ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE: Εκδηλώσεις για την μνήμη του Οσίου Κυριακού του Αναχωρητή και των Αγίων Κυπριανού και Ιουστίνης στο ναϋδριο του παν/μίου Αιγαίου Ρόδου.Τιμητική παρουσία ο καλλικέλαδος ΑρχιμανδρίτηςΤιμόθεος Τσισμαλίδης από την Πτολεμαϊδα.

Μεγάλη επιτυχία σημείωσαν οι πενθήμερες λατρευτικές και πνευματικές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν για τη μνήμη του Οσίου Κυριακού του Αναχωρητή και των Αγίων Ιερομαρτύρων Κυπριανού και Ιουστίνης στο ομωνυμο παρεκκλήσιο στην αυλή του παν/μιου Αιγαίου Ρόδου.Μεγάλη απήχηση σημείωσε η παρουσία του καλλικέλαδου Αρχιμανδρίτη πατρός Τιμοθέου Τσισμαλίδη ,πόντιου στην καταγωγή , από την Πτολεμαϊδα και προϊστάμενου του μεγαλοπρεπούς ιερού ναού του Αγίου Στεφάνου της ιεράς Μητροπόλεως Φλωρίνης , Πρεσπών και Εορδαίας.Είναι η δεύτερη φορά που έρχεται στη Ρόδο ο π. Τιμόθεος , προσκεκλημένος του π. Κυριακού Μανέττα . Τον Ιούλιο του 2019 για την εορτή της Αγίας Ειρήνης της Χρυσοβαλάντου και τα 30 χρόνια λειτουργίας του ναύδρίου, στο παν/μιο του Αιγαίου με πρώτο εφημέριο τον π. Κυριακό .

Εφέτος για την εορτή του πατρός Κυριακού Μανέττα και την εορτή του Αγίου Κυπριανού και Ιουστίνης.
Συγκεκριμένα :Την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2020oπ. Τιμόθεος λειτούργησε στη Μεσανυκτική , ομίλησε και σαγήνευσε τους δεκάδες πιστούς στην Παναγία την Παραμυθία για τη γιορτή του Αγίου Ιωάννη του Ευαγγελιστού .Την Κυριακή ( 27 Σεπτεμβρίου 2020 ) λειτούργησε με τη μελωδικότατη φωνή του και κήρυξε το θείο Λόγο στο ναύδριο της Αγίας Ειρήνης του παν/μίου Αιγαίου.

Την Δευτέρα ( 28 Σεπτεμβρίου 2020) το απόγευμα παρευρέθηκε στη Λίνδο , στον Εσπερινό του Αγίου Μαλαχία με την παρουσία του Μητροπολίτουκου Κυρίλλου Κογεράκη ο οποίος τον δέχθηκε με ευγένεια . Το ίδιο βράδυ και ώρα ( 9-12.30) βραδυνή προεξήρχε στη Μεσονυκτική Θεία Λειτουργία , στο ναϋδριο της Αγίας Ειρήνης και Τριών Ιεραρχών στο παν/μιο Αιγαίου , για τη μνήμη του Οσίου Κυριακού του Αναχωρητού, γιορτή του π. Κυριακού Μανέττα.

Ο π. Τιμόθεος Τσισμαλίδης προεξήρχε των ιερών Ακολουθιών συλλειτουργώντας με τον επίσης καλλίφωνο , υπερπολύτεκνο και ακούραστο πατέρα Σωτήριο Πράσινο , Καλύμνιο στην καταγωγή που υπηρετεί στην Αγία Τριάδα ΜανδρικούΡόδου.Σαγήνευσαν το πολυπληθές εκκλησίασμα μέσα και έξω από το ναό ,με την αρχοντική παρουσία τους και την αξέχαστη λειτουργική τους δεινότητα.Στο αναλόγιο έψαλλαν καλλικέλαδα ο κ. Δανιήλ Συρόπουλος , ιεροψάλτης του ιερού ναού του Ευαγγελισμού και οι ψάλτες του ναϋδρίου κ. Γιώργος Γιαννιού και Σπυρίδωνας Μανέττας.

Ομίλησε συγκινητικά ο π. Τιμόθεος για τον Άγιο Κυριακό και τον Οσιομάρτυρα Μαλαχία τον Λίνδιο, για το έργο του π. Κυριακού Μανέττα στο πανεπιστημιακό ναϋδριο και όχι μόνο.Προσέφερε δώρο κεντητό επιγονάτιο της Παναγίας της Σκέπης στον εορτάζοντα , κι εκείνος ως αντίδωρο του πρόσφερε χειροποίητη εικόνα αγιογραφημένη του Οσίου Παϊσίουτου Αγιορείτη.Πριν την απόλυση τελέστηκε κόλλυβο στη μνήμη του αείμνηστου παπά Κυριάκου Μανέττα , παππού του παπα Κυριακού Μανέττα , του πρακτικού γιατρού και ταπεινού λευίτη , που υπηρέτησε για πολλά χρόνια μέχρι την κοίμηση του τον ιερό ναό του Αγίου Φανουρίου και τα Εισόδια της Θεοτόκου στο Νιοχώρι.

Εορταστική εκδήλωση με παραδοσιακούς χορούς και κεράσματα πραγματοποιήθηκε την Τρίτη (29-Σεπτεμβρίου 2020) στο ναϋδριο του παν/μίου Αιγαίου Ρόδου με μεθέορτο Εσπερινό του Αγίου Κυριακού και αρτοκλασία.Προεξήρχε ο π. Τιμόθεος Τσισμαλίδης με τον εορτάζοντα π. Κυριακό Μανέττα. Έψαλλαν ο π. Γεώργιος Μάτσης , κληρικός της Αρχιεπισκοπής Αμερικής , ο κ. Γιώργος Γιαννιού και ο Σπυρίδωνας Μανέττας.

Στον προαύλειο χώρο του ιερού ναϋδρίου τηρουμένων των μέτρων για την πανδημία του κορωνοίού σ όλες τις εκδηλώσεις και Ακολουθίες ,με τις μάσκες και τα αντισηπτικά άρχισε ειδική εορταστική εκδήλωση από ( 8-11 το βράδυ). Αρχικά ομίλησε η λόγια Γυμνασιάρχης κ. Κατερίνα Κινδυλίδου –Παπαδάκη για τον εορταζόμενο Όσιο Κυριακό τον Αναχωρητή με πολύ απλό θεολογικό και πατερικό λόγο.Ευχήθηκε τα δέοντα εκ μέρους τ ων κληρικών και πλήθους πιστών στον δραστήριο και ακούραστο επί 32 χρόνια πρώτο εφημέριο του παν/κούναϋδρίου Αγίας Ειρήνης και Τριώ ν Ιεραρχών Ρόδου παπα Κυριάκο Μανεττα.Στη συνέχεια με αρμόνιο και ακορντεόν ακούστηκαν εκκλησιαστικά και παραδοσιακά τραγούδια για την Αγιά Σοφιά από τον π. Τιμόθεο Τσισμαλίδη.

Στη συνέχεια έλαβε χώρα συγκινητική εκδήλωση από την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου , από τον εκλεκτό και δόκιμο Νομικό , ευγενή ,φιλόθρησκο και αξιοπρεπή Αντινομάρχη κ. Ιωάννη Φλεβάρη τιμώντας με τιμητικές πλακέτες και επαίνους μετά από εισήγηση του π. Κυριακού Μανέττα.Τιμήθηκαν οι παρακάτω:
1. Ο Αρχιμανδρίτης π. Τιμόθεος Τσισμαλίδης για την εξαίρετη φωνή του ,την πλούσια δράση του στον Άγιο Στέφανο Πτολεμαϊδας και όχι μόνο.
2. Ο Αρχιμανδρίτης π. Παϊσιος Φαρμακίδης της ενορίας Αγίων Αποστόλων για το έργο του.

3. Η λόγια αξιόλογη Θεολόγος κα Κατερίνα Κινδυλίδου-Παπαδάκη για την πολύχρονη προσφορά της σε Κύκλους-Κατήχηση και στο ναϋδριο του παν/μίου Αιγαίου.
4. Η Δωρήτρια στο παν/κόναϋδριοΑρχόντισσα Ροδίτισσα κα Αλεξάνδρα Ματζόν, για την πλούσια κοινωνική και φιλανθρωπική της προσφορά.
5. Έκπληξη προκάλεσε στον ίδιο και τους παρευρισκομένους η προσωπική πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχηκου Γιάννη Φλεβάρη να προσφέρει τιμητική πλακέτα στον π. Κυριακό Μανέττα για την πολύχρονη προσφορά του στην Παιδεία και την Εκκλησία.
Με επαίνους τιμήθηκαν :

1. Ο π. Γεώργιος Μάτσης , για τα 45 χρόνια υπηρεσίας του στην ομογένεια της Αμερικής , από την Κρεμαστή της Ρόδου.
2. Ο π. Γεώργιος Τοκούζης , εφημέριος του Αγίου Νεκταρίου Φαληρακίου για την προσφορά του στο ναό που υπηρετεί.
3. Ο υπερπολύτεκνος και καλλίφωνος ιερέας π. Σωτήριος Πράσινος για τη δράση του στη μικρή κοινότητα του Μαντρικού Ρόδου.
4. Η υπεύθυνη του χορευτικού συγκροτήματος παραδοσιακών χορών κα Σοφία Κουφομανώλη.
Τις τιμητικές πλακέτες και τους επαίνους προσέφεραν στους τιμωμένους ο Αντιπεριφερειάρχης κος Γιάννης Φλεβάρης , ο αγαπητός και ευεργέτης του παν/κούναϋδρίου πρώην δήμαρχος Ρόδου κος Γιαννόπουλος εμφανώς συγκινημένος και κουμπάρος του παπαΚυριάκου.Επίσης ο πρώην αντιδήμαρχος και περιφερειακός σύμβουλος , επιχειρηματίας και δωρητής κος Γιαννακάκης Γιάννης.

Προσφέρθηκαν στη συνέχεια κεράσματα από την οικογένεια του π. Κυριακού αλλά και από εκλεκτούς φίλους ,όπως την καν Νικολέττα Μανωλά ,το κρεοπωλείο Βασιλείου και Νίκου Καλούδη και το εργαστάσιο ΒΑΠ Ρόδου.

Η εορτή έκλεισε με πυροτεχνήματα στον αύλειο χώρο του παν/μίου Αιγαίου.
Την ίδια επιτυχία σημείωσαν ο πανηγυρικός Εσπερινός του εορτάζοντος παρεκκλησίου στην αυλή του παν/μίου Αιγαίου , Αγίων Κυπριανού και Ιουστίνης με προεξάρχοντα τον πατέρα Τιμόθεο Τσισμαλίδη ο οποίοςεκανε Αγιασμό και διάβασε ειδικές ευχές . Στην πρωίνή Λειτουργία της Παρασκευής ( 2 Οκτωβρίου 2020) συλλειτούργησαν ο π. Κυριάκος Μανέττας με τον π. Τιμόθεο και άφησαν άριστες εντυπώσεις στο εκκλησίασμα.Ο π. Τιμόθεος επισκέφθηκε ιερές Μονές του νησιού καθώς και την Μονή του Ταξιάρχου Μιχαήλ στη Σύμη.

Φανούρης Ευστράτιος
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 5 (1 ψήφος)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.