ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΠΕΡΓΑΜΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ: Την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου ο Μητροπολίτης Γέρων Περγάμου Ιωάννης Ζηζιούλας πέρασε και έφυγε «σε χώρα μακρινή και αρυτίδωτη» κατά που λέγει κι ο ποιητής και τέθηκε υπό την ιερή γη της ιστορικής Αθήνας για να αναπαυθεί και να προσδοκά την ανάσταση.

Δεν είναι ένα απλό σχήμα λόγου πως με την εκδημία του Μητροπολίτη Ιωάννη Ζηζιούλα η Θεολογία φτώχυνε και μάλιστα πολύ επειδή ακριβώς ήταν εκείνος ο οποίος την εμπλούτισε στον αιώνα το δικό μας κατά τρόπο μοναδικό και ανεπανάληπτο. Γι’ αυτό και δεν ισχύει εδώ η γνωστή φράση «ουδείς αναντικατάστατος» διότι υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι οι οποίοι πραγματικά δεν αντικαθίστανται. Κι ένας από αυτούς ήταν ο Μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης Ζηζιούλας, ο βαθυστόχαστος Θεολογικός νους ο οποίος επηρέασε τη θεολογική σκέψη και αντιληπτική πολλών Θεολόγων. Ήταν αναντίλεκτα ο πατέρας της σύγχρονης Ευχαριστιακής Εκκλησιολογίας.

Θα τολμούσα να πω πως ήταν ο κατ’ εξοχήν θεολογικός νους του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το οποίο τώρα δυστυχώς φτώχυνε κι αυτό ακόμα πιο πολύ.

Οντας ο μακαριστός Μητροπολίτης Ιωάννης Ζηζιούλας μαθητής του μεγάλου θεολόγου π. Γεωργίου Φλορόφσκι στη Βοστώνη, αναδείχθηκε άξιος διάδοχός του και σημάδεψε κυριολεκτικά την Ορθόδοξη Θεολογία.

Εκτιμούσε πολύ τον «Εθνικό Κήρυκα», παρακολουθούσε την αρθρογραφία του και διατηρούσε επικοινωνία μαζί του. Εντυπωσίαζε η σοφία του λόγου του, το βάθος των νοημάτων των αναλύσεών του. Η τελευταία μας συζήτηση είχε περιστραφεί γύρω από την «εισβολή» της Ρωσικής Εκκλησίας στην κανονική δικαιοδοσία του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Η εκδημία του στερεί από την Εκκλησία και τη Θεολογία έναν ιεράρχη και θεολόγο ανεπανάληπτο και αναντικατάστατο. Αναπαύεται τώρα στη «Χώρα των Ζώντων», αντάμα με τον Χριστό, γιατί ήταν «ο ηγαπηκώς την επιφάνειαν Αυτού».

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.