Και τα δύο αυτά εμβόλια – καθώς και το ρωσικό Sputnik V – βασίζονται σε μια τεχνική γνωστή ως «ιικός φορέας». Τα εμβόλια χρησιμοποιούν αδενοϊό που προκαλεί κοινό κρυολόγημα, τροποποιημένο ώστε να μην μπορεί να αναπαραχθεί, προκειμένου να μεταφέρει γενετικές οδηγίες σε ανθρώπινα κύτταρα, ώστε να δημιουργήσουν μια πρωτεΐνη του κορωνοϊού. Με αυτόν τον τρόπο, προετοιμάζεται και θωρακίζεται το ανοσοποιητικό σύστημα.

«Ενώ η αιτιώδης σχέση μεταξύ ορισμένων εμβολιασμών, διαταραχών αιμοπεταλίων και θρόμβων δεν έχει, μέχρι στιγμής, επιβεβαιωθεί, ο δείκτης υποψίας αυξάνεται, ότι αυτές οι σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να προκληθούν από το συστατικό αδενοϊού των εμβολίων AstraZeneca και J&J» δήλωσε η καθηγήτρια ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, Έλινορ Ράιλι.

Johnson & Johnson
Το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson έχει αποτελεσματικότητα 85,4% στην αποτροπή σοβαρών λοιμώξεων Covid-19 και 66,1% αποτελεσματικότητα σε ό,τι αφορά τις μολύνσεις με πιο ήπια συμπτώματα.

Κυριότερες παρενέργειες που εμφανίζονται είναι ο πονοκέφαλος, ο πυρετός και μυικοί πόνοι. Σε ό,τι αφορά τις θρομβώσεις, στις ΗΠΑ, έπειτα από επτά εκατ. εμβολιασμούς, κατεγράφησαν μέχρι τις 12 Απριλίου έξι περιστατικά σε γυναίκες κάτω των 60 ετών, μία εκ των οποίων έχασε τη ζωή της.

Και το εμβόλιο της Johnson & Johnson φυλάσσεται σε θερμοκρασία 2-8 βαθμών Κελσίου. Ο ΕΜΑ άναψε την Τρίτη «πράσινο φως» για τη συνέχιση των εμβολιασμών με J&J, εκτιμώντας ότι τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων που παρουσιάζονται από πολύ σπάνια περιστατικά θρομβώσεων.

AstraZeneca
Το εμβόλιο των AstraZeneca και Οξφόρδης παρουσιάζει αποτελεσματικότητα 76% έπειτα από δύο δόσεις και 60 έως 73% στα άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω που έχουν λάβει μία δόση. Σύμφωνα με έρευνα, η αποτελεσματικότητά του φαίνεται να μειώνεται σε ό,τι αφορά τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη.

Οι δύο δόσεις του εμβολίου χορηγούνται σε απόσταση 4 έως 12 εβδομάδων μεταξύ τους. Τα φιαλίδια φυλάσσονται σε θερμοκρασία 2-8 βαθμών Κελσίου.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), έπειτα από την αναστολή εμβολιασμών σε 15 χώρες, απεφάνθη στις 18 Μαρτίου ότι το εμβόλιο της AstraZeeca είναι ασφαλές και αποτελεσματικό.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.