ΕΟΡΤΟΛΟΓΙΟ: Η Οσία Ευφροσύνη έζησε όταν αυτοκράτορας ήταν ο Θεοδόσιος ο μικρός ( το 410 μ.Χ.) και ήταν μοναχοκόρη και πολύ πλούσια.

Εορτολόγιο – Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 25 Σεπτεμβρίου: Ευφροσύνη, Φροσύνη, Φρόσω, Ευφροσύνα, Φροσούλα, Φροσού, Έφη

Ο πατέρας της Παφνούτιος ήταν ο πλουσιότερος άντρας της Αλεξάνδρειας και μαζί με τη σύζυγο του διακρίνονταν για τη πίστη τους στο Θεό.

Η Ευφροσύνη έμεινε ορφανή από μητέρα στα 12α της χρόνια και ο πατέρας της αφοσιώθηκε ακόμα πιο πολύ στην κόρη του. Όταν η Ευφροσύνη έφθασε στα 18 χρόνια ο πατέρας της θέλησε να την παντρέψει με ένα νέο υψηλής κοινωνικής τάξης.

Όμως η Ευφροσύνη ήθελε να γίνει καλόγρια. Γι’ αυτό κάποια μέρα, αφού μοίρασε τα υπάρχοντά της στους φτωχούς, έφυγε κρυφά από το σπίτι, και μετά από πολλές περιπέτειες, κατέληξε μεταμφιεσμένη σε κοινόβιο ανδρικό μοναστήρι. Εκεί πήρε το όνομα Σμάραγδος και όλοι οι μοναχοί θαύμαζαν τον πνευματικό της αγώνα και τη βοήθεια που πρόθυμα πρόσφερε σε όλους.

Έζησε στο μοναστήρι 38 χρόνια. Στο τέλος της ζωής της συναντήθηκε και με τον πατέρα της, όταν και αυτός έγινε μοναχός στο ίδιο μοναστήρι.

Ιερά Λείψανα:
Τμήματα του Ιερού Λειψάνου της Αγίας βρίσκονται στη Μονή Κύκκου Κύπρου και στο Παρεκκλήσιο Οσίας Ξένης της Ρωσίδος Μάνδρας Αττικής.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.