρατιώτες τον λόγχιζαν, άλλοι του τρυπούσαν τη γλώσσα και όλα τα άλλα μέλη του σώματός του με κοφτερά καλάμια.

Τέλος, τον θανάτωσαν ενώπιον και προς τέρψιν του άρχοντα Ακυλίνου. Έτσι ο μάρτυς Παράμονος μετέβη στις αιώνιες σκηνές για να αντικρίσει τον ηγαπημένο του Ιησού Χριστό. Το σώμα του Παραμόνου τάφηκε μαζί με τα σώματα των Αγίων 370 συμμαρτυρησάντων μετ΄ αυτού.

Ἀπολυτίκιον
Ἦχος δ’. Ταχὺ προκατάλαβε.
Παράμονον μέλψωμεν σὺν Φιλουμένῳ πιστοί, ὡς θείους θεράποντας καὶ ἀθλητὰς εὐκλεεῖς Χριστοῦ τοῦ Θεοῦ ἡμῶν· τοῦτον γὰρ φερωνύμως ὡς φιλήσαντας ἄγαν, ᾔσχυναν δι’ ἀγώνων παρανόμων τὸ κράτος αἰτοῦντες πταισμάτων λύσιν πᾶσι καὶ ἔλεος.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.