Την έντονη αντίδραση της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ρουμανίας έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει, εν μέσω πανδημίας το προσκύνημα αρχικά της Αγίας Παρασκευής στο Ιάσιο, και τώρα του Αγίου Δημητρίου του Νέου, προστάτη Βουκουρεστίου.

Ο εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Ρουμανίας Βασίλε Μπανέσκου υπενθύμισε ότι το προσκύνημα είναι μια εκδήλωση θρησκευτικής ελευθερίας και ότι οι προσκυνητές και η Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρουμανίας αξίζουν περισσότερο σεβασμό και εμπιστοσύνη από τις αρχές.

«Το αυστηρά οργανωμένο προσκύνημα, σε συμμόρφωση πάντα με τους κανόνες, δεν είναι μόνο μία από τις βαθύτερες εκφράσεις υπεύθυνης θρησκευτικής ελευθερίας, αλλά, στο τρέχον πλαίσιο, αποτελεί μια μορφή εμπιστοσύνης και σεβασμού προς την πλειοψηφία πιστών ανθρώπων αυτής της χώρας «, δήλωσε ο κ. Μπανέσκου.

Ο Εκπρόσωπος του Πατριαρχείου της Ρουμανίας εξέφρασε επίσης τη λύπη του για τη μεταχείριση των προσκυνητών ως πανδημικούς παράγοντες κινδύνου και την έλλειψη εμπιστοσύνης της κυβέρνησης στη θεσμική ικανότητα της Εκκλησίας.
Ταυτόχρονα, τόνισε ότι η απόφαση ακύρωσης των προσκυνήματος από το Ιάσιο και το Βουκουρέστι φέτος παραβιάζει τη θρησκευτική ελευθερία.
Ο Πρωθυπουργός της Ρουμανίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι απαγορεύτηκε το προσκύνημα στον Άγιο Δημήτριο τον Νέο προστάτη Βουκουρεστίου, το οποίο επρόκειτο να πραγματοποιηθεί την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου, όπως και το προσκύνημα στην Αγία Παρασκευή στο Ιάσιο.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.