Εν Χώναις Θαύμα Αρχαγγέλου Μιχαήλ: Η Εκκλησία μας, στις 6 Σεπτεμβρίου, επιτελεί ανάμνηση του εν Χώναις θαύματος του αρχαγγέλου Μιχαήλ και τιμά τη μνήμη των Μαρτύρων Ανδρέου, Ανδρονίκου του στρατιώτου, Πελαγίας και Θέκλης.

Εν Χώναις Θαύμα Αρχαγγέλου Μιχαήλ – Μεγάλη εορτή 6 Σεπτεμβρίου

Στα μέρη της Φρυγίας, στα μαρτυρικά χώματα της Μικράς Ασίας, και στην πόλη των Κολοσσών, τα πρώτα χριστιανικά χρόνια υπήρχε μεγάλος Ναός του Αρχαγγέλου Μιχαήλ.

Κάτω από το Ναό αυτό έβγαινε αγίασμα, το οποίο θεράπευε κάθε είδους ασθένειες και πλήθος ανθρώπων συνέρρεε καθημερινά για να δεχτεί την ψυχική λύτρωση και τη σωματική θεραπεία.

Στο Ναό αυτό ασκήτευε ο Όσιος Άρχιππος, και πολλά θαύματα τελούνταν εκεί.

Οι ειδωλολάτρες εξ αιτίας του φθόνου τους αποφάσισαν να καταστρέψουν το Ναό και το αγίασμα, με την εκτροπή δύο κοντινών ποταμών του Λυκόστρατου και του Κούφου.

Έτσι κατασκεύασαν μεγάλα χαντάκια και φράγματα στο βουνό που βρισκόταν πάνω από το Ναό και τα έστρεψαν κατά πάνω του. Η μεγάλη ποσότητα του νερού πίστευαν ότι θα κατέστρεφε κάθε ίχνος του προσκυνήματος.

Μία νύχτα λοιπόν γκρέμισαν το φράγμα και τα νερά κύλησαν ορμητικά καταπάνω στο Ναό.

Τότε ο Αρχάγγελος Μιχαήλ εισακούοντας την δέηση του Οσίου Αρχίππου, εμφανίστηκε φοβερός και τρομερός και χτυπώντας με το κοντάρι Του το έδαφος, δημιούργησε μέγα σεισμό.

Φλόγες πυρός κατέβηκαν από τον ουρανό και αμέσως ανοίχτηκε μεγάλο φαράγγι, μέσα στο οποίο χώνευσαν τα νερά των ποταμών, χωρίς να βλάψουν καθόλου το Ναό του Αρχαγγέλου.

Από τότε ο τόπος εκείνος ονομάστηκε Χώνες για την χώνευση των ποταμών και η Αγία μας Εκκλησία εορτάζει αυτό το θαύμα του Αρχαγγέλου στις 6 Σεπτεμβρίου κάθε χρόνο.

Ἀπολυτίκιον 
Ἦχος δ’.
Τῶν οὐρανίων στρατιῶν Ἀρχιστράτηγε, δυσωποῦμέν σε ἀεὶ ἡμεῖς οἱ ἀνάξιοι, ἵνα ταῖς σαῖς δεήσεσι τειχίσης ἡμᾶς, σκέπη τῶν πτερύγων, τῆς ἀῢλου σου δόξης, φρουρῶν ἡμᾶς προσπίπτοντας, ἐκτενῶς καὶ βοῶντας· Ἐκ τῶν κινδύνων λύτρωσαι ἡμᾶς, ὡς ταξιάρχης τῶν ἄνω Δυνάμεων.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.