Εορτολόγιο ποιοι γιορτάζουν 12 Φεβρουαρίου: Ο Άγιος Μελέτιος ο Αρχιεπίσκοπος Αντιοχείας. Ο Άγιος Αντώνιος ο Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως. Ο Άγιος Χρήστος ο Κηπουρός ο Νεομάρτυρας. Οι Άγιοι Πλωτίνος και Σατορνίνος.

Εορτολόγιο ποιοι γιορτάζουν

Ονόματα που εορτάζουν 12 Φεβρουαρίου:

  • Μελέτιος, Μελέτης, Μελετία, Μελετούλα, Μελετίνα
  • Πλωτίνος, Πλωτός, Πλωτίνη, Πλωτή, Πλωτίνα
  • Σατορνίνος, Σατορνίνα
  • Χρήστος

 

Άγιος Χρήστος ο Κηπουρός

Αυτός ο Νεομάρτυρας του Χριστού, ο Χρήστος, καταγόταν από την Αρβανιτιά. Όταν έφτασε στην ηλικία των σαράντα ετών αναχώρησε από την πατρίδα του και πήγε στην Κωνσταντινούπολη και εκεί έγινε κηπουρός.

Κάποια μέρα, πουλώντας μήλα στο παζάρι, συμφώνησε με έναν Τούρκο να του πουλήσει τα μήλα που είχε.

Πάνω όμως στη συμφωνία, άρχισαν να φιλονικούν και να μαλώνουν μεταξύ τους.

Ο Τούρκος για να εκδικηθεί, συκοφάντησε τον ευλογημένο Χρήστο, πως είπε τάχα ότι θα γίνει τούρκος. Κι από εκεί παίρνει αμέσως τον Άγιο Χρήστο και τον πηγαίνει στο δικαστήριο. Τότε τον έριξαν στη φυλακή, χωρίς ψωμί και νερό, και τον βασάνισαν σκληρά.

Στην ίδια φυλακή βρισκόταν και ο λόγιος Καισάριος Δαπόντε, που παρακολούθησε τα βασανιστήρια του Αγίου και αργότερα έγραψε το μαρτύριο του.

Ο Καισάριος Δαπόντε συμπόνεσε τον Άγιο Χρήστο και του έφερε να φάει, για να δυναμώσει. Ο μάρτυρας Χρήστος δεν θέλησε ούτε να δοκιμάσει, αλλά είπε:

Και γιατί να φάω; Μήπως πρόκειται να ζήσω; Ας πεθάνω λοιπόν για τον Χριστό μου πεινασμένος και διψασμένος.

Ο Άγιος Νεομάρτυρας Χρήστος έδωσε στον Καισάριο ένα ακόνι από χάλυβα που είχε στη ζώνη του και τον παρακάλεσε να το δώσει για να κάνουν μετά το θάνατό του μερικές Λειτουργίες. Μετά από αυτά έβγαλαν τον Μάρτυρα από την φυλακή και τον αποκεφάλισαν την ίδια μέρα, κι έτσι έλαβε ο μακάριος τον στέφανο του Μαρτυρίου εν Χριστώ Ιησού, του οποίου η δόξα να είναι στους αιώνες.

Γιορτή σήμερα

Δείτε σε βίντεο για τον βίο και το Απολυτίκιον του Αγίου Νεομάρτυρος Χρήστου του Κηπουρού.

Εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube

Διαβάστε και δείτε σε βίντεο για την μεγάλη εορτή του Αγίου Μελετίου του Αρχιεπισκόπου Αντιοχείας που εορτάζει επίσης 12 Φεβρουαρίου.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 5 (1 ψήφος)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.