Γιορτή 14 Οκτωβρίου: Σήμερα 14 Οκτωβρίου η Ορθοδοξία τιμά τον Άγιο Ιγνάτιο τον Αγαλλιανό, Αρχιεπίσκοπο Μηθύμνη, τον Θαυματουργό. Σταθερή εορτή Αγίου. Ο Άγιος Ιγνάτιος γεννήθηκε το 1492 μ.Χ. στο χωριό Φάραγγα της Μυτιλήνης (κοντά στην Καλλονή) και επονομαζόταν Αγαλλιανός.

Πάσα ηλικία και τάξις ανθρώπων είχεν ένα πατέρα, ένα διδάσκαλον, ένα στοχαστικόν σύμβουλον (τον Ιγνάτιο)

Άγιος Ιγνάτιος – Νεαρή Ηλίκία

Ο πατέρας του Αγίου Ιγνατίου ήταν ο Μανουήλ και ο παππούς του Γεώργιος. Ήταν ιερείς και μάλιστα οφφικιούχοι της Μητροπόλεως Μηθύμνης. Ήταν απόγονοι της μεγάλης οικογένειας των Αγαλλιανών της Κωνσταντινουπόλεως. Ο Άγιος Ιγνάτιος είχε το βαπτιστικό όνομα Ιωάννης. Αργότερα όταν χειροτονήθηκε, πήρε το όνομα Ιγνάτιος.

Σε ποια σχολή φοίτησε και τι γράμματα έμαθε δεν είναι γνωστό. Είναι όμως γνωστό ότι είχε πολλές γνώσεις και καλό χαρακτήρα. Κατόρθωσε να επιβληθεί στις συνειδήσεις των χριστιανών, να ακτινοβολεί και με τη διδαχή και με την πίστη και αρετή του σ’ όλα εκείνα τα σκοτεινά χρόνια της σκλαβιάς.

Ο Άγιος Ιγνάτιος σε νεαρή ηλικία παντρεύτηκε και έγινε κι αυτός Ιερέας. Κατόπιν χειροτονήθηκε ιερεύς και πήρε το οφφίκιο του Σακελλίωνος. Τότε, μεταξύ των άλλων καθηκόντων και ασχολιών του, αντέγραφε βιβλία για να πλουτίσει τη βιβλιοθήκη του. Παράλληλα έγραφε ποιήματα, που φανερώνουν γενικά τη μόρφωσή του.
Έπειτα από χρόνια μια φοβερή επιδημία έπεσε στο νησί της Λέσβου, η οποία του στέρησε τη γυναίκα και τα παιδιά του. Του έμεινε μόνο ένα παιδί, το οποίο αργότερα έγινε μοναχός με το όνομα Μεθόδιος. Ο Μεθόδιος, ύστερα, συνέχισε το έργο του πατέρα του.

Μετά τον θάνατο της γυναίκας του και των παιδιών του, αποσύρθηκε στον Ταξιάρχη του Λειμώνα, ασχολούμενος με μελέτη, προσευχή και την καλλιέργεια του πατρικού κτήματος.

Άγιος Ιγνάτιος – Τα Έργα του

Στη θέση που σήμερα είναι η Ιερά Μονή του Λειμώνος υπήρχε ένα φτωχικό ξωκκλήσι του αρχιστρατήγου Μιχαήλ. Όλο αυτό το μεγάλο κτήμα ανήκε στον πατέρα του Αγίου Ιγνατίου, όπως και το άλλο, που είναι το σημερινό γυναικείο Μοναστήρι της Μυρσινιώτισσας, που τότε ήταν σχεδόν ερειπωμένο. Και τα δύο αυτά μεγάλα κτήματα κληρονόμησε ο Άγιος Ιγνάτιος από τον πατέρα του, όπως αναφέρεται σε παλαιά έγγραφα της Ιεράς Μονής Λειμώνος.

Ο με μεγάλο και θερμό ζήλο αξιοποίησε τα κτήματα αυτά για ιερούς σκοπούς. Με προσωπική του δαπάνη επισκεύασε το ερειπωμένο μοναστήρι της Μυρσινιώτισσας. Με τον ίδιο ζήλο ίδρυσε το μοναστήρι του Λειμώνος και αντί του μικρού ξωκκλησίου του αρχιστρατήγου Μιχαήλ έκτισε λαμπρό ναό, μεγάλο, απαραίτητο για τους πολλούς μοναχούς που είχαν μαζευτεί εκεί αλλά και των πολλών προσκυνητών που ερχότανε στο μοναστήρι.

Για να κατοχυρώσει το μοναστήρι από τις αρπακτικές διαθέσεις των Τούρκων, αλλά και των κακών γειτόνων, πήγε στην Κωνσταντινούπολη και κατόρθωσε να εκδοθεί Πατριαρχική Πράξη το έτος 1530, και διατάγματα της Τουρκικής Κυβέρνησης (φιρμάνια) με τα οποία κατοχύρωσε τη μοναστηριακή περιουσία. Μετά την αποπεράτωση του μοναστηριού, τέσσερα μόνο χρόνια τα κυβέρνησε σαν ηγούμενος, από το 1426-1530.

Στα χρόνια της Τούρκικης κατοχής του νησιού της Λέσβου, πρόσφερε μεγάλες και σημαντικές υπηρεσίες στα εκεί μοναστήρια και στους υπόδουλους χριστιανούς. Για όλα αυτά, καθώς και για την αγιότητα της ζωής του, ενώ βρισκότανε στην Κωνσταντινούπολη τον εξέλεξαν Μητροπολίτη Μηθύμνης, αναγνωρίζοντας «την λαμπροτάτην και ισάγγελον πολιτείαν αυτού».

Όταν ανέλαβε τα επισκοπικά καθήκοντα ήταν αποφασισμένος να δώσει όλες τις δυνάμεις του για τη διοίκηση της Εκκλησίας. Έτσι αναγκάστηκε να παραδώσει τη Φροντίδα του μοναστηριού στον γιο του μοναχό Μεθόδιο.

Και στο νέο του πόστο ο Άγιος Ιγνάτιος αναδείχτηκε άριστος ποιμένας και έτσι θεάρεστα αφού ποίμανε το ποίμνιο του Χριστού. Κατά το τέλος του έτους 1563 ο Άγιος Ιγνάτιος ζήτησε να παραιτηθεί από το μητροπολιτικό θρόνο της Καλλονής, για να περάσει την υπόλοιπη ζωή του σαν μοναχός στα μοναστήρια του. Τέλος παρέδωσε την αγία ψυχή του στο Θεό στις 14 Οκτωβρίου του έτους 1566. Τον ενταφίασαν με βαθιά θλίψη και με μεγάλες τιμές οι χριστιανοί κάτοικοι όλων των γύρω χωριών στο μοναστήρι της Μυρσινιώτισσας.

Ο Άγιος Ιγνάτιος είχε δώσει εντολή να μην ανοιχθεί το τάφος του. Έπειτα από εννέα χρόνια, ήρθε στη Λέσβο ο Πατριάρχης, Αλεξανδρείας Σίλβεστρος, φίλος του Αγίου Ιγνατίου. Ο Πατριάρχης Σίλβεστρος επέμενε να κάνει ανακομιδή των λειψάνων του και άνοιξε τον τάφο του Αγίου Ιγνατίου. Τότε είδαν να βγαίνει μύρον και άρωμα από τον τάφο και τα οστά του Αγίου. Αυτό ήταν ένα ακόμα σημείο της αγιότητάς του Ιγνατίου.

Ο είναι από τους περισσότερο γνωστούς Αγίους στο νησί της Λέσβου. Ιδιαίτερα, μάλιστα, γνωρίζουν και τιμούν τον Άγιο Ιγνάτιο οι χριστιανοί της Ιεράς Μητροπόλεως Μηθύμνης, όπου βρίσκονται τα δύο ιστορικά Μοναστήρια του Αγίου, του Λειμώνος και της Μυρτιδιωτίσσης. Ένδειξη της τιμής αυτής είναι ότι πολλοί στην επαρχία Μηθύμνης έχουν το όνομα του Αγίου Ιγνατίου.

H εικόνες του Αγίου Ιγνατίου

Άγιος Ιγνάτιος
Άγιος Ιγνάτιος

Η παραπάνω εικόνα, αποτελεί την παλαιότερη εικόνα του Αγίου Ιγνατίου. Φιλοτεχνήθηκε πιθανόν κατά τη διάρκεια της ζωής του, όπως φαίνεται από το ότι δεν καταγράφεται το όνομα του αγίου, αλλά μόνο η επιγραφή «ο κτύτωρ». Το χαρακτηριστικό μάλιστα της επιγραφής είναι ότι, ενώ ο Άγιος Ιγνάτιος είναι και κτήτωρ (=ιδιοκτήτης) και κτίτωρ (=ιδρυτής) της Μονής, ο αγιογράφος τον ονομάζει «κτύτορα» (με ύψιλον), μη μπορώντας ίσως να δώσει απάντηση στο δίλημμα αν θα επιγράψει την εικόνα ως «ο κτήτωρ» ή «ο κτίτωρ».

Άγιος Ιγνάτιος λιθογραφία
Άγιος Ιγνάτιος Λιθογραφία

H δεύτερη εικόνα είναι λιθογραφία του 1858 μ.Χ., στην οποία εικονίζεται ο Άγιος Ιγνάτιος. Η λιθογραφία φέρει τον τίτλο: «Ο Άγιος Ιγνάτιος Επίσκοπος Μεθύμνης». Στο κάτω μέρος της υπάρχει η επιγραφή:

Ο ιερός των μοναστών χορός των Λειμωναίων, του Ιγνατίου μάκαρος κλέους των Μηθυμναίων προσφέρει τοις προσκυνηταίς θαυματουργόν εικόνα, βρίθουσαν χάριν δαψελή και θείαν λαμπηδόνα.

Η μνήμη του Αγίου Ιγνατίου του Αγαλλιανού, Αρχιεπισκόπου Μηθύμνης, του Θαυματουργού, τιμάται από την Εκκλησία μας 14 Οκτωβρίου, έκαστου έτους.

Επίσης 14 Οκτωβρίου η Αγία Παρασκευή σώζει την Χίο. Διαβάστε πως η Αγία Παρασκευή έσωσε τη Χίο 14 Οκτωβρίου 1442.

Άγιος Ιγνάτιος – Ηχητικό Απολυτίκιο

14 Οκτωβρίου – Απολυτίκιο Αγίου Ιγνατίου

Ήχος α’. Τῆς ἐρήμου πολίτης.

Τὸν ποιμενάρχην Μηθύμνης Ἰγνάτιον ἄσμασι, τὸν μετὰ πάντων ἁγίων δοξασθέντα ἐν θαύμασιν, ὑμνήσωμεν ἀπαύστως οἱ πιστοί, συμφώνως ἐν τὴ τούτου ἑορτή, καὶ ὡς πλεῖστα κατιδόντες ὑπ’ αὐτοῦ, θεραπευθέντα πάθη ἐκβοήσωμεν Δόξα τῷ σὲ δοξάσαντι, δόξα τῷ σὲ στεφανώσαντι, δόξα τῷ ἐνεργούντι διὰ σοῦ πάσιν Ἰάματα.

 

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σουΣχόλια (-3)

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.