Με την έναρξη της περιόδου του Δεκαπενταυγούστου, μετά το πέρας της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας υπό του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κυανέων κ. Ελπιδίου, πραγματοποιήθηκε στη μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων στην Αρχιεπισκοπική Περιφέρεια Πέρθης, κατόπιν προτροπής και ευλογίας του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου, ομιλία για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, με θέμα: «Η Προσφορά του Κλήρου κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής κατοχής στην Ελλάδα», από τον Ιερολογιώτατο Ιεροδιάκονο κ. Αθανάσιο Αθανασιάδη.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αρχιεπισκοπικός Επίτροπος Πέρθης, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κυανέων κ. Ελπίδιος, και η Πρόξενος της Ελλάδας στην Πέρθη, κ. Γεωργία Καρασιώτου. Ο ομιλητής ξεκίνησε αναφέρθηκε εισαγωγικά στη θυσία των Νεομαρτύρων και τόνισε την προσφορά του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως στη διάσωση του Γένους με τη διαφύλαξη της Ορθόδοξης πίστης, τη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας, την τήρηση της παράδοσης και των ηθών και εθίμων.

Κατόπιν, παρουσίασε το ιεραποστολικό έργο του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, ο οποίος ίδρυσε πάνω από 200 σχολεία, καθώς και τον μαρτυρικό θάνατο του Οικουμενικού Πατριάρχου Γρηγορίου του Ε’ για την ελευθερία του Γένους.

Επίσης, συνέχισε με αναφορά στον Παλαιών Πατρών Γερμανό για την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης στην Αγία Λαύρα, καθώς και στον αγώνα και στη θυσία του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Κυπριανού.

Στο τέλος, αναφέρθηκε στα λόγια του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου για την προσφορά της Εκκλησίας στην Ελληνική Επανάσταση. Ο Σεβασμιώτατος είχε δώσει έμφαση στο ότι: «Η Ορθόδοξη Εκκλησία ήταν αυτή, που όχι χωρίς αγώνες, όχι χωρίς θυσίες και αίμα, κράτησε αναμμένη τη φλόγα της πίστεως και διαφύλαξε την εθνική συνείδηση των Ελλήνων, καθ’ όλη τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας….. Η Επανάσταση είναι ένα ιστορικό γεγονός, αλλά δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι είναι και ένα εκκλησιαστικό γέγονος. Δεν μπορούμε να διαχωρίσουμε την Ελληνική Επανάσταση από την Εκκλησία. Η Εκκλησία ηγήθηκε. Στην Εκκλησία έγινε το γεγονός της ορκωμοσίας, με εκκλησιαστικό λάβαρο ξεκίνησε ο Αγώνας και πάνω σε ορθόδοξο Ευαγγέλιο έβαλαν τα χέρια τους οι αγωνιστές για να αγωνιστούν υπέρ Πίστεως και Πατρίδος».

Η εκδήλωση διανθίστηκε με το επίσημο διαφημιστικό τρέιλερ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής για τα 200 χρόνια, καθώς και με βίντεο της απότισης φόρου τιμής του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου στην κεκλεισμένη πύλη του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στην οποία απαγχονίστηκε ο Άγιος Γρηγόριος ο Ε’ την Κυριακή του Πάσχα του 1821.

Κλείνοντας την εκδήλωση, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κυάνεων κ. Ελπίδιος ευχαρίστησε τον Ιερολογιώτατο Ιεροδιάκονο κ. Αθανάσιο Αθανασιάδη, και προσκάλεσε την Πρόξενο της Ελλάδας, κ. Γεωργία Καρασιώτου, για ένα σύντομο χαιρετισμό.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.