Ένατη Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Ιεράς Μητρόπολης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου με επετειακό χαρακτήρα – Φέτος συμπληρώνονται 15 χρόνια από την ανασύσταση της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, το 2007 – Αφιερωμένη στην επέτειο της συμπλήρωσης εκατό ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή και το γενικό της θέμα ήταν «Ελληνισμός – Ξεριζωμός. Μικρά Ασία – Κύπρος».

Πραγματοποιήθηκε, την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου, στο Παραλίμνι, η ένατη Κληρικολαϊκή Συνέλευση της Ιεράς Μητρόπολης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου. Η Συνέλευση ήταν αφιερωμένη στην επέτειο της συμπλήρωσης εκατό ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή και το γενικό της θέμα ήταν «Ελληνισμός – Ξεριζωμός. Μικρά Ασία – Κύπρος».

Η Συνέλευση είχε και χαρακτήρα επετειακό, αφού φέτος συμπληρώνονται 15 χρόνια από την ανασύσταση της Ιεράς Μητροπόλεως Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, το έτος 2007. Έκτοτε, και με την εγκατάστασή της στην προσωρινή έδρα της στο Παραλίμνι, ένας από τους πρωταρχικούς στόχους που τέθηκαν ήταν η σύνδεση των κατοίκων της πόλεως και επαρχίας της Αμμοχώστου, που σήμερα βρίσκονται διασκορπισμένοι σε όλη την Κύπρο, με το έργο της Ιεράς Μητροπόλεως. Στην Κληρικολαϊκή Συνέλευση παρέστησαν, κυρίως, κληρικοί της Μητροπόλεως και προερχόμενοι από τη μητροπολιτική περιφέρεια Κωνσταντίας και Αμμοχώστου και την επαρχία Αμμοχώστου εκτοπισθέντες κληρικοί, εκπρόσωποι των πολιτικών και τοπικών αρχών, των φορέων και οργανωμένων συνόλων, στελέχη των ενοριών της επαρχίας Αμμοχώστου και πλήθος κόσμου.

Η Συνέλευση τελούσε υπό την αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Αρχιεπισκόπου Κύπρου. Την Κληρικολαϊκή Συνέλευση χαιρέτησαν οι εκπρόσωποί τους, ο Διευθυντής Γραφείου Τύπου Προεδρίας κ. Ανδρέας Ιωσήφ, και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος.

1 του 5

Στην εισαγωγική του ομιλία, ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειος ανέπτυξε το θέμα «Ο βρυχηθμός του εκπνέοντος θηρίου. Οι γεωπολιτικοί και γεωστρατηγικοί σχεδιασμοί των αρχόντων του αιώνος τούτου». Συνδέοντας τα γεγονότα της Μικρασιατικής Καταστροφής του 1922 με αυτά της τουρκικής εισβολής του 1974, έκανε αναφορές σε γενοκτονίες και διωγμούς του χριστιανισμού, παραβάλλοντας και χωρία από την Καινή Διαθήκη. «Το γένος των Ρωμιών», ανέφερε «δέχθηκε όλα αυτά τα δεινά, ανέδειξε όμως μάρτυρες, αγίους, ήρωες από κάθε κοινωνική τάξη. Γι’ αυτό και φανερώνει τις ψυχικές δυνάμεις και αντιστάσεις του για να συνεχίσει την ιστορική πορεία του και τον αγώνα του υπέρ πίστεως και πατρίδος». Μίλησε τέλος για τις προσπάθειες διατήρησης και συντήρησης των αγιασμάτων της πίστης μας στις κατεχόμενες ενορίες της μητροπολιτικής περιφέρειας Κωνσταντίας και Αμμοχώστου.

Κύριος ομιλητής στη Συνέλευση ήταν ο Δημήτρης Καιρίδης, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, συγγραφέας και αναλυτής διεθνών θεμάτων και διεθνούς επικαιρότητας. Ο Καθηγητής Καιρίδης ανέπτυξε το θέμα «Εκατό χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή: Ο τουρκικός αναθεωρητισμός και ο Ελληνισμός σήμερα, στην Κύπρο, την Ανατολική Μεσόγειο, το Αιγαίο και τη Θράκη». Ο Καθηγητής, στην εισήγησή του, τόνισε την ανάγκη για αναστοχασμό, συνοψίζοντας διδάγματα του παρελθόντος και αφήνοντας μηνύματα αισιοδοξίας για το μέλλον. «Η Εκκλησία Κύπρου είναι ένας πανάρχαιος θεσμός που ανάγει την ιστορία της στη Γ΄ Οικουμενική Σύνοδο. Με την καθοδήγηση εμπνευσμένων Ιεραρχών, θα μπορέσει ο λαός να βρει τη λύτρωση και να ευτυχήσει ειρηνικά».

Στο πλαίσιο της Συνέλευσης παρουσιάστηκε, στη φυσική της μορφή και ως σύντομη ταινία, η φωτογραφική έκθεση «Μνήμες ρωμιοσύνης – πληγές ξεριζωμού. Παράλληλα», από τη Δρα Χριστίνα Κάκκουρα, Εκτελεστική Διευθύντρια της Πολιτιστικής Ακαδημίας «Άγιος Επιφάνιος». Η έκθεση θα παρουσιαστεί τους προσεχείς μήνες στην ελεύθερη Αμμόχωστο.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.