Η Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου στο Σεληνάρι είναι ένας ευλογημένος τόπος για την Κρήτη με τον Μητροπολίτη Πέτρας Γεράσιμο να καλεί τους πιστούς όποτε περνούν από εκεί να ζητούν μέσα από τις προσευχές τους το έλεος του Αγίου ο οποίος διάλεξε εκεί να φτιάξει το σπίτι του

Με την δέουσα εκκλησιαστική τάξη εορτάσθηκε το διήμερο 2-3 Νοεμβρίου η Ανακομιδή και η Κατάθεση των Ιερών Λειψάνων του Αγίου ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, στην Λύδδα της Ιόππης.

Την παραμονή της εορτής τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός της Εορτής στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Σεληνάρι, χοροστατούντος του Θεοφιλ. Αρχιεπισκόπου Τελμησσού κ. Ιώβ. Της Ακολουθίας μετείχε ο Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος.

Προ της απολύσεως, εψάλησαν τα Εγκώμια του Αγίου Γεωργίου, ενώπιον της θαυματουργού Ιεράς Εικόνος και Τεμαχίου του Ιερού του Λειψάνου που ετίθεντο προς προσκύνηση, χάρη και ευλογία των πιστών.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης κ. Γεράσιμος ανέφερε στο κήρυγμά του προς τους ευσεβείς χριστιανούς:

«Το Σεληνάρι είναι ένας τόπος ιδιαίτερα ευλογημένος. Όλοι μας, κάθε φορά που διερχόμαστε από το σημείο αυτό και αντικρίζουμε το μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου, αισθανόμαστε μια ιδιαίτερη ασφάλεια, μία ιδιαίτερη ευλογία και χάρη. Γιατί ο μεγαλώνυμος Άγιος Γεώργιος είναι εκείνος ο οποίος διάλεξε να κάμει σπίτι του τον τόπο αυτό. Αυτό το γνωρίζουμε πολύ καλά από τα πολλά θαύματα που επετέλεσε, επιτελεί και θα συνεχίζει να επιτελεί εις τους αιώνας, διότι εκείνο που τον χαρακτήρισε ήταν η αγάπη προς τον Θεό και τον συνάνθρωπο.

Όπως ακούμε στο Απολυτίκιό του, ο Άγιος Γεώργιος είναι εκείνος που ελευθερώνει τους αιχμαλώτους, που ελευθερώνει πρωτίστως από τις φυλακές των παθών όποιον επικαλείται τις πρεσβείες του και προστρέχει με Πίστη και ευλάβεια στο ιερό του εικόνισμα. Διότι τα πάθη είναι οι αλυσίδες που μας κρατούν προσκολλημένους σε αυτή τη γη, που δεν αφήνουν το βλέμμα μας να κοιτάξει στον ουρανό και να ανακαλύψουμε τον πραγματικό σκοπό για τον οποίο ήλθαμε στη ζωή.

Ο Άγιος Γεώργιος είναι ο υπερασπιστής των ασθενούντων. Όταν ο Διοκλητιανός εξέδωσε το διάταγμα το έτος 303 για τους διωγμούς των χριστιανών, ο Άγιος Γεώργιος αντί να κρυφτεί και να φοβηθεί, μοίρασε τη μεγάλη περιουσία του στους φτωχούς. Διότι παρά τα αξιώματα που κατείχε, εκείνο που προείχε στην ψυχή του ήταν να ανακαλύψει τον αληθινό Θεό –και το πέτυχε. Και η απόδειξη είναι ότι είναι πάντοτε και διαρκώς παρών».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, επεσήμανε: «Όποτε περνούμε από αυτό τον τόπο, να κάνουμε το σταυρό μας, να κάνουμε την προσευχή μας ο Άγιος Γεώργιος να προστατεύει από κάθε θλίψη, από κάθε στεναχωρία, από κάθε ανάγκη και πειρασμό και εμάς και τους οικείους μας και την Πατρίδα μας και τον κόσμο ολόκληρο. Να τον παρακαλούμε να μας δίδει την ελευθερία της ψυχής, του πνεύματος και του σώματος. Να τον παρακαλούμε να μην αποστρέφει το πρόσωπό του από εμάς, αλλά πάντοτε να δέεται προς τον Τριαδικό Θεό για την σωτηρία μας».

Ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος ευχαρίστησε θερμώς τον Θεοφιλ. Αρχιεπίσκοπο Τελμησσού κ. Ιώβ διότι –όπως ανέφερε– «ανταποκρίθηκε με πολλή χαρά στην πρόσκληση να μετάσχει της λαμπράς αυτής Πανηγύρεως για την τοπική Εκκλησία».

Στον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Πανοσ. Αρχιμ. Ιωακείμ Ραπτάκη και τους Πατέρες που μετείχαν της Ακολουθίας ευχήθηκε μακροημέρευση βίου και ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός, ταις πρεσβείαις του Αγίου Γεωργίου, να τους χαρίζει πάντοτε πλούσια την ευλογία και το έλεός Του.

Την κυριώνυμο ημέρα της Εορτής, Τετάρτη 3 Νοεμβρίου, ο Σεβασμ. Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος ιερούργησε στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Έξω Λακωνίων.

Στο κήρυγμά του προς το ευσεβές εκκλησίασμα ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης ανεφέρθη στις αρετές του βίου, στα θαύματα και το μαρτύριο του Αγίου ενδόξου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου.

Προ της απολύσεως ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε τον οίνο της νέας χρονιάς, που κατά την παράδοση προσφέρεται την ημέρα αυτή προς ευχαριστία και ευαρέσκεια του Δοτήρος των καρπών της γης, του Ενός και μοναδικού αληθινού Θεού.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.