Τέλος στο σάλο που ξέσπασε για την δίωξη του εκπαιδευτικού και εικαστικού Γιώργου Γαβριήλ, έδωσε τελικά το Υπουργικό Συμβούλιο με τη σημερίνη απόφασή του να εξιουσιοδοτήσει τον Πρόδρομο Προδρόμου να ζητήσει από τον Γενικό Εισαγγελέα να τερματίσει τη διαδικασία. Η όλη ιστορία προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από πολιτικά κόμματα, εκπαιδευτικούς φορείς και πολίτες τις τελευταίες μέρες και θεωρήθηκε από κάποιους ως παρέμβαση του κράτους στην ελευθερία της έκφρασης.

Ο εκπαιδευτικός, ο οποίος βρέθηκε στο “στόχαστρο” για τα “αντισυστημικά” έργα του, είχε προηγουμένως κληθεί να παρουσιαστεί στις 6 Οκτωβρίου ενώπιον της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, ερχόμενος αντιμέτωπος με πέντε κατηγορίες, μεταξύ των οποίων και η απόλυση του από το εκπαιδευτικό σύστημα. 

Το θέμα της δίωξης του κύριου Γαβριήλ έθεσε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του Υπουργικού, μετά τις ανταλλαγές “πυρών” που προηγήθηκαν ανάμεσα σε Υπουργό Παιδείας και Γενικό Εισαγγελέα. Μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού ανακοίνωση της Προεδρίας έλεγε τα ακόλουθα: 

“Κατά τη συζήτηση διαπιστώθηκε παραβίαση του γράμματος και του πνεύματος των κανονισμών που διέπουν τη συμπεριφορά των λειτουργών και των διευθυντών της εκπαίδευσης. Παρά ταύτα, και ενόψει του γεγονότος ότι πολιτικές δυνάμεις και φορείς των Γραμμάτων και των Τεχνών θεώρησαν πως διώκεται η ελευθερία καλλιτεχνικής έκφρασης, έστω και αν για μεγάλη μερίδα πολιτών αποτελεί πρόκληση και προσβολή προς θεσμούς, το Υπουργικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε τον Υπουργό Παιδείας, όπως προς αποφυγή δημιουργίας εσφαλμένων εντυπώσεων για τις προθέσεις της Κυβέρνησης απευθυνθεί στον Γενικό Εισαγγελέα προς άμεσο τερματισμό της πειθαρχικής δίωξης του συγκεκριμένου Διευθυντή Γυμνασίου”. 

Αλαλούμ ανάμεσα σε Υπουργό Παιδείας και Γενικό Εισαγγελέα

Τον ασκό του αιόλου είχαν ανοίξει οι δηλώσεις του Υπουργού Παιδείας για την υπόθεση, ο οποίος εν ολίγοις “έριξε” το μπαλάκι στη Νομική Υπηρεσία.

Ειδικότερα, μιλώντας το πρωί στο κρατικό ραδιόφωνο ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι η απόφαση για δίωξη του καθηγητή ήταν της Νομικής Υπηρεσίας και πρέπει να γίνει σεβαστή, ενώ πρόσθεσε πως δεν θα έπρεπε να υπάρχουν τέτοιοι κανονισμοί. 

Στον αντίποδα, ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης εξέφρασε την έκπληξή του για τις δηλώσεις Προδρόμου, επεσημαίνοντας πως η Νομική Υπηρεσία εξετάζει αποκλειστικά ποινικές ευθύνες και πως η δίωξη για πειθαρχικά θέματα αφορά την αρμόδια αρχή.

Αντιδράσεις από κόμματα

ΑΚΕΛ

Το θέμα πήρε σοβαρές πολιτικές διαστάσεις, με το ΑΚΕΛ να φτάνει στο σημείο να ζητά ακόμη και την παραίτηση του Υπουργού Παιδείας. Πιο συγκεκριμένα, ο Βουλευτής του κόμματος και μέλος της Επιτροπής Παιδείας Χρίστος Χριστοφίδης, έριξε πυρά ενάντια στον Προδρόμου για την “άρνησή του να αναλάβει τις ευθύνες των πράξεών του.”

“Για το κυνήγι εικαστικών έργων τα ρίχνει στην Νομική Υπηρεσία, για το μεσαιωνικό σχίσιμο σελίδων βιβλίων τα ρίχνει στους γραφειοκράτες του Υπουργείου, για την εν γένει αυταρχική και οπισθοδρομική του συμπεριφορά καλύπτεται πίσω από τους πάντες, ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι όλα ήταν δικές του πολιτικές αποφάσεις.”

Μετά τις σημερινές εξελίξεις ο Υπουργός Παιδείας πρέπει να καταλάβει ότι υπάρχει μόνο ένας δρόμος πολιτικής ευθιξίας και σεβασμού, είπε ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ. “Να παραιτηθεί και να πάει σπίτι του,” είπε χαρακτηριστικά.

ΔΗΣΥ

Από την πλευρά της η Πινδάρου, εξέφρασε τη διαφωνία της με την πειθαρχική δίωξη οποιουδήποτε καλλιτέχνη ακόμα και αν θεωρεί “προσβλητικό” το έργο του εκπαιδευτικού Γιώργου Γαβριήλ.

“Η ελευθερία της καλλιτεχνικής έκφρασης και η γενναία κριτική της, είναι αναπόσπαστα στοιχεία της φιλελεύθερης δημοκρατίας μας και δεν τα επικαλούμαστε επιλεκτικά, όπως κάνουν σήμερα πολλοί όψιμοι “υποστηρικτές” της.”

ΔΗΚΟ

Την ίδια ώρα, έκκληση προς τους υπεύθυνους να ανακαλέσουν την απόφαση για δίωξη του εκπαιδευτικού-εικαστικού Γιώργου Γαβριήλ απεύθυνε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος μιλώντας νωρίτερα στον Alpha. Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι και τον ίδιο θα τον ενοχλούσε αν έβλεπε σκίτσο με τη φιγούρα του και ένα σκύλο να ουρεί, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι ο καλλιτέχνης θα πρέπει να διωχθεί.

“Αυτός είναι ο ρόλος της τέχνης με την καλλιτεχνική έκφραση να εκφράζει ο καλλιτέχνης κριτική και έχει δικαίωμα να εκφράζει κριτική, να διακωμωδεί πολιτικούς ακόμα και σύμβολα. Δεν σημαίνει ότι εμείς δεν έχουμε το δικαίωμα να διαφωνούμε με το περιεχόμενο της καλλιτεχνικής κριτικής. Ο καθένας έχει τις δικές του ευαισθησίες, έχει το δικαίωμα της κριτικής. Άλλο πράμα είναι η κριτική και η διαφωνία, άλλο πράγμα κάποιος να διώκεται επειδή έχει ενοχλήσει.”

ΕΛΑΜ

Εντελώς διαφορετική θέση πήρε για το ζήτημα το ΕΛΑΜ. Σε ανακοίνωσή του το κόμμα, χαρακτήρισε απόπειρα “ωραιοποίησης” των γεγονότων η υπεράσπιση του δικαιώματος ελεύθερης έκφρασης. 

“Κάποιοι κληθείς να σχολιάσουν την υπόθεση για τους βλάσφημους πίνακες του Γιώργου Γαβριήλ, προσπαθούν να ωραιοποιήσουν τα γεγονότα, δηλώνοντας ότι “αποτελεί δικαίωμά του να εκφράζεται ελεύθερα”. Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) με έμφαση τονίζει ότι προασπίζεται το δικαίωμα των πολιτών στην ελευθερία λόγου και έκφρασης, όπως άλλωστε αρμόζει σε δημοκρατίες. Όμως, ως Παράταξη δηλώνουμε ότι πλουραλισμός ΔΕΝ είναι η προσβολή στο Έθνος, την θρησκεία, τους ήρωες, τα ιερά και τα όσια, ως εκ τούτου δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται ως άλλη άποψη.”

“Πρωτάκουστο να ποινικοποιούν την εικαστική έκφραση”, απαντά ο Γαβριήλ

Σημειώνεται πως σε προηγούμενη επικοινωνία μας με τον καθηγητή τέχνης, ο ίδιος είχε χαρακτηρίσει “πρωτάκουστο” το γεγονός ότι κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις και πως το Υπουργείο Παιδείας με αυτές τις ενέργειες “καταργεί το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης”. 

“Έρχονται κατά κάποιο τρόπο να οριοθετήσουν την τέχνη. Όπως και η σκέψη και η δημιουργικότητα, έρχεται το ίδιο το Υπουργείο ή η Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας να το οριοθετήσουν. Απαγορεύουν το δικαίωμα των καλλιτεχνών και τη κριτική σκέψη, από τους βασικούς πυλώνες της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που θέλουμε να καλλιεργήσουν οι μαθητές και έρχεται το ίδιο το Υπουργείο να το απαγορεύσει στους εκπαιδευτικούς”.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 1 (1 ψήφος)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.