Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 21 Οκτωβρίου σύμφωνα με το εορτολόγιο: Την ιερά μνήμη του Αγίου Ιλαρίωνος τιμά σήμερα 21 Οκτωβρίου η Εκκλησία μας. Και ο Άγιος Ιλαρίων που μας ήρθε απ’ έξω και έζησε και κοιμήθηκε στον τόπο μας, είναι ένα τέτοιο πρότυπο για όλους. Πρότυπο πίστεως και υπακοής στον Θεό. Αλλά και πρότυπο αγωνιστικότητας και γνήσιας αρετής. Μια γρήγορη ματιά στις κύριες πτυχές της ζωής του θα μας το αποδείξει. Ο ισάγγελος αυτός άγιος, γεννήθηκε στην κωμόπολη της Παλαιστίνης την Θαβαθά, που βρίσκεται πέντε περίπου μίλια μακριά από την αρχαία πόλη των Φιλισταίων, την Γάζα.

Εορτολόγιο – Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 21 Οκτωβρίου: Ευκράτης, Εύκρατος, Ευκρατάς, Ευκρατία, Ευκρατούλα,Ούρσουλα, Ορσαλία,Σωκράτης, Σωκρατίνα, Σωκρατία,Χριστόδουλος

Οι γονείς του, πλούσιοι ειδωλολάτρες φρόντισαν από νωρίς να δώσουν στο παιδί τους μια ξεχωριστή μόρφωση.

Ο πόθος του όμως να γνωρίσει την αλήθεια οδήγησε κάποτε τα βήματά του και σε χριστιανικές συγκεντρώσεις.

Ο ενθουσιασμός του για όσα άκουε και ο ζήλος του να γνωρίσει περισσότερα, προχωρούσε μέρα με τη μέρα για να καταλήξει κάποτε στην αποδοχή της νέας θρησκείας και να βαπτισθεί.

Η χαρά και η ευτυχία του αγνού νέου την ημέρα εκείνη, που φόρεσε τον λευκό χιτώνα του βαπτίσματος, υπήρξε αφάνταστα μεγάλη. Μια απόδειξη τούτης της χαράς είναι και η πλούσια χρηματική προσφορά του για χάρη των πτωχών αδελφών του Χριστού.

Η πνευματική ζωή τον συνείχε κυριολεκτικά. Πόθος του ένας:

Ν’ αποχωρισθεί από καθετί που θα τον κρατούσε δεμένο με τα υλικά, τα γήινα και ελεύθερος να τραβήξει τον δύσκολο, μα ευλογημένο δρόμο, που φέρει τον άνθρωπο στον ουρανό.

Αυτή την εποχή στην Αλεξάνδρεια και σ’ όλη την Αίγυπτο κυριαρχούσε η φήμη του Μεγάλου Αντωνίου.

Κοντά σ’ αυτόν ο ζηλωτής νέος επιθύμησε να μαθητεύσει έστω και για λίγο. Χωρίς να χάσει καιρό ένα πρωί άφησε την πολυθόρυβη πόλη και τράβηξε στην έρημο.

Βρήκε τον Άγιο ερημίτη και έμεινε κοντά του αρκετό καιρό.

Ο ζηλωτής νέος αγωνίστηκε ν’ αυξήσει τις διανοητικές του δυνάμεις και να αποκτήσει σιγά – σιγά τα εφόδια που χρειαζόταν για τους κατοπινούς του αγώνες.

Κύριο σκοπό της υπάρξεώς του έβαλε ν’ αρέσει στον Θεό. Και όλες του οι δυνάμεις, όλες του οι προσπάθειες, όλοι του οι αγώνες σε τούτο και μόνο στράφηκαν: Στο πως να καλλιεργήσει μέσα του το «κατ’ εικόνα», για να επιτύχει «το καθ’ ομοίωσιν».

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου: 21 Οκτωβρίου γιορτή: Ο Όσιος Ιλαρίων ο Μέγας – Ο θαυμαστός βίος του γεμάτος τόλμη και θάρρος

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.