Ικανοποιημένους βρήκε τους Σκοπιανούς η επόμενη ημέρα από την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου να δεχτεί σε ευχαριστιακή κοινωνία το λαό και τον κλήρο της χώρας υπό τον Αρχιεπίσκοπο κ. Στέφανο και με ρητή δέσμευση ότι αναγνωρίζει σε αυτή το όνομα Αρχιεπισκοπή Αχρίδος, βάζοντας τέλος στη διεκδίκηση του ονόματος “Μακεδονική Εκκλησία” και κάθε παράγωγό της.

Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Κοβατσέφκι
Χθες ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο κ. Στέφανο, στον απόηχο της προχθεσινής απόφασης της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου να την αναγνωρίσει με την ονομασία «Αχρίδος».

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της κυβέρνησης, στη συνάντηση ο κ. Κοβάτσεφσκι συνεχάρη τον Αρχιεπίσκοπο για τα καλά νέα της απόφασης της Συνόδου, με την οποία το Φανάρι δέχεται σε ευχαριστιακή κοινωνία την μέχρι χθες σχισματική Εκκλησία.

Ο Ντιμίταρ Κοβάτσεφσκι τόνισε ότι πρόκειται για μια ιστορική και πολυαναμενόμενη απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με την οποία οι ιεράρχες, οι ιερείς και μοναχοί της τοπικής Εκκλησίας, καθώς και οι Ορθόδοξοι πιστοί της χώρας αποκτούν δικαίωμα συμμετοχής στη λειτουργική ενότητα με τις άλλες Ορθόδοξες εκκλησίες.

Επεσήμανε δε ότι η ιστορική αυτή απόφαση ελήφθη μετά από εντατική επικοινωνία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο τα τελευταία τέσσερα χρόνια, στην οποία συμμετείχαν και εκπρόσωποι της κυβέρνησης των Σκοπίων.

Ο Πενταρόφσκι χαιρετίζει την αναγνώριση από το Οικουμενικό Πατριαρχείο
Με ανάρτησή του στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ο Πρόεδρος της χώρας, Στέβο Πενταρόφσκι, σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι: Με την αποδοχή της Εκκλησίας μας στην ευχαριστιακή κοινωνία, το Οικουμενικό Πατριαρχείο διέγραψε τους τεχνητά δημιουργηθέντες διαχωρισμούς και άνοιξε το χώρο για την οικοδόμηση της πνευματικής ενότητας των Ορθοδόξων πιστών. Με αυτό το βήμα, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος και το Οικουμενικό Πατριαρχείο όχι μόνο αναγνωρίζουν την πραγματικότητα της ζωντανής Ορθόδοξης Εκκλησίας μας, αλλά αναγνωρίζουν και την ιστορική της συνέχεια με την αρχαία Αρχιεπισκοπή της Αχρίδας, η οποία επί αιώνες υπήρξε καταφύγιο και πηγή πνευματικής δύναμης και ελπίδας για τους Ορθοδόξους”.

Ευχαρίστησαν τον Οικουμενικό Πατριάρχη
Εξάλλου, η Ιερά Σύνοδος της τοπικής Εκκλησίας, κατά τη διάρκεια χθεσινής της συνεδρίασης εξέφρασε, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, τις εγκάρδιες ευχαριστίες της προς τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, για την έκδοση Συνοδικής και Πατριαρχικής Πράξης, με την οποία το Οικουμενικό Πατριαρχείο την δέχεται σε ευχαριστιακή κοινωνία. Ακόμη, γνωστοποίησε ότι συνεχίζονται οι συνομιλίες με την Ορθόδοξη Εκκλησία της Σερβίας μέχρι να ρυθμιστεί το οριστικό καθεστώς της Εκκλησίας της χώρας, μετά και τη χθεσινή ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στην οποία διευκρινίζεται ότι επαφίεται στην Εκκλησία της Σερβίας να ρυθμίσει τα μεταξύ αυτής και της Εκκλησίας στα Σκόπια διοικητικά θέματα.

Συνεχίζει να αντιδρά η Μόσχα
Την ώρα που το Πατριαρχείο Σερβία το οποίο πλέον καλείται να διευθετήσει όλα τα εκκρεμεί διοικητικά ζητήματα με την Αρχιεπισκοπή Αχρίδος δεν έχει τοποθετηθεί επίσημα για τις εξελίξεις αυτή που αντέδρασε πρώτη ήταν Μόσχα. Μετά τις πρώτες δηλώσεις που έκανε ο Γραμματέας του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων, Πρωθιερέας Ιγκορ Γιακιμτσούκ, ακολούθησε τοποθέτηση του Αναπληρωτή Προέδρου του ιδίου Τμήματος, Πρωθιερέα Νικολάι Μπαλασόφ. “Το Οικουμενικό Πατριαρχείο, όπως και στην περίπτωση της Ουκρανίας, διακρίθηκε για άλλη μια φορά ως ο μόνος και αυτοαποκαλούμενος διαιτητής σε ολόκληρο τον Ορθόδοξο κόσμο, ο μοναδικός και αδιαμφισβήτητος διαιτητής για όλα τα εκκλησιαστικά ζητήματα, έκανε μια ωμή αντικανονική και πολιτικά υποκινούμενη παρέμβαση. Ωστόσο, νόμιμη απόφαση για το καθεστώς της Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας μπορεί να ληφθεί μόνο από το Σερβικό Πατριαρχείο, μέσω του Ιεραρχικού Συμβουλίου του. Οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί χωρίς τη συμμετοχή της αυτοκέφαλης Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας δεν θα αναγνωριστεί από τη Ρωσία. Ελπίζω ότι οι άλλες ορθόδοξες εκκλησίες δεν θα το αναγνωρίσουν”, δήλωσε.

Ο Πρωθιερέας Νικοάι Μπαλασοφ

Η απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου
Με αναγνωρισμένο και αποδεκτό όνομα το «Αχρίδος» και αποκλείοντας ως όρο το «Μακεδονική» η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου κατόπιν συνεδρίας της τη Δευτέρα αποφάσισε ότι δέχεται σε ευχαριστιακή κοινωνία την μέχρι σήμερα σχισματική Εκκλησία των Σκοπίων.

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι αφού αξιολόγησε την υποβληθείσα προσφυγή και τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις του γειτονικού κράτους, αποφάσισε ότι «δέχεται εἰς εὐχαριστιακήν κοινωνίαν τήν Ἱεραρχίαν, τόν κλῆρον καί τόν λαόν τῆς ὑπό τόν Ἀρχιεπίσκοπον κ. Στέφανον Ἐκκλησίας ταύτης, θεραπεύουσα τήν πληγήν τοῦ σχίσματος, καί ἐπιχέουσα εἰς τό τραῦματῶν ἐκεῖ σε ἀδελφῶν ἡμῶν Ὀρθοδόξων “ἔλαιον καί οἶνον”. Πρός τοῦτο ἐκδίδεται καί ἡ σχετική Πατριαρχική καί Συνοδική Πρᾶξις».

Όσον αφορά τη ρύθμιση των διοικητικών θεμάτων μεταξύ αυτής της Εκκλησίας και του Πατριαρχείου Σερβίας, τα επαφίει στο Πατριαρχείο Σερβίας.

Στην ανακοίνωση του το Οικουμενικό Πατριαρχείο τονίζει ότι αναγνωρίζει ως όνομα της Εκκλησίας αυτής το “Αχρίδος”. Αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς το τελευταίο διάστημα υπήρξε έντονη φημολογία πως το Πατριαρχείο Σερβίας ενδέχεται να προβεί σε αναγνώριση της “Μακεδονικής Εκκλησίας” κάτι το οποίο θα δημιουργούσε έντονες αντιδράσεις στην ήδη τεταμένη κατάσταση που υπάρχει λόγω και του πολέμου που μαίνεται στην Ουκρανία. “Ἀναγνωρίζει ὡς ὄνομα τῆς Ἐκκλησίας ταύτης τό “Ἀχρίδος” (νοουμένης τῆς περιοχῆς τῆς δικαιοδοσίας αὐτῆς μόνον ἐντός τῶν ὁρίων τῆς ἐπικρατείας τοῦ κράτους τῆς Βορείου Μακεδονίας), ὡς ὑπεσχέθη ἐγγράφως πρός τό Οἰκουμενικόν Πατριαρχεῖον καί ὁ Προκαθήμενος αὐτῆς, ἀποκλείουσα τόν ὅρον “Μακεδονική”καί οἱοδήτι ἄλλο παράγωγον τῆς λέξεως “Μακεδονία”, αναφέρει αναλυτικά.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.