Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Μπότσαρης, απόγονος της φάρας των Μποτσαραίων. Του π. Ηλία Μάκου. Έφυγε από τη ζωή, πρόωρα, ο απόγονος της ηρωικής φάρας των Μποτσαραίων του Σουλίου, Δημήτρης Μπότσαρης, ανήμερα της 25ης Μαρτίου 2022.

Ένας άνθρωπος, που μέχρι την τελευταία του πνοή είχε επίγνωση της κληρονομιάς, που τον συνόδευε, και την τίμησε με τον καλύτερο τρόπο.

Υπήρξε πρόεδρος των Απανταχού Σουλιωτών και κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε ο απαράμιλλος αγώνας των Σουλιωτών και να διασωθεί στην ορθή ιστορική του διάσταση και να παραδειγματίσει τους νεοέλληνες.

Δωρικός και σοβαρός, δημιουργικός και δυναμικός, ηθικός και έντιμος, άφησε το αποτύπωμά του, ανθρώπινο, κοινωνικό και πατριωτικό.

Η τελευταία επικοινωνία, τηλεφωνική συνομιλία, που είχαμε μαζί του ήταν το Φθινόπωρο του 2021.

Το θέμα της συζήτησής μας; Ποιο άλλο; Το Σούλι και ο απόηχος για το συνέδριο περί του Αλή πασά στα Γιάννινα, στο οποίο σφόδρα είχε αντιταχθεί με δημόσιες παρεμβάσεις του.

Και διαπιστώσαμε ότι η σκέψη του, που εκπορευόταν από την καρδιά του, προσηλωμένη στις αξίες και στο φρόνημα των Σουλιωτών, ήταν κίνηση να επανέλθει πέρα από το άφθαρτο στο παρόν ο βηματισμός της Σουλιώτικης αντίστασης και να καλλιεργήσει την εθνική συλλογική μνήμη στο πέτρινο έδαφος της εποχής μας, της βυθισμένης σε σύγχυση, και στα οροπέδια των πεθαμένων ιδεών.

Το φως του Σουλιώτικου χαρακτήρα και οράματός του θα ακτινοβολεί τη γνώση, την εσωτερική φλόγα και δύναμή του και δεν θα αφήνει την αυλαία της θύμησής του να κλίνει, αλλά θα κρατά ανοιχτή την τομή της.

Οι μελωδίες, που πλημμύριζαν την καρδιά του, και ο απόηχος των προγόνων του, που καλούσε όλους μας να τον νιώσουμε, έδιναν στη ζωή του βαθύ νόημα.

Είμαστε σίγουροι πως το ταξίδι του προς τον ουρανό, την οδοιπορία του στην άλλη ζωή θα τη συνοδεύει το τραγούδι των νοτισμένων βουνών του Σουλίου, που είναι στεφανωμένα από τον κύκλο του καθαρτήριου αίματος των ηρώων, και οι οι ύμνοι και του στοχασμού ο αντίλαλος και του υψηλού το αίσθημα για ό,τι ωραίο και υψηλό προσέφερε.

Γι’ αυτό και πάντοτε θα νικά τη φθορά και ο τόνος του θανάτου δεν θα κατορθώσει να προσπεράσει τον τόνο των αξιών του.

πάτερ Ηλίας Μάκος

Διαβάστε επίσης και δείτε εικόνες από το σπίτι της ηρωικής οικογένειας των Τζαβελλαίων που εγκαινιάστηκε και λειτουργεί ως μουσείo.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.