«Εκκλησία σε κατάθλιψη». Τον τίτλο τον έδωσε πρόσφατα κληρικός με μεγάλη εμπειρία και πολλά… χιλιόμετρα σκληρής εργασίας από διάφορα πόστα ευθύνης. Ήθελε να περιγράψει τους ανθρώπους που στελεχώνουν την Εκκλησία.

Για όλους εμάς, η Εκκλησία παραμένει χώρος παρηγοριάς και ψυχικό καταφύγιο για ηρεμία και ισορροπία. «Σε κατάθλιψη» βρίσκονται αρκετοί Μητροπολίτες και κληρικοί. Οι μεν γιατί δεν βρίσκουν ένα κίνητρο να κοπιάσουν παραπάνω. Οι δε κληρικοί, οι άγαμοι κυρίως, γιατί πιστεύουν πως «κάποιος τους χρωστάει» και πρέπει να αναβαθμιστούν σύντομα σε ανώτερο βαθμό ιεραρχικά.

Γενικώς, περιέγραφε ο κληρικός, οι άνθρωποι της Εκκλησίας έχουν χάσει το νόημα. Ελάχιστη η διάθεση για δημιουργία, για κάτι καινούργιο διαφορετικό. Που θα τραβήξει τον κόσμο πάλι μέσα. Παρατημένοι στο έλεος του Θεού.

Πρόσφατο παράδειγμα η Σύνοδος της Ιεραρχίας. Καμία ζωντάνια, ελάχιστη επαφή με τον πραγματικό κόσμο και τα προβλήματά του. Θεωρίες και μηδέν εις το πηλικό. Σα να τους παίρνεις λίγο-λίγο το οξυγόνο και χάνουν την ικμάδα τους. Αυτή την φρεσκάδα που είχαν όταν πρωτομπήκαν στον κλήρο.

Ο απόλυτος κυρίαρχος
Όσο μηχανορραφούσαν οι δελφίνοι για το ποιος είναι ο ιδανικός υποψήφιος να πάει Μητροπολίτης στην κενή Μητρόπολη Μαντινείας, τόσο ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος «τους έπαιζε». Μέχρι τελευταία στιγμή πολλοί αρχιμανδρίτες πίστευαν πως θα μετακομίσουν στην Τρίπολη.

Τελικά, ο Ιερώνυμος (τους) έκανε την έκπληξη. Πρότεινε πρόσωπο που είχε κοντά του μόλις έναν χρόνο ως το νέο Μητροπολίτη Μαντινείας. Πρόσωπο που έχει διοικητικές αρετές και όλοι τον θεωρούν ως κληρικό ήπιων τόνων και με πολλές αρετές.

Οι δελφίνοι έμειναν με τα σχέδια, οι αρχιμανδρίτες με την πίκρα και η ζωή συνεχίζεται. Δεκαεπτά χρόνια πια ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έχει κάνει καμία εξηνταριά μητροπολίτες και παραμένει, στα 86 του χρόνια, ο απόλυτος κυρίαρχος εντός της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Το πάνε για φούντο
Πέρασαν είκοσι χρόνια από τότε που άνοιξε με δόξες και τιμές το γραφείο της Εκκλησίας της Ελλάδος στις Βρυξέλλες. Τότε ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος οραματίστηκε ένα κέντρο, όπου θα έφερνε σε επαφή την Εκκλησία της Ελλάδος με το κέντρο της Ευρώπης.

Όχι πως και ο Επίσκοπος Αχαϊας το πήγε καλύτερα όμως ο Επίσκοπος Τανάγρας το … αποτελείωσε. Οι πληροφορίες λένε πως το ιδιόκτητο κτίριο της Εκκλησίας, κόσμημα στις Βρυξέλλες, θα παραχωρηθεί σύντομα προς άλλη χρήση.

Ο Επίσκοπος Τανάγρας Απόστολος, σε πολύ σύντομο διάστημα από τότε που ανέλαβε τη διεύθυνση του συγκεκριμένου γραφείου, το πήγε για φούντο. Δεκαπέντε χρόνια παρακαλούσε να αναλάβει το εν λόγω γραφείο και μόλις το ανέλαβε του βάζει λουκέτο.

Ωραίο παράσημο να το βάλει στο υπερ-πλούσιο βιογραφικό του ο επίσκοπος.

“Μελχισεδέκ”

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.