Στις 3 Δεκεμβρίου 2023, τελέσθηκαν στην ισπανική Εστεπόνα στην Ανδαλουσία τα εγκαίνια του ιερού ναού της Μεταμορφώσεως του Κυρίου.

Της τελετής καθαγιασμού και της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε στο νεοεγκαινιασθέντα ναό ο πατριαρχικός έξαρχος της Δυτικής Ευρώπης μητροπολίτης Χερσώνος και Δυτικής Ευρώπης Νέστωρ, ποιμενάρχης της εκκλησιαστικής επαρχίας Ισπανίας και Πορτογαλίας, πλαισιούμενος από κληρικούς της επαρχίας.

Στα εγκαίνια του ναού παρέστη ο δήμαρχος της πόλεως Χοσέ Μαρία Γκαρθία Ουρμπάνο, αναφέρει η ιστοσελίδα της εκκλησιαστικής επαρχίας Χερσώνος.

Μετά το πέρας της Θείας Μυσταγωγίας ο μητροπολίτης Νέστωρ και οι συλλειτουργήσαντες κληρικοί πραγματοποίησαν λιτανεία πέριξ του ναού.

Στη συνέχεια ο ποιμενάρχης της εκκλησιαστικής επαρχίας Ισπανίας και Πορτογαλίας απευθύνθηκε στο εκκλησίασμα με λόγο νουθεσίας, με τον οποίο συνεχάρη τους κληρικούς και τους λαϊκούς της ενορίας της Μεταμορφώσεως του Κυρίου για τα εγκαίνια του ναού, επισημαίνοντας ιδιαιτέρως την ανεκτίμητη προσφορά των κτητόρων και καλλωπιστών του ναού, τη διεύθυνση του Ιδρύματος «Ορθόδοξη Πρωτοβουλία». Ο ιεράρχης ακόμη καλωσόρισε τον επικεφαλής του διαμερίσματος Εστεπόνα Γκαρθία Ουρμπάνο και του προσέφερε εικόνα της Μεταμορφώσεως του Κυρίου.

***

Ο ιερός ναός της Μεταμορφώσεως του Κυρίου είναι ο πρώτος ορθόδοξος ιερός ναός, που ανεγέρθη στο έδαφος της ισπανικής Ανδαλουσίας. Η ανέγερσή του άρχισε το φθινόπωρο του 2018 και ολοκληρώθηκε το φθινόπωρο του 2020. Η πρώτη ιερά ακολουθία τελέσθηκε τον Ιούνιο του 2023.

Η ανέγερση και ο εσωτερικός διάκοσμος έγιναν με την υποστήριξη του Ιδρύματος «Ορθόδοξη Πρωτοβουλία». Το σχέδιο εκπονήθηκε σε συνεργασία με τους Ισπανούς αρχιτέκτονες του αρχιτεκτονικού γραφείου «Arquitectos Tobal» και της ισπανικής κατασκευαστικής εταιρείας «Jamena». Οι αγιογραφίες του ναού φιλοτεχνήθηκαν από τους μαθητές του γνωστού αγιογράφου της εποχής μας αρχιμανδρίτη Ζήνωνος Θεοδώρου.

Στην εξωτερική όψη του νεοεγκαινιασθέντος ναού συνδυάζονται χαρακτηριστικά της παραδοσιακής ναοδομίας και της σύγχρονης αρχιτεκτονικής. Λευκοί λείοι τείχοι, λακωνικές μορφές, που άριστα εναρμονίζονται με το γύρω τοπίο, μάλιστα ο επάργυρος τρούλος και το υψηλό κωδωνοστάσιο εννέα μέτρων αποτελούν διακριτά χαρακτηριστικά γνωρίσματα του οικοδομήματος, τονίζοντας τη μοναδικότητά του.

Δίπλα στο ναό κτίσθηκε ένα νέο πολιτιστικό κέντρο, του οποίου η αρχιτεκτονική αποτελεί ενιαίο συγκρότημα με τον νεοεγκαινιασθέντα ναό.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.