Σύμφωνα με Απόφαση της Γ. Γ. Πολιτικής Προστασίας και το ΦΕΚ 1076/τ.Β΄/20.03.2021, τα νησιά μας βρίσκονται σε καθεστώς «πολύ αυξημένου κινδύνου» λόγω του κορωνοϊού COVID–19 και ως εκ τούτου δεν προβλέπονται εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου (παρελάσεις, κλπ), που φέτος μάλιστα συμπληρώνονται 200 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης!

Αλλιώς φανταζόμασταν τον εορτασμό́ για τα 200 χρόνια από́ την Ελληνική́ Επανάσταση. Η πανδημία μας στερεί τη δυνατότητα να γιορτάσουμε αυτή́ την ημερομηνία-σύμβολο με τις προσήκουσες τιμές. Όμως κανείς δεν μπορεί́ να μας στερήσει το αίσθημα της εθνικής υπερηφάνειας. Τιμούμε, με εσωτερική́-πνευματική δύναμη, την ημέρα που οι ΗΡΩΕΣ – ΠΡΟΓΟΝΟΙ ΜΑΣ άναψαν τη φλόγα της Επανάστασης, τη φλόγα της Ελευθερίας. Και σήμερα η Ελλάδα ατενίζει το μέλλον ως ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό́ κράτος.

Από το Αιγαίο, τα ακριτικά Δωδεκάνησα, τη Λέρο, την Κάλυμνο, την Αστυπάλαια, με τα πολλά μεγάλα και μικρά νησιά, τις νησίδες και βραχονησίδες, οι νησιώτες αγέρωχοι, θαρραλέοι, ελεύθεροι, ευχόμαστε «ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΕΛΛΑΔΑ».

Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ

Εκτός όμως από την Επανάσταση του 1821 η Αγία μας Εκκλησία εορτάζει μία από τις μεγαλύτερες Δεσποτικοθεομητορικές εορτές, τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.

Ο Ευαγγελισμός είναι η αναγγελία της χαρμόσυνης είδησης από τον αρχάγγελο Γαβριήλ προς την Παρθένο Μαρία ότι δια μέσου αυτής θα ενσαρκωθεί ο Υιός του Θεού. Την ανάμνηση αυτής της αναγγελίας η εκκλησία μας την γιορτάζει στις 25 Μαρτίου.

Τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου ο μόνος από τους τέσσερις Ευαγγελιστές που τον περιγράφει είναι ο Ευαγγελιστής Λουκάς (α’ 26 – 38). Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου έγινε έξη μήνες μετά το γεγονός της θαυμαστής σύλληψης του Ιωάννου του Προδρόμου από την γυναίκα του Ζαχαρία την Ελισάβετ.

Ο Θεός απέστειλε τον αρχάγγελο Γαβριήλ στην Παρθένο Μαρία που έμενε στην Ναζαρέτ της Γαλιλαίας, μνηστή του Ιωσήφ, για να την αναγγείλει την θαυμαστή γέννηση του Σωτήρος. Ο Γαβριήλ φανερώθηκε αιφνίδια και απροσδόκητα μέσα στο σπίτι της Παρθένου Μαρίας και είπε τον αγγελικό χαιρετισμό: «Χαίρε, κεχαριτωμένη ο Κύριος μετά σου».

Από την απροσδόκητη αυτή εμφάνιση και τα λόγια του αρχαγγέλου η Παρθένος τρόμαξε, ενώ ταυτόχρονα σκεφτόταν τι εννοούσε με τα λόγια του ο αρχάγγελος. Τότε είπε προς αυτήν ο Γαβριήλ: «Μη φοβού Μαριάμ εύρες γαρ χάριν παρά τω Θεώ. Και ιδού συλλήψει εν γαστρί και τέξει υιόν και καλέσεις το όνομα αυτού Ιησούν».

Η Παρθένος τότε ρώτησε τον Γαβριήλ: «Πως θα γίνει τούτο αφού δεν είμαι ύπανδρη;». Και αποκρίθηκε ο άγγελος ότι το Άγιο Πνεύμα ως νέφος θα την περικαλύψει και θα ενεργήσει αφανώς και μυστηριωδώς την σύλληψη του Υιού του Θεού. Προς μεγαλύτερη διαπίστωση των λόγων του, επικαλείται ο Γαβριήλ την θαυμαστή σύλληψη του Ιωάννου Προδρόμου.

Η Παρθένος μετά από αυτά τα λόγια βεβαιώθηκε και πίστεψε ότι «ουκ αδυνατίσει παρά τω Θεώ πάν ρήμα» αποκρινόμενη σε πλήρη ταπείνωση: «Ιδού η δούλη Κυρίου· γένοιτό μοι κατά το ρήμα σου».

Τότε το Άγιο Πνεύμα και η θεία δύναμη ενήργησαν την υπερφυά σύλληψη του Θεού Λόγου.

Η εορτή του Ευαγγελισμού μαζί με την εορτή της Κοιμήσεως και του Γενεθλίου της Θεοτόκου είναι οι κυριότερες και αρχαιότερες θεομητορικές εορτές. Ο ακριβής χρονικός καθορισμός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου ορίσθηκε κατά τον 4ο αιώνα.

Μεταξύ 5ου και 7ου αιώνος έγινε γενικά αποδεκτή η 25η Μαρτίου ως ημέρα εορτασμού του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Γι΄ αυτήν γίνεται λόγος στον 52ο κανών της ΣΤ΄ Οικουμενικής Συνόδου που την αναφέρει ως κοινή και μεγάλη εορτή.

Η ακολουθία της εορτής συντάχθηκε από διαφόρους υμνογράφους της Εκκλησίας (Ανδρέου Κρήτης, Θεοφάνους, Δαμασκηνού κ.α.).

Το απολυτίκιο της εορτής:

«Σήμερον τῆς σωτηρίας ἡμῶν τὸ κεφάλαιον,

καὶ τοῦ ἀπ’ αἰῶνος μυστηρίου ἡ φανέρωσις·

ὁ Υἱὸς τοῦ Θεοῦ, Υἱὸς τῆς Παρθένου γίνεται,

καὶ Γαβριὴλ τὴν χάριν εὐαγγελίζεται.

Διὸ καὶ ἡμεῖς σὺν αὐτῷ, τῇ Θεοτόκῳ βοήσωμεν·

Χαῖρε Κεχαριτωμένη, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ».

Στη Λέρο, εορτάζει ο Μητροπολιτικός Ναός «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου».

Στην Κάλυμνο η Ιερά Μονή Ευαγγελιστρίας Άργους και ο Ενοριακός Ναός της Ευαγγελιστρίας.

ΣΤΗΝ ΛΕΡΟ – ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΕΟΡΤΗΣ – ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ

Με κατάνυξη ετελέσθη το εσπέρας της Τρίτης 24.3.2021, ο Μέγας Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, εις τον εορτάζοντα Ιερό Μητροπολιτικό Ναό «Ευαγγελισμός της Θεοτόκου» Λέρου, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Στρατονικείας κ. Στεφάνου, συμπαραστατουμένου υπό του εφημερίου π. Νικολάου και του ιεροδιακόνου Γεωργίου.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.