Εορτολόγιο - Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 12 Αυγούστου: Μαρτύρων Φωτίου και Ανικήτου. Ο Ανίκητος ήταν μάρτυρας της Ορθόδοξης Εκκλησίας, η μνήμη του οποίου τιμάται, μαζί με του ανιψιού του Φωτίου, στις 12 Αυγούστου. Την ημέρα αυτή γιορτάζουν όσοι φέρουν το όνομα Ανίκητος.

Εορτολόγιο – Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 12 Αυγούστου: Μαρτύρων Φωτίου και Ανικήτου

Θείος και ανιψιός ήσαν ιατροί Ανάργυροι από τη Νικομήδεια της Μικράς Ασίας. Σύμφωνα με τους συναξαριστές, όταν ο αυτοκράτορας Διοκλητιανός θέλησε να κηρύξει διωγμό κατά των χριστιανών, μίλησε ενώπιον της Συγκλήτου με υβριστικούς λόγους εναντίον τους. Ο Ανίκητος, που ήταν παρών, ομολόγησε με παρρησία ότι είναι Χριστιανός.

Τότε, ο Διοκλητιανός διέταξε και τον έριξαν στα λιοντάρια, που όμως δεν του επιτέθηκαν. Εκείνη τη στιγμή έγινε μεγάλος σεισμός και συνετρίβησαν πολλά ειδωλολατρικά αγάλματα. Οι βασανιστές του δεν πτοήθηκαν και τον έβαλαν σε τροχό με αναμμένη φωτιά από κάτω, αλλά ο τροχός σταμάτησε και η φωτιά έσβησε. Τότε έτρεξε και τον ασπάστηκε ο ανεψιός του Φώτιος. Μόλις είδαν αυτό οι ειδωλολάτρες, έδεσαν και τους δύο μέσα στο λεγόμενο λουτρό του Αντωνίου, στο οποίο μαρτύρησαν τελικά από την υπερθέρμανση του νερού.

Μέρη της κάρας του Αγίου Φωτίου βρίσκονται στις Μονές Ιβήρων και Διονυσίου του Αγίου Όρους, ενώ τμήματα των λειψάνων του Αγίου Ανίκητου στις Μονές Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους και Κύκκου της Κύπρου.

Ἀπολυτίκιον
Ἦχος γ’. Θείας πίστεως.
Θείας πίστεως, τὴ συμφωνία, τὴν οἰκείωσιν, τῆς συγγενείας, δι’ ἀγώνων ἱερῶν ἐλαμπρύνατε, θεομακάριστε Μάρτυς Ἀνίκητε, σὺν τῷ Φωτίῳ φωτὸς τῷ θεράποντι. Ἀλλὰ αἰτήσασθε, δοθήναι πταισμάτων ἄφεσιν, τοὶς μέλπουσιν ὑμῶν τὴν θείαν ἄθλησιν.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.